copyright-philippe-fraysseix-rb-0061676.jpg
©Tire Bouchon, ligne Auray - Quiberon|Philippe Fraysseix

Fiets mee in de trein in Bretagne

Bretagne heeft een uitzonderlijk goed spoornetwerk. Sinds de hogesnelheidslijn (LGV, Ligne à Grande Vitesse) in juli 2017 in gebruik is genomen, ligt Rennes op maar anderhalf uur van Parijs. Daarnaast zijn er doorgaande spoorlijnen waarmee je zonder tussenstops of zonder Parijs aan te doen naar Bretagne reist.
De belangrijkste Bretonse steden worden aangedaan door de hogesnelheidstrein (TGV) en dankzij de meer dan 300 regionale treinen (TER) die dagelijks rijden, kun je met de trein vrijwel overal in Bretagne komen.

Kan ik mijn fiets meenemen in de trein? Is dat gratis? Moet ik reserveren?

De voorwaarden voor het meenemen van je fiets in de trein zijn verschillend per soort trein (TGV, OuiGo, TER):

met de TGV

Gedemonteerd en verpakt in een speciale hoes, van maximaal 120 x 90 cm: de fiets wordt beschouwd als handbagage. Je kunt de fiets dan gratis meenemen, zonder speciale reservering.

Niet gedemonteerd: op een aantal TGV-lijnen kan de fiets in een aparte ruimte worden vervoerd. Voor deze service betaal je €10; bovendien moet je van tevoren reserveren via de website sncf-connect.com

  • Geef je vertrek- en aankomststation aan
  • Klik op “Fiets(en) meenemen”
met de OUIGO

Fietsen die gedemonteerd zijn en verpakt in een speciale hoes, mogen meegenomen worden in de OUIGO-treinen. Als je je treinticket reserveert, moet je klikken op bagages supplémentaires . Als je deze mogelijkheid aanvinkt op het moment dat je je kaartje reserveert, kost dat €5. Doe je het later, dan wordt €10 in rekening gebracht.

met de TER

De ruimte voor de fietsen is herkenbaar aan de bordjes “Service TER BreizhGo + vélo”. Ook zijn er op die plek speciale medewerkers aanwezig voor het vervoer van fietsen. Meer informatie

Fietsenstallingen bij de stations
U kunt gebruik maken van speciale overdekte en niet-overdekte fietsenstallingen, te vinden op een aantal stations in Bretagne.

Wil je naar het schiereiland Quiberon? Pak dan de Tire-Bouchon!

De “Tire-Bouchon” is een gezellig treintje dat tussen Auray en Quiberon een tiental stations aandoet. Van eind juni tot eind augustus rijdt de trein dagelijks, en ook in de weekenden in juni en de eerste helft van september. Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, bekijk dan van tevoren de dienstregeling: fietsen mogen namelijk niet op alle treinen mee.

Voor het huren van fietsen kun je terecht bij Vélos de la baie à Plouharnel, of bij verhuurders met het keurmerk Accueil Vélo in Quiberon: Cycles Loisir of Vélocéan

 

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten