sans-titre.jpg
©Canva

Aardbeien

Een rode mantel, bezaaid met juwelen, een groen kroontje en een betoverende geur, dat is de aardbei, de grote zomerse verleider. Overal in Bretagne worden met succes aardbeien gekweekt, maar in Plougastel staat het zomerkoninkje echt in de schijnwerpers. Kleine waarschuwing: de aardbei “made in Breizh” zet je smaakbeleving op zijn kop!

adalia-botha-gjq1gdgwk24-unsplash.jpg
©Adalia Botha - Unsplash

Waar in Bretagne worden aardbeien geteeld?

Gaat het over aardbeien, dan denkt iedereen meteen aan die uit Plougastel. Aardbeien doen het echter overal in Bretagne erg goed. De ontdekkingsreiziger/botanicus Amédée-François Frézier bracht de plant mee uit Chili en al snel voelde de aardbei zich thuis in het zachte klimaat van het schiereiland. In Plougastel-Daoulas wordt niet één, maar worden verschillende rassen aardbeien gekweekt. Ciflorette, Charlotte, Mara des bois en zeker Gariguette komen het meest voor. Aarbeientelers kiezen vaak voor teelt in hangende bakken (niet in de volle grond), maar aardbeien uit de volle grond zijn bijzonder gewild vanwege de smaak, die beïnvloed wordt door de grond waarin ze groeien.

Eerbetoon aan de aardbei

Het Musée de la fraise et du patrimoine toont de geschiedenis van het schiereiland en van de aardbeienteelt en heeft daarnaast een grote collectie Bretonse klederdracht: een bezoek is een echte smaakmaker voor je begint aan de Route des Fraises. Tijdens deze toeristische route van een halve dag worden kleine groepen bezoekers langs aardbeientelers geleid.

Wanneer kun je aardbeien eten?

Aardbeien luiden het begin van de zomer in en zijn vanaf het late voorjaar te koop. De vroegste soort, de Gariguette, is er vanaf eind april, maar wees er snel bij, want half juli is het voorbij! Sommige soorten, de doordragende rassen, geven het hele seizoen door vrucht, tot in september. Aardbeien bevatten veel antioxidanten en ze behoren tot de vruchten met het hoogste gehalte vitamine C.

Waar in Bretagne kun je aardbeien eten? Onze adressen

Waar kun je ze direct bij de aardbeienteler kopen?

Onze adressen voor aardbeien uit de volle grond in Plougastel:

 • Lapic Sivi en Aude & Benoit Cuzon telen biologische aardbeien in de volle grond.
 • Régis Pichon kweekt al meer dan 20 jaar Plougastel-aardbeien in de volle grond.
 • De aardbeien en oude groente- en fruitrassen van La Ferme du Gouzoug hebben het keurmerk Nature & Progrès.
 • De verschillende rassen van La Ferme de Ty-Neol worden duurzaam gekweekt.

Directe verkoop van aardbeien:

Zelfplukken op de boerderij:

Hoe eet je aardbeien?

Versgeplukte aardbeien, nog warm van de zon, zijn natuurlijk heerlijk, maar voor verschillende Bretonse culinaire kunstenaars zijn aardbeien ook een inspiratiebron:

 • Les Glaces Jampi, al sinds 1923 te vinden in de regio Brest en ook vermeld in de gids van Gault & Millau, maken sorbets en roomijs met aardbeien uit Plougastel.
 • Alain Chartier (Meilleur Ouvrier de France – een erkenning voor topprofessionals) en Wereldkampioen Roomijsmaker, gebruikt de Plougastel-aardbei voor confitures en sorbets.
 • La Cour d’Orgères, Maître Artisan Confiturier in Quiberon, maakt heerlijke aardbeienconfitures naar originele recepten.
 • Fisselier, La Distillerie du Plessis en La Distillerie Warenghem bieden een zeer smakelijke likeur, bereid met aardbeien uit Plougastel.

Ook in cosmetica

 • Met de peeling van Nominoé, op basis van de pitjes van de aardbei, wordt je huid weer heerlijk zacht.
 • Heerlijk geurig zijn de shampoos, douchegels en zeepjes met Plougastel-aardbei van Ma Kibell.

Tips en Tricks

 • Kies glanzende en geurige aardbeien, met een frisgroen kroontje.
 • Bewaar ze op een koele plaats, tussen 12-15°, en niet in de koelkast, waar ze hun smaak kunnen verliezen.
 • Maak ze schoon met een vochtige doek of spoel ze snel af onder stromend water. Laat ze nooit in het water liggen!

Wist u dit?

De aardbei in het middelpunt

Jaarlijks staat op de tweede zondag in juni, tijdens het Fête des Fraises de Plougastel, de aardbei centraal. Er zijn proeverijen, optochten met versierde wagens en er is Bretonse muziek.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten