en-catamaran-vers-l-une-des-plus-belles-2.jpg
©Yannick Derennes
Met een catamaran naar een van de mooiste stranden van EuropaEen zonsondergang met smakelijke hapjes
Bretonse ervaring!

Met een catamaran naar een van de mooiste stranden van Europa

Een rotsig land dat oprijst uit het turquoise water en waarop vriendelijke, kleurige huisjes staan: dat is het beeld van het schiereiland Crozon, bij Morgat. In deze schitterende omgeving staat Erwan klaar om je mee te nemen aan boord van een catamaran om van de zonsondergang en van lekker eten te genieten. Een smakelijk tochtje dus!

Aan boord!

Half acht ’s avonds. Terwijl de zon langzaam daalt, komen wij aan in de sfeervolle haven van Morgat, waar Erwan, onze kapitein voor vanavond, ons opwacht aan boord van zijn catamaran, de Faltazi. Samen met Morgan, Mickaël, Karine en Noëllie beginnen we aan onze tocht. Noëllie, een pittige meid van 13 jaar, mag het grootzeil hijsen. “Zorg dat de boot goed op de wind ligt en houd de vallen goed strak”, roept Erwan, al van jongsaf een enthousiaste zeiler, die vooral een passie voor catamarans heeft. Nauwelijks een half jaar oud, werd hij al door zijn ouders meegenomen in hun zeilboot. Dat zegt al genoeg!

De kunst van het varen

Als de fok gehesen is, hebben we tijd om te genieten van de baai bij Morgat. Dan gaan we overstag: we letten goed op de zeilen en als de wind ze niet meer bol blaast, gaan wij rustig aan de andere kant van de boot zitten. We zetten nu koers naar de Cap de Chèvre, aan de zuidkant van het schiereiland. De kracht van de wind op de zeilen is goed merkbaar en voor het eerst ervaren we hoe het is om over een kalme zee te glijden. Erwan leert ons hoe je aan de structuur van het water de veranderingen in windsnelheid kunt aflezen, wat de functie is van de tell-tales, touwtjes die aan het zeil bevestigd zijn er waarmee je kunt bepalen wat de optimale koers ten opzichte van de wind is. Iemand die het roer wil overnemen? Dat kan, want Erwan laat ons graag ervaren hoe gemakkelijk bestuurbaar de Faltazi is. En hoe heerlijk wendbaar!

Het schiereiland, een beschermd gebied

Langzamerhand krijgen de rotsen een warmbruine gloed. “Kijk eens naar al die grotten in het schist en zandsteen van kliffen hier in Bretagne. Op dit schiereiland zijn er meer dan 150”, vertelt onze schipper. Onlangs is de kust van het schiereiland Crozon uitgeroepen tot “natuurgebied met geologische waarde”; het maakt deel uit van het Parc marin d’Iroise, het eerste beschermde zeegebied in Frankrijk. Noëllie ligt op haar rug in de netten van de catamaran en geniet van een meeuw die een spectaculaire duikvlucht maakt. “Het is alleen geen meeuw, maar een jan-van-gent”, vertelt Erwan. Afgezien van een paar aalscholvers en jonge meeuwen die zich laten wiegen op de golven, zijn we helemaal alleen op het water. Maar onder de boot wemelt het van leven, vertelt Erwan. “Je vindt hier bijvoorbeeld tong, tarbot en zeebaars. In dit gebied is er bijzonder veel leven in de zee. Soms heb je geluk en zie je zelfs een paar grijze dolfijnen.”

De sfeer van de Middellandse Zee

In de verte, waar de lucht al paars kleurt, tekent zich het silhouet af van Cap Sizun en aan stuurboord zien we Cap de la Chèvre. Terwijl we genieten van de zilte lucht op ons gezicht, blaast de wind opeens de zeilen bol en schieten we vooruit. Het wordt tijd om de steven te wenden en af te koersen op het Île Vierge, een eiland met stranden die volgens verschillende klassementen tot de mooiste van Europa behoren. En dat is geen woord teveel gezegd! Helder water, steile kliffen, waarin een boog is uitgesleten en waarop hier en daar zeedennen groeien. Je waant je in de Zuid-Franse baaien, maar dan zonder de hordes toeristen.

Een maaltijd in een fantastisch decor

Pen Ar Bed-oesters worden op het dek geopend, er zijn sandwiches met gerookte zalm, er is vispastei van de lokale viswinkel Les Viviers de Tenerez en biologische kruidkoek van imkerij Les Miels d’Armorique. Bij dat alles drinken we cider of appelsap uit het Cidermuseum uit Argol, want Erwan laat ons graag kennismaken met de lokale producten van het schiereiland. En wij vinden dat een uitstekend idee! Na deze geslaagde proeverij, proosten we op onze fantastische kapitein en gastheer. De zon, die ondertussen achter de rotsen is verdwenen, kleurt de wolken vuurrood. We zetten weer koers naar Morgat, terwijl wij nog even doorgaan met genieten, want om ons heen heerst de gouden stilte op een verlaten zee.

Prijs vanaf

€80

per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een boottocht van 2,5 uur bij zonsondergang met een catamaran, waarbij je kennismaakt met het schiereiland Crozon en kliffen van Guern, onder leiding van Erwan, professioneel zeiler.
  • Proeverij van zeevruchten aan boord
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten