Tour de France 2021Start in Bretagne - van 26 tot 29 juni 2021

Tour de France 2021

Het wielerfestijn van het jaar, dat is natuurlijk de Tour de France. Deze sportieve uitdaging met zijn legendarische status zorgt in het begin van de zomer voor grootscheepse uitbarstingen van volksvreugde. In juni wordt het startschot gegeven in Bretagne: 4 etappes in 4 dagen om die grote liefdesgeschiedenis te vieren tussen Bretagne en de Ronde van Frankrijk!

Bretagne aan kop

“La Grande Boucle”, oftewel de grote lus, zorgt voor enthousiasme langs de kant van de weg, is de droom van elke wielrenner, laat de ogen van de fans stralen, maar niet alleen hun ogen. Want heel Bretagne, waar fietsen en feesten beide een mythische status hebben, is 4 dagen lang in de ban van de Tour! Je kunt gewoon niet om al die feestelijkheden heen, je geniet nu al van wat straks iedereen verbindt: de top van de wielerwereld, de wind, de passie, de zon… Adembenemende etappes, luid applaus, weergaloze landschappen. De kust en de groene long, asfalt en natuur, rechte lijnen en bochtige beklimmingen, een gevarieerd terrein… Een menselijk avontuur. Een echte Tour vol feest, de vreugde dat we weer mogen vieren, samen emoties mogen delen!

Etappe 1 – Brest-Landerneau (29) – Etappe voor een ansichtkaart

Zaterdag 26 juni – 187 km

De uitverkorene voor de start van editie 2021 is Brest! Deze stad van (kunst)historische waarde is voor de vierde keer gaststad voor de start van de Tour, een recordaantal na Parijs, en is daarmee haast een vaste waarde. De etappe door Finistère gaat langs de kust naar het zuiden, richting Daoulas. Onderweg passeren de renners Locronan, een levendig karaktervol stadje, en Quimper, kunsthoofdstad en stad van legenden. De terugweg gaat via Pleyben met zijn schitterende enclos paroissial, en dan naar de Monts d’Arrée. De winderige toppen van het Armoricaans Massief, met prachtige vergezichten over het regionale natuurpark, zijn een eerste test voor de benen van de renners en een traktatie voor de toeschouwers. Na een 3 km lange beklimming is de finish in Landerneau, een stad waar de geschiedenis in de straatjes voelbaar is, maar waar ook veel aandacht is voor moderne kunst.

Etappe 2 – Perros-Guirec – Mûr de Bretagne Guerlédan (22) – Vechten, altijd weer vechten!

Zondag 27 juni – 182 km

Het is al 25 jaar geleden dat Perros voor het laatst startplaats was, maar dit jaar komt de Tour weer naar deze stad aan Côte de Granit Rose, voor de start van de tweede etappe, helemaal door het departement Côte-d’Armor. De rit van Ploumanac’h naar Trébeurden en verder gaat zeker weer bijzondere beelden opleveren. Gedurende de eerste helft van het parcours verliezen toeschouwers en renners de zee nooit lang uit het oog. Volg net als de renners de kust, eerst naar het oosten en dan pal zuid, via Paimpol, de abdij van Beauport en de kliffen van Plouha, tot Saint-Brieuc. Je krijgt net een glimp te pakken van de Monts de Mené, voor je weer terugkeert naar Centraal-Bretagne. De aankomst in Mûr is als altijd een groot spektakel. De legendarische 2 km lange beklimming maakt de strijdlust in de renners wakker, laat jonge renners langs de kant dromen van hun gele trui… Ook dit jaar, net als in 2018, is de klim twee maal in het parcours opgenomen.

Etappe 3 – Lorient-Pontivy (56) – Een indrukwekkende sprint

Maandag 28 juni – 182 km

De renners langs zien komen is haast een formaliteit voor Lorient: het is voor de 13de keer startplaats van de Ronde van Frankrijk. Feestvieren is een wezenlijk onderdeel van het leven in Lorient en het enthousiasme is er des te groter nu de stad ook de 50ste verjaardag viert van het Festival Interceltique! De etappe door het departement Morbihan loopt van zuid naar noord, naar de Baai van Quiberon, die niet voor niets “subliem” wordt genoemd. Langs de Ría d’Etel, Carnac met zijn megalietenrijen, naar La Trinité-sur-Mer, en weer het Bretonse binnenland in. Pontivy, de stad van Napoleon, is het einddoel van de rit. Net als Landerneau ontvangt het de Tour voor het eerst. Er wordt vol spanning uitgekeken naar deze première! De sprint naar de finish aan de voet van het Château des Rohan wordt ongetwijfeld mooi, heel mooi!

Etappe 4 – Redon-Fougères (35) – Het parcours van de kastelen

Dinsdag 29 juni – 152 km

De laatste etappe door Bretagne is de kortste van de vier en heeft geen speciale moeilijkheden. De schijnwerpers zijn nu gericht op het departement Ille-et-Vilaine, dat diagonaal doorkruist wordt, van Redon in het zuiden naar Fougères in het noorden. Redon, niet ver van zee, is voor het eerst startplaats. De karavaan en de renners vertrekken in noordelijke richting, door het groene, soms winderige binnenland van Bretagne, naar Bain-de-Bretagne. Dan gaat het richting de grensgebieden, waar de forten te vinden zijn die vroeger de streek moesten beschermen. De renners passeren vervolgens Vitré, een middeleeuwse stad met meer dan duizend jaar geschiedenis, om vervolgens met een sprint te finishen bij het kasteel van Fougères, de vesting gebouwd uit graniet… Morgen is de Tour in het buurdepartement Mayenne: voor Bretagne zit het er weer op!

Duurzame Tour

Net als elke manifestatie heeft ook de Tour een bepaalde impact op het milieu. De organisatie van de Tour probeert die impact te beperken en de regio Bretagne, die zich volop inzet voor de ecologische transitie, stelt op dit punt specifieke eisen. De Tour wordt feestelijk onthaald, maar is een nog groter succes als de ecologische voetafdruk die achterlaten wordt, tot het minimum beperkt blijft! Een milieuvriendelijke aanpak, dat betekent dat iedereen zijn steentje bijdraagt!
Lees hier waarop de Tour inzet

Gedraag je volgens de regels, dan kan iedereen zich veilig voelen

Dat geldt natuurlijk voor renners onderling, voor de wedstrijdleiding, de karavaan, het publiek… Het wordt druk in de steden en dorpen en langs de beklimmingen! Eerste vereiste: blijf in de berm, kom niet op de weg en steek niet over. Gebruik geen rookbommen langs de weg. Laat kinderen en huisdieren niet zonder toezicht rondlopen. Probeer niet met de renners mee te lopen en houd je aan de 2 m afstand. Wil je je beschermen tegen Covid-19, draag dan een mondkapje en reinig je handen regelmatig met desinfecterende gel.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties