PlouguerneauPlouguerneau
©Plouguerneau|Julia Lassner, Globusliebe
Een frisse neus halen bij de Abers en in het Pays d'IroiseZilte zeelucht in het land van de zee

Een frisse neus halen bij de Abers en in het Pays d’Iroise

Een grillige kustlijn, ruige rotsen afgewisseld met zandstranden… De uitdrukking “tussen land en zee” krijgt hier z’n volle betekenis. Je vindt hier werkelijk adembenemende landschappen.

Drie grandioos mooie Bretonse ría’s

In de noordelijke Finistère onderbreken drie prachtige estuaria de kustlijn. De Aber Wrac’h, bekend vanwege de Baie des Anges, is de grootste. Deze haven, waar kleinschalige vissers hun basis hebben en die wordt omringd door de ongerepte duinen en de stranden van het schiereiland Sainte-Marguerite, geeft je het gevoel dat je in een andere wereld beland bent. Verderop in zee ligt het Île Vierge, met de hoogste vuurtoren van Europa. Ga ook zeker een kijkje te nemen in het charmante gehucht Menez Ham bij Kerlouan. Dit pittoreske vissersdorp met zijn rietgedekte huisjes ligt in de beschutting van enorme, grillig gevormde rotsblokken en heeft niets van zijn charme verloren. Verder westelijk ligt de Aber Benoît, die zich tussen velden en bebost gebied door slingert. Deze aber staat bekend vanwege de oesterteelt, maar is ook geliefd bij pleziervaarders en bij liefhebbers van fijne zandstranden. De Aber Ildut is vooral ongerept, met zijn groene oevers en zijn verstilde sfeer. Bij de monding ligt de haven van Lanildut, bijzonder geliefd bij de pleziervaart en gelegen op een paar mijl van het eiland Ouessant. Dit is ook de belangrijkste Europese haven voor algenvisserij.

 

De vuurtorenroute

Zes dagen lang wandelen langs de kustpaden van Brest tot Portsall en over het eiland Ouessant om kennis te maken met een aantal mythische Bretonse vuurtorens: de vuurtoren van Île Vierge, de Phare des Pierres Noires, de Phare du Four… Of, wat ook kan: een tocht van 6 dagen langs de GR® 34 en de GR 34F om kennis te maken met het Pays d’Iroise: van Brélès via Sainte-Anne du Portzic en Saint-Renan, tot de Pointe Saint-Mathieu, een geweldige tocht! Wie liever wil fietsen, kan kiezen uit vier gemarkeerde routes: “Le bout du monde” (64 km), “Les Menhirs” (25 km), “Les Vieilles Pierres” (93 km) en “Entre Manche et Océan” (33 km). En tot slot, voor wie op een nog andere manier de Côte des Légendes wil beleven: wat houdt je tegen om aan boord van een kajak stroomopwaarts de ría op te varen, of al snorkelend te ontdekken wat er leeft op de bodem van de Mer d’Iroise? En dat zijn maar een paar voorbeelden van wat er allemaal kan…

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten