Coucher du soleil sur les hauteurs de la Roche-BernardCoucher du soleil sur les hauteurs de la Roche-Bernard
©Coucher du soleil sur les hauteurs de la Roche-Bernard|LAMOUREUX Alexandre

La Roche-Bernard

De stap terug in de tijd

De stenen, die verweerd zijn door de tijd, en de steile straatjes vertellen het verhaal van deze stad die haar ontstaan te danken heeft aan de zee en de zeevaart. Aangehaakt aan de oever van de Vilaine, soms gebouwd op de helling van een rots zie je tot aan de oude haven de oude (heren)huizen. Een origineel stadsbeeld!

Ontdekken La Roche-Bernard

Op zoek naar een verdedigingsplek bouwde de Viking Bern-Hart rond het jaar duizend zijn vestingtoren op het rotsachtige voorgebergte met uitzicht op de Vilaine. Zo is de Roche-Bernard ontstaan. De havenactiviteit nam toe en bloeide op met de zouthandel en het arsenaal waar in 1635 het eerste schip met 3 bruggen werd gebouwd. Het kantoor van de havenmeester, de entrepots en de zoutzolders getuigen van de welvaart van weleer. Na de bouw van de dam van Arzal is de haven geschikt gemaakt voor pleziervaartuigen.

Langs de straatjes

De oude binnenstad van dit karakteristieke stadje wordt doorkruist door veel wandelpaden die leiden naar oude steegjes en uitkijkposten met prachtige uitzichten. Bijzonder aan te bevelen is het pad van de Ruicard dat door schilderachtige straten loopt, soms met trappen en omzoomd met huizen uit de 16e en 17e eeuw. De passage van de Quenelle leidt naar het mooie Place du Bouffay, waar het huis van de Canon staat.

Een spectaculaire tussenstop

De haven is een erfgoed, een plek voor tradities … maar ook geschikt voor een pauze op een terras. Gebouwen met uitzicht op het zijkanaal laten het maritieme verleden herleven. De visserij, de scheepsbouw en de kustvaart worden behandeld in het Musée de la Vilaine Maritime, gevestigd in het kasteel Basses-Fosses. De 5 verdiepingen van dit prachtige gebouw zijn in de rots zelf gebouwd. Een boegbeeld van de architectonische schoonheid van de stad.

Wist Je Dit?

Durf jij zo hoog?

De brug van de Morbihan vormde heel lang de zuidelijke toegang tot Bretagne. Met zijn 376 meter rust de brug op een boog van 200 m waar twee loopbruggen de meest dappere bezoekers de gelegenheid biedt om de omgeving te bewonderen.

Neem de uitdaging aan!

Je omzwervingen kunnen een verrassende wending nemen als je over de voetgangersbrug loopt, gelegen naast de brug van de Morbihan, 40 meter boven de Vilaine. Een uniek punt voor mooie foto’s! Aan de rand van het water en de groene velden kun je ook langs de rivier lopen in de richting van de dam van Arzal.

Wat je echt niet mag missen

 • Het Château des Basses-Fosses (16e en 17e eeuw), direct op de rotsen gebouwd
 • Het Maison du Canon (16e eeuw)
 • Het Hôtel de Châtillon-Coligny (herenhuis uit de 16e eeuw)
 • Rue de la Saulnerie, Rue de la Quenelle, Promenade du Ruicard
 • Resten van de pijlers van de eerste hangbrug van Frankrijk met een houten brugdek (uit 1839)
 • De Chapelle Notre-Dame, uit 1063
 • De twee havens, de Quai de la Douane en de Quai Saint-Antoine, de vloot met oude schepen en de bruggen
 • De voormalige pakhuizen langs de haven, een atelier voor het behoud en de restauratie van erfgoed
 • De rots en het uitzicht over de Vilaine (geklasseerde bezienswaardigheid)
 • Het Musée de la Vilaine maritime (over de rol van de rivier in de scheepvaart) in het Château des Basses Fosses
 • Het oude stadscentrum
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten