7-ouessant-yvon-boelle.jpg
©BOËLLE Yvon
De vuurtorens van het Mer d'Iroise als wegwijzersBij de wachters van het einde van het vasteland
Vakantie-idee

De vuurtorens van het Mer d’Iroise als wegwijzers

Via land en zee kun je naar de mythische vuurtorens van Finistère, zo gebouwd dat ze de kracht van de zee kunnen weerstaan. ’s Avonds kun je proberen hun verschillende signalen te herkennen en vooral genieten van het lichtspel van hun stralenbundels.

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Rond de Iroisezee, die berucht is bij zeelieden, vind je de grootste concentratie aan vuurtorens. Tijdens deze korte trip door Finistère, letterlijk het einde van het vasteland, kun je kennismaken met deze mythische kustbewakers. Ze hebben heel wat stormen doorstaan en de vuurtorenwachters moesten soms indrukwekkende toeren uithalen om hun werkplek te bereiken. Je beseft hoe gevaarlijk hun werk kon zijn als je bovenin de vuurtoren op de Pointe Saint-Mathieu staat of er in een rubberboot naartoe vaart, langs rotsen met sprekende namen: de zwarte en de helse rotsen. En ’s avonds zorgen de stralenbundels van de vuurtorens voor een magisch schouwspel!

 

De vuurtoren op de Pointe Saint-Mathieu, een symbool de voor Bretonse zeelui

Als je je koffers hebt uitgepakt in de Hostellerie de la Pointe Saint Mathieu, mag je je voorbereiden op een flinke inspanning! 163 treden moet je beklimmen voor je op de trans komt van de Phare Saint-Mathieu. Maar je moeite wordt zeker beloond. Hiervandaan heb je een panoramisch uitzicht over de noordkust van het schiereiland Crozon en het Nauw van Brest. Dat is overigens ook de route die de bundel van deze vuurtoren aan zeelieden wijst. Bij helder weer kun de Archipel van Molène zien en het eiland Ouessant.
Als je weer beneden staat, kun je rondom de vuurtoren wandelen en de resten van de oude abdij bekijken waar de vuurtoren tegenaan gebouwd is. Kies bijvoorbeeld de route Saint-Mathieu, die over circa 9 km de beroemde GR34 (het Douanierspad) volgt.
Ga terug naar de Pointe als het donker wordt: dan kun je genieten van het lichtspel van de stralenbundels van de vuurtorens en bakens in en rond de Iroisezee. Een oogverblindend schouwspel!

  • De Hostellerie de la Pointe Saint-Mathieu is een charmante plek waar je de open zee en de zilte zeelucht proeft. En vanuit je kamer heb je uitzicht op de vuurtoren!
  • Een aantal keren per jaar kun je de vuurtoren ’s avonds bezoeken. Een magische belevenis, in het donker op de vuurtoren, met voor de je onafzienbare watervlakte van de Iroisezee! (data zijn te vinden in het reisdagboek)

Aanleggen bij mythische vuurtorens

Vanochtend ga je naar Le Conquet en trek je een reddingsvest aan. Want er wacht je een boottocht die je heel dicht bij de vuurtorens van Finistère brengt. En dit keer voert de zeewind verrassing op verrassing aan!
Lucky, de gids, vertelt eerst wat de Iroisezee zo bijzonder maakt: zeestromingen, natuurlijk erfgoed, monumenten, geschiedenis… Een stevige opwarmer!
Daarna ga je op weg naar die fascinerende stenen wachters, waarvan de meeste een monumentstatus hebben. Je vaart naar Le Four, La Jument, Kéréon, Ar Men; ze liggen in zee, in een gebied dat door vuurtorenwachters werd aangeduid als “De Hel”. Wist je dat de Créac’h een van de krachtigste vuurtorens ter wereld is en dat die van het Île Vierge de hoogste is van Europa? En als je ze vanaf het water bekijkt, zijn ze nog indrukwekkender!
Tijdens de boottocht zie je misschien jan-van-genten of zeezoogdieren… Bereid je dus maar voor op leuke ontmoetingen!

  • Het is een geweldige belevenis om bij de voet van zo’n vuurtoren in zee aan te komen en je te realiseren hoe gevaarlijk de wisseling van de wacht soms geweest moet zijn!
  • Je kunt ook kiezen voor de excursie “Faune et flore”. Je observeert niet alleen vogels en zeezoogdieren, maar je gaat ook naar Les Pierres Noires, een schitterende, “helse” vuurtoren en naar de Pointe Saint-Mathieu, maar dan bekijk je ze vanaf de zee.

Binnenkomst van zeewier in Lanildut en een rijtoer door Plouarzel

Neem deze ochtend de tijd om uitgebreid te genieten van de extraatjes van je logeeradres. Een heerlijk luxueus verwarmd zwembad, jacuzzi of sauna… En dat aan het uiterste puntje van het vasteland!
Ontspannen en uitgerust begin je aan een wandeling door de haven van Lanildut. Je ziet de algenvissers binnenlopen om zeewier en algen die ze geoogst hebben in de Iroisezee uit te laden. Jaarlijks oogsten ze bijna 40.000 ton! Op korte afstand vind je La Maison des Algues, waar je veel informatie vindt over deze belangrijke Bretonse haven.
Wil je lunchen met uitzicht op ze zee? Dat kan bij Le Chenal in Porspoder! Een gezellig restaurant met heerlijke, huisgemaakte gerechten.
’s Middags ga je naar de vuurtoren van Trézien, bij Plouarzel. Daar staat Prigent Laot voor je klaar. Hij neemt je mee in zijn calèche voor een tocht “Entre terre et mer”, tussen zee en land. Tijdens de tocht vertelt hij mooie anekdotes over de geschiedenis en de bouw van de vuurtorens langs de Iroisezee. Heel verhelderend!

  • Vanuit Le Conquet of Lanildut kun je de boot nemen naar Ouessant, een ongerept eiland met maar liefst vijf vuurtorens (Stiff, Créac’h, Jument, Nividic en Kéréon). Je vindt er ook het Musée des Phares et Balises, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van vuurtorens en bebakening.
  • De vuurtorens zijn ook te bewonderen vanaf de GR®34. De Randofiches Pays d’Iroise zijn te koop in de 5 VVV-kantoren.

Wat het leuk maakt

  • Wandelen over de Pointe Saint-Mathieu en genieten van een uitzicht van 180° op de eilanden Molène en Ouessant, het schiereiland Crozon en soms zelfs de Pointe du Raz en het eiland Sein.
  • Zicht krijgen op leven en arbeidsomstandigheden van de vuurtorenwachters, vooral als ze in ruw weer de vuurtorens in zee moesten zien te bereiken… Dan begrijp je die bijnaam “De Hel” ook beter!

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten