mont-saint-michel-yvon-boelle.jpg
©Coucher de soleil sur le Mont|BOËLLE Yvon
De Baai van Mont-Saint-Michel, op het ritme van de getijdenSta stil bij een landschap in beweging!
VAKANTIE-IDEE

De Baai van Mont-Saint-Michel, op het ritme van de getijden

Adem de frisse zeelucht diep in en probeer die grandioze natuur in een blik te vatten! In de Baai van Mont-Saint-Michel, waar de getijdenverschillen het grootst zijn van Europa, verandert het landschap voortdurend.

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Men zegt dat het water hier stijgt met de snelheid van een galopperend paard. Ontdek de Baai van Mont-Saint-Michel, in de breedte, de lengte, door hem over te steken zelfs – uiteraard met opgerolde broekspijpen! De Baai loopt van de Pointe du Grouin, waar een museum is dat alles over de Baai vertelt, tot aan de pittoreske haven van Cancale. Wandel langs oester- en mosselbanken, door de middeleeuwse straatjes van Dol-de-Bretagne, stap binnen in de vesting Saint-Malo, een voormalig kapersnest. Er staat je een gevarieerde vakantie te wachten, qua landschap en qua sfeer!

De Baai van Mont-Saint-Michel

Begin de dag met de tocht naar Vains, in het departement Manche, om het zuidelijke deel van de Pointe du Grouin te bekijken. Onderweg kun je stoppen bij het melkveebedrijf van familie Lefranc. Hun “cara-meuh’s”, karamels met gezouten boter, zijn befaamd en superlekker!
Langs de oever, in een oude boerderij, is het Écomusée de la Baie Saint-Michel gevestigd. Daar moet je natuurlijk naar binnen om te begrijpen hoe het zit met de natuur en het landschap hier: polders, grasland, schapen, pré-salé lamsvlees… na afloop weet je er alles van.
Als het tij gunstig is, kun je de baai zelf verkennen. Rugzak op je rug en op blote voeten volg je de gids en steek je de baai over. De stilte van het strand, de vlucht van de vogels, de steeds veranderende kleuren… de natuur is hier echt grandioos!
Het einde van de dag is een goed moment om door de straatjes van Mont-Saint-Michel te zwerven. Als je de abdij wilt bezoeken, heb je de keus: zelf rondkijken (met NL toelichting), rondleiding met gids (EN) of visite-conférence (2 uur, FR).

  • In het dorp Saint-Léonard vind je Saint-Léna, een winkel met unieke spullen die geïnspireerd zijn op de Baai van Mont-Saint-Michel.
  • Anders dan anders: in juli en augustus is er elke avond (behalve zondag) een avondvoorstelling te zien in de abdij van Mont-Saint-Michel.

Sfeer van de middeleeuwen en frisse zeelucht in de streek rond Dol-de-Bretagne

Deze ochtend mag je je helemaal laten meeslepen door de charmes van Dol-de-Bretagne. Vakwerkhuizen, bijzondere straatjes, stadsmuren… ze geven charme aan deze vroegere bisschopszetel. Bij de ingang van de stad ligt de Saint-Samson-kathedraal, een juweeltje van gotische bouwkunst. De Cathédraloscope ligt er vlak bij en neemt je mee terug in de tijd: na afloop van een bezoek weet je alles van het bouwplan, de bouwplaats en de bouwers van de kathedraal. In Rue Stuart staat een huis dat je niet mag missen: het Maison des Petits Palets, het oudste huis van Bretagne.
’s Middags ga je op weg naar de kust, waar je verschillende mogelijkheden hebt. Wil je een stevige kick? Dan ga naar het strand van Cherrueix voor een kennismaking met strandzeilen. Ben je gek op producten uit de zee? Stap dan in de Train Marin, in Le Vivier-sur-Mer. Dit treintje, met een tractor als locomotief, brengt je naar de mosselbanken. Terug op het vasteland kun je in het Maison de la Baie alles te weten komen over mosselkweek. Pure verwennerij!

  • Laat je meenemen door Dol La Mystérieuse: een stadswandeling die je het hele jaar door zelfstandig kunt maken of tijdens vakanties in gezelschap van een gids van het Office de Tourisme.
  • Van Pasen tot begin november kun je naar La Dégustation Tonneau, in Le Vivier-sur-Mer; je kunt er AOP bouchot-mosselen eten uit de Baai van Mont-Saint-Michel en oesters uit Cancale.

Van de haven van Cancale naar de vesting Saint-Malo

Na het ontbijt moet je eerst genieten van de bijzondere omgeving van Cancale. Loop naar de Port de la Houle en voel het stuifwater, verfrissend en rustgevend tegelijk.
Neem vandaar het Sentier des Douaniers (Douanierspad) naar de Pointe du Hock en vervolgens naar de Pointe de la Chaîne. Onderweg heb je steeds zicht op de rots waarop Cancale ligt, de oesterkwekerijen en het Île des Rimains.
Als je dat alles gezien hebt, kun je naar het Atelier de l’Huître. De zeevruchten hier komen regelrecht van de producent en zo zijn op hun allerbest!
Vervolgens ga je via de kustweg naar Saint-Malo. Maak een wandeling door het Parc des Corbières, in de wijk Saint-Servan, en geniet van het uitzicht op de Rance en de Tour Solidor. Na een tussenstop om crêpes te eten in de Port des Sablons, kun je de rest van de dag rondkijken in de oude stad. Via trappen en opgangen kun je op de vestingwerken klimmen. Aarzel niet om het hogerop te zoeken!

  • Een echte “must” in Cancale is de Pointe du Grouin. Vanaf de rotspunt is het uitzicht schitterend en dat vraagt om mooie foto’s. Links ligt Cap Fréhel, rechts de Baai van Mont Saint-Michel.
  • Aan het eind van de dag is de oude vesting van Saint-Malo heerlijk rustig. Een mooi moment om te genieten van historische gebouwen, door de straten te dwalen, eens een winkel of een café binnen te stappen…

Wat het leuk maakt

  • Even voor het water zijn hoogste niveau bereikt een plekje zoeken op Roche Torin (Manche) en genieten van het schouwspel van de opkomende vloed die de Baai van Mont-Saint-Michel overstroomt. Het allermooist? Als (in de Franse berekeningswijze) de getijdencoëfficiënten boven de 100 liggen.
  • Oesters kopen, creuses of platte, direct bij de oesterkweker op de markt, de Marché aux huîtres van Cancale, en ze ter plekke opeten, met uitzicht op de oesterbanken, de rots van Cancale en Mont Saint-Michel.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten