golfe-du-morbihan-berthier-emmanuel.jpg
©France, Morbihan (56) Golfe du Morbihan, vue aerienne d'un vieux greement Sinagot "Les Trois Freres" naviguant dans le Golfe du Morbihan|Emmanuel Berthier
De Cap en de Golf van MorbihanEen duik in "de kleine zee" in Zuid-Bretagne
Vakantie-idee

De Cap en de Golf van Morbihan

Blauwe en groene tinten, eilanden en zelfs zeepaardjes… In de Golf van Morbihan, de parel van Zuid-Bretagne, vind je dit alles, op of onder water!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

“La mer qu’on voit danser le long des golfes claires..”, zong Charles Trenet, de beroemde Franse zanger. Dat had hij best kunnen zingen over de Golf van Morbihan, Bretons voor “de kleine zee”, met zijn dansende, voortdurend veranderende licht. Wandel door de middeleeuwse hoofdstad Vannes, dat met zijn oevers een prachtige toegang vormt tot de Golf. Vaar mee langs de kust op een historisch zeilschip. Of bekijk de wereld eens van een andere kant en ga duiken vanuit het schiereiland Rhuys. De zeebodem hier zit vol mooie verrassingen!

Een wandeling door Vannes, de hoofdstad van de Golf

Welkom in Vannes! Een mooie stad aan de Golf van Morbihan waar een bijzondere sfeer heerst, middeleeuws en modern tegelijk.
Wandel door de tuinen aan de voet van de uitzonderlijk goed bewaarde vestingmuren. Dwaal door het oude stadscentrum. Je ontdekt er de Place des Lices, kathedraal Saint-Pierre, het Musée de la Cohue… Mis de fotogenieke Place Henri IV met zijn overhangende vakwerkhuizen niet. Maar evenmin de wijk Saint-Patern, haast een dorpje op zich.
Na de lunch is het tijd voor een mooi tochtje van de jachthaven naar het schiereiland Conleau. Tijdens die tocht (4,5 km, 9 km heen en terug) kom je van de stadse drukte van de kaden in de natuur en de rust van de Pointe des Emigrés. Aan de ene kant ligt het dennenbos, aan de andere kant moerassen en zilte weiden. Als dat geen mooie samenvatting is van de landschappen die je hier bij de Golf kunt tegenkomen!

  • Sla flink wat verse en lokale producten in op de markt van Vannes, op woensdag en zaterdagochtend, midden in het historisch centrum. De Halles aux poissons en de Halles des Lices zijn ook zeker de moeite waard.
  • Geniet van de badplaatssfeer van het schiereiland Conleau, met een strandje, boten die droogliggen, een zwembad met zeewater, terrassen en cafés om ontspannen een drankje te pakken.

Manoeuvreren op Le Corbeau des Mers

Wil de schoonheid van de Golf van Morbihan echt waarderen, dan is de zee het beste startpunt! Ga bijvoorbeeld naar Port Anna in Séné of naar Port Blanc in Baden en stap aan boord van Le Corbeau des Mers. Op dit traditionele houten zeilschip kun je een halve of een hele dag meezeilen zoals het vroeger ging.
Onder leiding van kapitein Éric helpt iedereen mee bij het uitvoeren van de verschillende manoeuvres. Gooi de trossen los! Hup matrozen, hijs de zeilen! Voortgestuwd door de wind en de stromingen (die tot de sterkste in Europa behoren) vaar je van eiland naar eiland. Volgens de verhalen heeft de baai er even veel als de dagen van het jaar…
En terwijl het rode zeil boven je opbolt, luister je naar het bijzondere verhaal van dit schip. Het is een van de schepen die gehoor gaf aan de oproep van generaal De Gaulle in juni 1940, om zich zoveel mogelijk te verzetten tegen de Duitse opmars. Een echte duik in de geschiedenis dus.

  • Beleef een authentieke ervaring aan boord van Le Corbeau des Mers, een houten schip uit 1931. Je kunt ook mee tijdens de Semaine du Golf, een evenement dat eens per twee jaar wordt gehouden en waarin traditionele schepen centraal staan.
  • Om je ontdekking van de Golf helemaal af te maken en ook het eilandleven te ervaren, kun je oversteken naar de twee grootste eilanden: het ongerepte Île d’Arz of het chiquere Ile-aux-Moines.

Duiken bij het schiereiland Rhuys

Besteed de laatste dag aan het schiereiland Rhuys. Het sluit de Golf van Morbihan aan de noordkant af en biedt prachtige vergezichten.
’s Ochtends kun je een tussenstop maken in Saint-Gildas-de-Rhuys. Een heerlijke plek om een kop koffie te drinken op een terrasje tegenover de fraaie abdijkerk. Op zondag nemen groentekwekers, visverkopers en andere handelaren bezit van het marktplein.
’s Middags zoek je de wereld van de stilte op. In de haven van Le Crouesty, in Arzon, vind je duikcentrum H2JO, waar je de schitterende onderwaterwereld van de Golf kunt ontdekken. Een duik duurt 30 minuten. Met een beetje geluk kom je een hippocampus erectus-zeepaardje tegen! Deze soort is emblematisch voor de Morbihan, “de kleine zee”.
In de zomer kun je hier ook snorkelen en de sensatie beleven dat je zweeft boven de diepten!

  • Maak een omweg via het Château de Suscinio. Deze echte must op het schiereiland Rhuys torent uit boven duinen en moerassen en trekt zowel natuur- als erfgoedliefhebbers aan.
  • Aan het uiteinde van het schiereiland Rhuys kun je een wandeling maken door de jachthaven van Le Crouesty en door Port-Navalo, een karakteristieke vissershaven en meteen ook toegangshaven tot de Golf van Morbihan.

Wat het leuk maakt

  • Eindeloos dwalen door de middeleeuwse straatjes van het oude Vannes, omhoog kijken en speuren naar vakwerkhuizen met overhangende verdiepingen, naar erkertorens, mezekouwen, waterspuwers en andere bouwkundige bijzonderheden uit vroeger tijd.
  • Kriskras door de Golf van Morbihan varen aan boord van een traditioneel zeilschip en wegdromen bij het geluid van de kabbelende golven.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf.

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten