rade-de-brest-martin-viezzer.jpg
©La rade de Brest avec un voilier du patrimoine|Martin Viezzer
Doorgrond de geheimen van de rede van BrestOp het ritme van de oceaan
Vakantie-idee

Doorgrond de geheimen van de rede van Brest

(Her)ontdek Brest, een dynamische stad die de zee in zijn DNA heeft, en de rede van Brest, een van de grootste maar ook een van de mooiste ter wereld… Wedden?!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Welkom in Brest, een grote agglomeratie aan zee, verbonden met de oceaan via zijn rede. Tijdens deze trip kun je deze enorme baai van alle kanten bekijken! Vanaf Recouvrance en Siam, twee emblematische wijken van Brest, heerlijke plekken om rond te dwalen. Vanaf de Pont Albert-Louppe, die de rede overspant bij de monding van de Elorn, of – nog spectaculairder – vanuit de eerste stedelijke kabelbaan van Frankrijk. Je kunt de rede ook bekijken vanaf een traditioneel kokkelschip, waarbij de kapitein je er alles over vertelt. Aan verhalen en anekdotes geen gebrek… duizend bommen en granaten nog aan toe!

Slenteren door de wijken van Brest

Besteed de eerste dag aan een verkenning van Brest. Om een eerste totaalbeeld te krijgen, steek je Penfeld over via de Pont de Recouvrance. Een emblematische hefbrug die twee wijken verbindt, twee gezichten van één stad.
Recouvrance, de wijk op de rechteroever, vormt de ziel van Brest. Dwaal door de straatjes, gespitst op bijzondere plekken. De fontein bijvoorbeeld, naast het Maison de la Fontaine, een van de oudste van de stad en tegenwoordig een ontmoetingsplek voor kunstenaars. Vanaf de Tour Tanguy of de loopbrug over de Jardin des Explorateurs heb je een mooi uitzicht over de rede.
Op de linkeroever ligt de wijk Siam, waar je liefde voor winkelen alle ruimte krijgt. Langs de autovrije hoofdstraat staan talloze winkels, cafés en chocolaterieën. Laat je verleiden door zo’n heerlijke Pompon de Brest, karamel met zeezout in een omhulsel van pure chocolade: verrukkelijk!

  • Na een wandeling door de Port du Château kun je andere vaste waarde hier in Brest testen, Le Crabe-Marteau. Een restaurant waar een hamer wordt gebruikt om de schaal van de schaaldieren uit de Iroisezee te breken. Smakelijk eten!
  • Maak een omweg via het Musée de la Marine. Het is gevestigd in het kasteel, het geeft een beeld van meerdere eeuwen scheepvaartgeschiedenis én een magnifiek uitzicht over de rede.

Maak een tocht op een traditioneel kokkelschip

Je start met een tocht over de rede van Brest, aan boord van de Loc’h Monna, een oud kokkelschip. Een mooie gelegenheid om de natuur vanuit een andere hoek te bekijken.
Yann, de kapitein, kent zijn schip tot in alle uithoeken, ook al omdat hij het zelf helemaal gerestaureerd heeft. Terwijl je helpt bij de manoeuvres, vertelt hij je de verhalen en anekdotes die horen bij het schip en de rede.
Van varen krijg je honger! Tijdens de lunchpauze krijg je heerlijke lokale producten voorgeschoteld: aardbeien uit Plougastel, geitenkaas uit Ménez-Hom…
Weer terug op het vasteland, ga je de lucht in, met Frankrijks eerste stedelijke kabelbaan. Je gaat naar Les Ateliers des Capucins, een oud marinegebouw, dat omgebouwd is tot cultureel centrum. Vanuit de kabelbaan heb je een geweldig uitzicht over de stad en het Arsenaal!

  • De Brestoâ biedt een boottocht over de Aulne maritime met een stop bij brouwerij Térénez, waar 100% Bretons bier wordt gebrouwen (Brasserie du Bout du Monde).
  • Mis ook zeker de tentoonstelling 70.8 niet, of die over Le Canot de l’Empereur, Napoleons boot, beide in Les Ateliers des Capucins.

Reis rond de wereld van de oceanen…zonder verder te komen dan de rede!

Vanochtend ga je je verdiepen in de wereld van de oceanen. Océanopolis, langs de rede van Brest, lijkt in geen enkel opzicht op een klassiek zeeaquarium. Hier krijg je een goede indruk van de enorme rijkdom van mariene milieus. Je ziet de soortenrijkdom van tropische streken, van poolgebieden, van de continenten en van de Bretonse wateren natuurlijk. Een goede tip. Zorg dat je erbij bent als de zeehonden gevoerd worden en ontdek hun bijzondere eigenschappen, in gezelschap van een wetenschappelijk onderlegde gids. Een bijzondere leuke activiteit!
’s Middags zoek je de hoogte op voor een wandeling over de Pont Albert-Louppe. Vanaf dit kunstwerk dat bedoeld is voor wandelaars en fietsers, heb je uitzicht over de hele rede. Kijk ondertussen ok naar de naastgelegen tuibrug, de Pont de l’Iroise. Elegantie ten top!
Wandel je graag? Knoop er dan een wandeling aan vast langs de Elorn; startpunt is Le Passage. Terwijl je rivier stroomopwaarts volgt, ontdek je beboste oevers, zilte weiden, zand- en modderplaten, stranden… Weer een andere kant van de rede van Brest!

  • Mis ook zeker de tentoonstelling 70.8 niet, in Les Ateliers des Capucins, en die over Le Canot de l’Empereur.
  • Wil je meer? Ga dan richting het schiereiland Crozon, waar je het zuidelijk deel van de rede kunt verkennen: een idyllische plek!

Wat het leuk maakt

  • Iets drinken op een van de vele terrasjes van de Rue de Siam in Brest, en genieten van het uitzicht op de beroemde Pont de Recouvrance, de Penfeld en Les Ateliers des Capucins.
  • Aan boord stappen van een traditioneel schip en je scheepsknechtje wanen tijdens een tocht over de rede van Brest, een geweldig gebied voor watersport.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten