© JP Guillerez
Op naar de Zeven eilanden aan boord van een oud zeilschip!Varen met de vogels ... en een échte zeeman!
Bretonse ervaring!

Op naar de Zeven eilanden aan boord van een oud zeilschip!

“Trossen los”! Aan boord van de Saint Guirec, een prachtig traditioneel zeilschip, ruikt het naar avontuur. Om te zorgen voor zeebenen kun je rekenen op de hartelijke ontvangst van het team: Laurence, Manu en Malo. Kapitein Manu stelt zowel landrotten als ervaren zeelui op hun gemak. Aan boord: op weg naar de Zeven eilanden en hun schatten !

Hijs de zeilen!

Zodra we de haven uit zijn gaan de handen op de vallen om de bezaan te hijsen. Iedereen doet zijn best! Er moet aan de touwen getrokken worden om het achterzeil te hijsen. Op dit oude zeilschip, repliek van een kreeftenvisser uit 1920, passen de roest- en karamelkleurige zeilen bij de groene romp. De energieke Laurence geeft ons de basisprincipes van watersport … en vertelt ons waar we het toilet kunnen vinden. Wat een genoegen om aan het roer te staan, de blik trots op de horizon gericht. Het schip ziet er prachtig uit met zijn smalle voorsteven.

Een kop koffie met een uniek uitzicht

Als de eerste manoeuvres zijn uitgevoerd roept de kleine matroos Malo ons voor koffie en madeleines, midden tussen de golven, in een droomdecor. We maken kennis met onze mede-bemanningsleden voor deze dag. De Saint Guirec of Sant C’hireg glijdt over het water naar Bono, Malban, Rouzic, l’île Plate, l’île aux Moines, de Costans en de Cerf. De ervaren zeemannen wijzen ze ons één voor één aan. Aan bakboord drogen de aalscholvers hun vleugels op de rotspunten.

Het zijn vreemde vogels, van zo dichtbij!

Bijna de helft van Bono is wit. Een rots met een onverwachte kleur? Guano van de vogels? Geen van beide? Het zijn de vele Jan van Genten die het eiland wit kleuren. 20.000 koppels nestelen op de kliffen. In een reddingsboot mogen we er dichter bij komen; Met de motor op stationair zien we ze goed. Laurence, liefhebber van vogels, vertelt ons dat ze “verwarmde poten” en een “airbag” op de kop hebben, dat ze 20, 30 meter duiken … Ze vertelt ons over de gevaarlijke eerste vlucht van de jongen, hun ongelooflijke trouw … Verbazingwekkende vogels! Ten zuiden van het eiland staan we oog in oog met papegaaiduikers, “bohanig” in het Bretons. Door de verrekijker bewonderen we hun zwart-witte kleed en hun rode bek. Op deze charmante vogels is lange tijd gejaagd. Ze waren bijna verdwenen in 1912, wat de oprichting van de LPO (ligue protectrice des oiseaux, vogelbescherming) en het vogelreservaat van de Zeven eilanden, het grootste van Frankrijk, ten gevolge had. Tegenwoordig profiteren 120 koppels papegaaiduikers van hun gebied. Andere unieke soorten vergezellen ze. Wat is de volgende verrassing? Daar, aan stuurboord! Vier grijze zeehonden luieren op een rots. Twee ervan laten zich in het water glijden. Het is een geluk dat we ze net zien!

Aan boord

We maken een tussenstop op het Ile aux Moines en leggen aan vlak bij een andere oude zeilboot, de Ar Jentilez. Aangezien het tij erg laag is gaat ons aanmeren met wat grappige voorvallen gepaard. Na een gedeelde lunch met zicht op de Roze Granietkust genieten we van prachtige uitzichten op het eiland. Laurence is verliefd op deze streek en vertelt hoe de Vijf eilanden de Zeven eilanden geworden zijn en hoe Gallische monniken de kustbewoners hebben overwonnen. Avontuur en geschiedenis laten ons wegdromen.
Terug aan boord vist Manu op plankton en geeft ons de kans om het met een vergrootglas te observeren. De kapitein herinnert ons eraan dat deze microscopisch kleine organismen 50% van de zuurstof produceren in de lucht die wij inademen.
Het tij legt zijn eisen op; we vertrekken weer. Dankzij de wind maken we snelheid en wordt het zeilen sensationeel doordat de boot meer slagzij maakt. Met zout op de huid en het hoofd vol mooie beelden gaan we rustig de sluis door. Verrukt en bewonderd applaudisseren we deze terugkeer in de rede. Een onvergetelijke reis op zee, in een prachtig erfgoed!

 

Verrukt en bewonderd applaudisseren we deze terugkeer in de rede

Prijs vanaf

€45

Per persoon

Deze Bretonse ervaring omvat:

  • Een dag op zee naar de Zeven eilanden aan boord van de Saint-Guirec

Ervaring toegankelijk in het: Engels

Meer informatie

  • Deze excursie (van een dag) wordt dagelijks georganiseerd van april tot oktober en vertrekt vanuit Perros-Guirec of Trégastel
  • Het wordt 24 tot 48 uur van tevoren bevestigd of de excursie door kan gaan. Weersomstandigheden spelen hierbij een rol.
  • Neem wat te eten mee voor de lunch en warme kleding
  • Prijs per persoon voor volwassenen is € 57, voor kinderen € 45
  • Het is mogelijk om een cadeaukaart te geven van deze excursie
  • Het is sterk aangeraden om van tevoren te reserveren

Al 30 jaar vaart de Sant C’hireg rond de Zeven eilanden dankzij Denis Le Bras, die dit prachtige zeilschip in 1986 ontwierp en maakte. Hij is nu met pensioen en zijn vrienden Manu en Laurence nemen het van hem over!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties