paimpol-loguivy-job-nicolas.jpg
© Nicolas Job
Flaneren en dineren langs de Côte du GoëloVan Paimpol tot Saint-Quay-Portrieux, veelzijdig genieten
Vakantie-idee

Flaneren en dineren langs de Côte du Goëlo

Een tocht langs de westkust van de Baai van Saint-Brieuc. Je krijgt Bretagne in een notendop, met vissershavens, charmante badplaatsen, woeste kliffen en een kleurig eiland!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

De Côte du Goëlo is een regelrechte parel! De streek ligt aan de westkant van de Baai van Saint-Brieuc en bergt heel wat fraaie schatten die je tijdens deze korte trip gaat ontdekken. Zo kun je de sfeer proeven van een aantal authentieke Bretonse havens: Paimpol, de thuisbasis van de “pêcheurs d’Islande”, en Saint-Quay-Portieux, de hoofdstad van de sint-jakobsschelp. Bij Plouha loop je over de hoogste kliffen van Bretagne. En tot slot: hoe kun je niet betoverd raken door de charme van het eiland Bréhat? Laat je gewoon verleiden!

De verrassingen van Paimpol

Heb je een goed onderdak geregeld, ga dan het oude Paimpol ontdekken. Dwalend door straatjes en langs fraaie huizen die ooit eigendom waren van kapers en reders, raak je doordrongen van de geschiedenis van de lokale visserij. “Pêcheurs d’Islande” werden de vissers genoemd, omdat ze in verre wateren, tot bij Newfoundland, visten op kabeljauw. Wil je er meer over weten? Ga naar het Musée de la Mer!
Laat de stad achter je en ga naar de Abbaye de Beauport. Ruïnes overdekt met hortensia’s en oude rozen: een betoverend mooie plek. Geniet ook van het prachtige uitzicht over de zee en de eilanden voor de kust.
De tocht gaat verder naar de Pointe de Kérazic, een vredig schiereiland waar oesterteelt de toon zet. Een mooie gelegenheid om oesters te eten in de bar van de Ferme Marine Paimpolaise.
Weer terug in Paimpol moet je even langs bij Le Hangar, een delicatessenwinkel. Je vindt er bijvoorbeeld potten met BoCocos, de beroemde bonen uit Paimpol. Proberen natuurlijk!

  • Voor het diner kun je naar brasserie L’Islandais, een adres dat hier zeer goed bekend staat.
  • Van mei tot september kun je een reis van vroeger meebeleven aan boord van de Vapeur de Trieux, een stoomtrein die door het dal tussen Paimpol en het erfgoedstadje Pontrieux slingert.

Île de Bréhat: een bloemrijke bestemming

Vanaf de Pointe de l’Arcouest kun je naar het eiland Bréhat. De oversteek, die maar 10 minuten duurt, brengt je in een stukje puur Bretons paradijs.
Wandelen is een goede manier om dit bloemeneiland, zoals het genoemd wordt, ontdekken. Die bijnaam heeft het bepaald niet voor niets. Dit is het koninkrijk van Afrikaanse lelies, rododendrons, mimosa en camellia’s.
Bewonder de charmante huizen in het dorp. Wandel langs de kustpaden en neem de tijd om de ongerepte inhammen te ontdekken. En om te gaan strandvissen, de lokale sport hier. Het strand van Guerzido is ideaal om te zwemmen en van de zon te genieten.
De getijdenmolen van Birlot, in het zuidelijke deel, en de vuurtoren Le Paon die in het noorden oprijst uit een chaotische rotsformatie, mag je niet missen.

  • In juli en augustus kun je vanuit Loguivy-de-la-Mer in een kajak alle uithoeken van de Archipel van Bréhat verkennen.
  • Voor je weer teruggaat, klim je omhoog, naar de Chapelle Saint Michel: vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de hele archipel. Het roze graniet wordt nog mooier onder het onvergelijkelijke licht.

Van het sierlijke Saint-Quay-Portrieux tot de kliffen van Plouha

Besteed de ochtend aan het verkennen van Saint-Quay-Portrieux. Er is een zeewaterzwembad, er zijn fijne zandstranden, schitterende strandvilla’s in een hoge deel… Deze populaire gezinsbadplaats heeft alles wat je je kunt wensen!
Dwaal door de karakteristieke straatjes van de oude haven Portrieux. Proef de sfeer van de levendige Port d’Armor, een diepzeehaven. Hier kun je verse vis kopen, zo uit de zee! En, haast verplicht: van oktober tot half mei kun je hier sint-jakobsnoten eten!
’s Middags ga je naar de kliffen van Plouha, de hoogste van Bretagne. De beste manier om er te komen is de GR34!
Vanaf de Pointe de Plouha kijk je uit over de Côte de Goëlo. Vergeet je verrekijker niet: dit is een ideale plek om zeevogels te spotten. En als je je afvraagt wat die rare boomstronken zijn die je daar beneden ziet… dat zijn de meerpalen van de haven Gwin Zegal, een van de twee van dit soort in Bretagne. Alweer een bijzondere plek dus!

  • Van oktober tot half april je in de Port d’Armor twee keer per week kijken naar schepen die binnenlopen met hun vangst van sint-jakobsschelpen. Geen twijfel mogelijk, je bent hier in de belangrijkste schelpenhaven van Frankrijk!
  • Maak kennis met de visserij, de sint-jakobsmossel en de geschiedenis van de belangrijkste diepwaterhaven van noordelijk Bretagne, en ontdek hoe het er aan toegaat op de visafslag. Volg Gaëlle, de gids, voor een originele en zeer smakelijke rondleiding.

Wat het leuk maakt

  • Vanaf de Pointe du Sémaphore in Saint-Quay-Portrieux kun je de hele Baai van Saint-Brieuc overzien, van het eiland Bréhat tot Cap Fréhel.
  • Laat je betoveren door de romantische overblijfselen van de abdijkerk, de zuilengang en de spitsbogen van de abdij van Beauport, bij Paimpol.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten