ploumanach-cte-de-granit-rose-yannick-le-gal.jpg
©LE GAL Yannick
Een kleurrijke vakantie langs de Côte de Granit RoseOntdek spectaculaire, sprookjesachtige rotsformaties
Vakantie-idee

Een kleurrijke vakantie langs de Côte de Granit Rose

Millennia lang vormden zee, wind en zand de rotsen van de Roze Granietkust. Ze spotten met de wetten van de zwaartekracht en geven deze streek zijn unieke aanblik. Welke associaties roepen hun vormen bij je op? Geef je fantasie de ruimte!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Wat een groots schouwspel biedt de natuur hier! Kijken naar de bizarre vormen van de rotsen langs de Roze Granietkust verveelt geen moment. Hier zie je omgekeerde fles, daar een konijn. Even verder de hoed van Napoleon… Je fantasie mag hier alle ruimte krijgen. De granietrotsen steken met hun roze tinten af tegen het blauw van de zee. Je vindt ze langs de kust tussen Trégastel en Plougrescant. Ook op het vasteland heeft het graniet zijn stempel gezet. In Lannion bijvoorbeeld, een stad aan de oever van de Léguer. Maar ook in Tréguier. Je hart moet wel van graniet zijn, wil je niet geraakt worden door de charme van deze twee steden…

Van de historische binnenstad van Lannion naar het estuarium van de Léguer

Als je je koffers hebt uitgepakt, ga je de oude binnenstad van Lannion verkennen. Je komt terecht in een wirwar van geplaveide straatjes en steegjes. Kijk vooral omhoog, naar de schitterende gevels van de vakwerkhuizen, bedekt met hout of leisteen. Ze laten zien hoe rijk de stad was in de middeleeuwen en de renaissance. Het “Maison aux chapeliers” aan de Place du Général-Leclerc is helemaal bedekt met leisteen en vormt met het rijkversierde huis ernaast een bijzonder fotogeniek ensemble!
Wil je een geweldig uitzicht over de stad, dan ga je richting de Église de Brélévenez, te bereiken via een pittoreske trap: 142 granieten treden langs charmante huisjes en kleurige hortensia’s. Deze wijk ademt een typisch Bretonse sfeer.
Tot besluit van de dag ga je naar Le Yaudet, een gehuchtje omringd door heide, gelegen boven het estuarium van de Léguer. Geniet van dit schitterende landschap!

  • De volgende dag ga je in alle vroegte boodschappen doen op de markt, in de Halles, waar al sinds 100 jaar verse producten van land en zee worden verkocht.
  • Château de Tonquédec, op een paar kilometer afstand van het centrum van Lannion, ligt op de rotsen en biedt een mooi uitzicht over het dal van de Léguer.

Tocht in het roze, van Trégastel naar de Archipel des Sept Îles

Vanochtend zie je “la vie en rose”… Er staat je een mooie tocht te wachten. Vanaf het Plage du Corz Pors bij Trégastel ga je eerst naar het eiland Renote. Onderweg zie je de eerste rotsen met vormen die typerend zijn voor dit deel van de Bretonse kust.
Blijf het pad volgen. Je komt langs de Baai van Sainte-Anne, het Plage de Tourony, het Château de Costaérès… Uiteindelijk kom je in Ploumanac’h, een oud vissersdorp. De granietrotsen en de vierkante vuurtoren Men Ruz zijn zo roze als het maar kan!
Na een welverdiende crêpe neem in ’s middags de boot naar het vogelreservaat van Les Sept Îles. Deze eilandengroep vormt het grootste vogelreservaat, met jan-van-genten (eind januari tot oktober) en papegaaiduikers (begin april tot midden juli). Echt genieten!

  • Je kunt naar de Archipel des Sept Îles aan boord van bijvoorbeeld een traditioneel zeilschip, Ar Jentilez (algenvisser).
  • Wil je meer weten over zeevogels? Gedurende het seizoen worden er vanuit het centrum van de vogelbescherming (LPO) op Île Grande activiteiten georganiseerd. Die richten zich vooral op de Archipel des Sept Îles.

De allesovertreffende natuur van Plougrescant en de Sillon de Talbert

Bereid je er maar op voor, dit wordt een grandioze dag. Eerst ga je naar Plougrescant, ten oosten van de Côte de Granit Roze. Dwaal over dit ongerepte schiereiland, door een landschap van rotsen en riffen, tot aan de Pointe du Château. Als je daar bent aangekomen, neem dan de tijd om te kijken naar de wonderlijk gevormde granieten rotsen. Ga verder naar Castel Meur, met het kleine huis ingeklemd tussen de rotsen, een plek die je niet mag missen!
Maak een tussenstop voor de lunch in Tréguier. Door het erfgoedstadje, de oude hoofdstad van de streek Trégor, loopt een route van 2 km langs de vele bezienswaardigheden. De kathedraal bijvoorbeeld, met de graftombe van Saint-Yves, de beschermheilige van de Bretons.
Maar er is nog een andere bijzonderheid om te ontdekken, een geologische ditmaal: de Sillon de Talbert. Dat is een lange strook zand en keien die de zee lijkt te doorsnijden. Zeer indrukwekkend!

  • Laat je vervoeren door de wilde schoonheid van de Côte des Ajoncs, een paradijs van kleine eilandjes, inhammen en witte zandstranden.
  • In Tréguier en omgeving vind je een groot aantal bijzonder goede ambachtelijke producenten. Proef bijvoorbeeld het Philomenn-bier van Brasserie Toukenn.

Wat het leuk maakt

  • Wandel door de charmante wijk La Clarté, tussen Ploumanac’h en Perros-Guirec. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de kust en de Archipel des Sept Îles.
  • Kijk hoe de zee zich met kracht een weg baant door een kloof tussen twee hoge granieten rotsen, bij de Gouffre de Castel Mer, bij Plougrescant. Daar voel je je klein bij!

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten