d-audierne-a-l-ile-de-sein-echappee-belle-10.jpg
©Yannick Derennes
Een prachtige zeiltocht van Audierne naar het eiland SeinIn het voetspoor van vuurtorens en schipbreuken
Bretonse ervaring!

Een prachtige zeiltocht van Audierne naar het eiland Sein

In het hart van het mooie haventje van Audierne ga je aan boord van de Atlantis bij René en Agnes voor een oversteek met een verhaal, naar het einde van de wereld. Op naar de Pointe du Raz en de Île de Sein!

Tussen engtes en getijden

Aan boord worden we hartelijk welkom geheten door onze twee schippers en Jean, onze verteller voor een dag die ook de voorzitter is van het Musée Maritime van de Cap Sizun. René, geboren en getogen in Bretagne, kent de plek als zijn broekzak, met zijn valkuilen en rotsen die vele schipbreuken veroorzaakten. Aan stuurboord, het Île aux vaches. De “Ecueil de l’Estrid”, vertelt Jean ons. “Dit vrachtschip brak hier op zijn terugweg uit Spanje en tonnen sinaasappels ontsnapten uit zijn ruim, die de inwoners in kruiwagens kwamen ophalen”. Op de lichte golven varen we langs de Cap Sizun, met onze blik op de ongerepte kust tot de majestueuze Pointe du Raz. De opwinding aan boord wordt voelbaar: “Wij gaan de zee-engte in, waar de Atlantische oceaan het Kanaal ontmoet”, waarschuwt Agnès. Opeens wordt de zee chaotisch, hij lijkt te koken … Indrukwekkend!

Wie Sein ziet, ziet zijn honger

Na de indrukwekkende zee-engte leggen wij aan een boei in de haven van Sein aan, het is tijd voor een gezellige picknick en een proeverij van algentartaar. Heerlijk! Vervolgens gaan we aan land voor een tocht over het eiland, betoverd door de serene omgeving. Sein is een mooi, stil eiland in een turkooize zee, met smalle straatjes vol bloemen en zonder auto’s. Vandaag, in de zon, lijkt deze kleine komma met 150 bewoners in de Mer d’Iroise niet op het stormeiland dat zo vaak wordt beschreven. We krijgen eerder zin om hier Robinson te gaan uithangen! Tijdens de wandeling vertelt Jean het verhaal van het eiland, dat van de “Causeurs”, de op zee of in de oorlog gestorven zeelui, de kapel en de vuurtorens. “Ver weg zie je de Ar-Men, de meest westelijke vuurtoren van Frankrijk. De metselaars konden er maar een week per jaar aan werken, ze hebben 20 jaar over de bouw gedaan!”

Aan het roer matroos!

Terug in de haven wordt het tijd om weer van wal te steken. Hijs de zeilen! Wij varen langs de beroemde vuurtorens La Vielle, Tevennec en de torens Plate en Chat. Hier waakt de kat! Deze onbeweeglijke kolossen die de zee het hoofd bieden, lijken over de twee vissersboten te waken die wij zien, door elkaar geschud door de golven van drie of vier meter hoog. “Het zijn zeebaarsvissers”, zegt René die lang op zee gevist heeft. Het beeld van de mannen alleen midden op een wilde zee zet me aan het denken, tussen angst en fascinatie. Als we de engte uitvaren, stelt René voor dat ik het roer neem, opwindend maar niet eenvoudig! Mijn matige navigatietalent zorgt ervoor dat ik uiteindelijk een taak krijg die beter binnen mijn bereik valt: de kouign-amann met chocola proeven, die Agnès prijst! We profiteren nog even van de mooie landschappen, de kennis van Jean en de vriendelijkheid van onze gastvrouw en -heer. Nog eventjes …

Prijs vanaf

€125

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een dag op zee op de zeilboot Atlantis
  • Bezoek aan île de Sein
  • Proeverij van lokale producten aan boord
  • Entree voor het Maritieme museum van Audierne met Jacques (tijdelijk gesloten)

Ervaring toegankelijk in het: Engels

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten