gr34-larmor-baden-emmanuel-berthier.jpg
©Emmanuel Berthier
Markering van de routes en gedragsregels in BretagneGoed om te weten tijdens je wandeltocht!

Markering van de routes en gedragsregels in Bretagne

De doorgewinterde wandelaar krijgt meteen de wandelkriebels als hij twee parallelle rood-witte strepen, een geel, of een rood-geel kruis ziet! Maar als je een wandeltocht maakt, moet je niet alleen de betekenis kennen van de tekens die je onderweg tegenkomt, je moet ook weten wat je wel of niet hoort te doen. De Bretonse wandelroutes en hun markering worden zorgvuldig onderhouden – wat niet wegneemt dat er wel verwacht wordt dat je een kaart en navigatie bij je hebt!

Markering van wandelroutes

De Grande Randonnée-routes (GR®) zijn te herkennen aan twee boven elkaar geplaatste rechthoeken, wit en rood van kleur. De GR® -routes lopen meestal in een min of meer rechte lijn van de ene plaats naar de andere.

  • De GR de Pays ® (GRP®) zijn bedoeld om de wandelaar kennis te laten maken met een streek die een culturele of economische eenheid vormt, en zijn gemarkeerd met geel-rode tekens.
  • De PR (Promenade et Randonnée), zijn meestal gemarkeerd met gele tekens: ze markeren tochten die binnen een dag te lopen zijn en die als een netwerk een heel gebied bestrijken.

Onderweg zie je de tekens met verf aangebracht op stenen, bomen, muren of palen. Hoe vaak je ze ziet, hangt af van het landschap.

De GR® en GRP®-wandelroutes (resp. rood-wit en geel-rood) zijn uitgezet door de Franse wandelbond, de FFRandonnée. Ze vallen onder de regelgeving voor het intellectuele eigendom. © Fédération Française de la Randonnée Pédestre. Goedkeuring 2014-2016.

Gedragsregels

Breng geen schade toe aan flora en fauna, verstoor de rust niet en wees anderen niet tot last. Maak je een wandeltocht, bedenk dan dat wie van de natuur wil genieten, die natuur moet beschermen en respecteren. Blijf op de paden, sluit hekken achter je, laat geen afval achter en deel de ruimte met anderen. De wandelroutes in Bretagne lopen vaak door kwetsbare natuurgebieden of over privéterrein. Bekijk voor je op pad gaat de gedragscode voor wandelaars: de Charte du randonneur pédestre van de Franse wandelbond!

Charte du randonneur pédestre (FR)

Wist je dit?

Comité FFRandonnée Bretagne

Deze vereniging zoekt voor iedere discipline de beste routes. Ze zijn voortdurend bezig om te zorgen dat de wandel-, fiets-, kano- en ruiterroutes bruikbaar blijven. De Bretonse en landelijke organisaties werken samen en daar hebben alle gebruikers van de routes profijt van.

Het Comité Bretagne de la FFRandonnée is al meer dan 30 jaar actief om tochten voor verschillende disciplines in de regio te bevorderen. Met meer dan 15.000 medewerkers en meer dan 230 plaatselijke verenigingen zet de organisatie zich in voor de promotie van wandel- en andere tochten. Dat gebeurt door middel van publieksevenementen en door het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden. FFRandonnée leidt instructeurs op en mensen die zorgen voor de markering van de routes: zij zetten nieuwe routes uit en voorzien die van markering. Deze routes zijn te vinden in de “Topo-guides®”, onmisbare hulpmiddelen om zo goed mogelijk gebruik te maken van de routes.

Meer informatie

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten