18-dinard-loeil-de-paco-12.jpg
©L'œil de Paco
De schatten van de Rance en de magie van de Côte d'EmeraudeVan Dinan tot Cap Fréhel: adembenemende uitzichtspunten
Vakantie-idee

De schatten van de Rance en de magie van de Côte d’Emeraude

Forten en vestingwerken, kliffen van roze zandsteen, villa’s uit de belle époque op rotsige uitlopers… Hier wacht een reis door de tijd en een decor dat zo van een ansichtkaart lijkt weggelopen.

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Houd je van geschiedenis of weidse ruimte, dan is dit de vakantie voor jou! Het vredige dal van de Rance en de majestueuze Côte d’Émeraude in Noord-Bretagne onthullen hun schatten. Eerst krijg je een blik in de geschiedenis van Dinan, een van de mooiste middeleeuwse steden van Bretagne. Laat je daarna verleiden door de charmes van de chique badplaats Dinard met zijn beroemde villa’s uit de belle époque. En reken maar dat je tot slot je ogen uitkijkt bij de kliffen van Cap Fréhel, een plek die je niet mag missen. Net als bij Fort La Latte dat hier vlakbij ligt, is het uitzicht fenomenaal!

Dinan: terug naar de middeleeuwen

Start in Dinan, een charmante Ville d’Art et Histoire, stad van (kunst)historisch belang. Het is heerlijk om door het oude stadshart te dwalen met zijn vele houten vakwerkhuizen. Het zijn er bijna 130!
En natuurlijk hoort een bezoek aan het kasteel erbij. Door de schitterende opzet krijg je een goed beeld van het dagelijks leven van de vorsten uit de middeleeuwen.
Daarna is het tijd voor La Cohue, de markthallen van de stad. Onder het prachtige glazen dak vind je vishandelaren, slagers, delicatessen… Om van te smullen!
Na de lunch hoort het Portail des Cordeliers tot de verplichte kost, net als de Tour de l’Horloge en de basiliek Saint-Sauveur. Kijk goed uit naar maskers met vreemde grimassen, mythische dieren en andere figuratieve details op de kerk.
Wees gerust nieuwsgierig en stap binnen bij de kunstenaars in de steile Rue du Jerzual. Op je dooie gemak wandel je verder naar de haven, waar de Rance stroomt. Ideaal voor een avondwandeling!

  • In de haven van Dinan kun je aan boord stappen van de Jaman V voor een rondvaart met uitleg over de Rance en het Canal de Napoléon 1er (van april tot september).
  • Als je in de ochtend aankomt, kun je onderweg stoppen in Combourg, een erfgoedstadje in romantisch Bretagne, de plek waar schrijver-politicus Châteaubriand is opgegroeid. Maak een wandeling langs het Lac Tranquille, aan de voet van het kasteel.

Dinard, energie uit de zee en kastelen aan de waterkant

In de ochtend kun je nieuwe energie opdoen… uit de zee! Neem een kijkje bij het informatiecentrum van de getijdencentrale van de stuwdam in de Rance, bij La Richardais. De expositie geeft een gedetailleerde uitleg met behulp van onder meer video’s en maquettes. Via een glazen wand kun je zelfs in de machinekamer kijken.
Voor de lunch kun je uitstekend terecht in de chique badplaats. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de familiekeuken van 8Bis, of voor vis van het houtvuur bij L’Attiseur.
Daarna is het tijd voor een wandeling. De Engels getinte charme van Dinard moet je wel inpakken als je de wandeling “Lawrence d’Arabie” volgt. De route voert van het Plage du Prieuré via het park van Port Breton en de oude visserswijk Saint-Énogat naar het Plage de Port Blanc.
Wandelend langs de kust kun je de villa’s uit de belle époque bewonderen, hoog gelegen als forten op de rotsige punten van La Malouine en Le Moulinet. Vanaf de dijk die onderlangs loopt, heb je een uitzicht van 180° over de schitterende Baai van Saint-Malo.

  • Vraag naar het programma van de exposities in villa “Roche Brune”; meteen een mooie gelegenheid om zo’n typerende belle-époquevilla te bekijken.
  • Mis de markt van Dinard op zaterdagochtend niet: het een van de grootste en bekendste van de streek.

Cap Fréhel en Fort La Latte, op een e-bike

Op het programma staat een bezoek aan twee plekken die emblematisch zijn voor de Côte d’Émeraude – op een e-bike!
Vanaf de karakteristieke badplaats Sable-d’Or-les-Pins ga je richting Cap Fréhel. Eerst rijd je door het binnenland, maar al snel kom je bij de kliffen van schist en roze zandsteen, waarvan de hoogste 70 m meten.
Aan de ene kant zie je de steeds veranderende kleuren van de zee, van azuurblauw tot smaragdgroen. Aan de andere kant lijkt het een soort plantaardig patchwork met heide, gaspeldoorn en distels. In de diepte zie je ongerepte inhammen: een magisch landschap.
Maak een tussenstop aan de voet van de vuurtoren van Cap Fréhel, een van de krachtigste van Frankrijk. Daarna stap je weer op en gaat via Pléhérel en Plévenon richting Fort La Latte. Ontdek alle hoekjes van dit legendarische feodale bouwwerk, kijk door de openingen naar buiten en bewonder het uitzicht. Een fort dat je ongetwijfeld niet snel zult vergeten.

  • Je kunt een gewone fiets of een e-bike huren bij Nord-Ouest in Sable-d’Or-les-Pins, een zaak met het keurmerk Accueil Vélo.
  • Kijk wat er te doen is rond de “Grand Site Cap d’Erquy – Cap Fréhel”; je kunt bijvoorbeeld een natuurexcursie doen o.l.v. een deskundige gids.

Wat het leuk maakt

  • Een wandeling over de vestingwerken van Dinan, over de weergang, (3 km), met als horizon de daken van de oude stad aan de ene, en het dal van de Rance aan de andere kant.
  • Kijken naar de capriolen van vogels in het vogelreservaat van Cap Fréhel. Onder meer nachtzwaluw, grasmus, alk en zeekoet zie je cirkelen rond de kliffen.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf.

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten