1-groix-yannick-le-gal.jpg
©Yannick Le Gal
Kleine dorpen en pittoreske havens in Zuid-BretagneEen ideale tocht, over land en over zee
Vakantie-idee

Kleine dorpen en pittoreske havens in Zuid-Bretagne

Zee of land… maar waarom zou je kiezen? Karakteristieke stadjes, pittoreske havens: er is zo veel te zien in zuidelijk Morbihan. In zes dagen zie je alles wat je beslist niet mag missen. Volg de gids!

Voor dit idee moet je
6 dagen

In een oogopslag

Welkom in Zuid-Bretagne! Een aantrekkelijke regio vanwege de verscheidenheid aan landschappen, karakteristieke plaatsjes, charmante haventjes, de aandacht voor het eenvoudig genieten… Te beginnen met oesters eten met uitzicht op de Golf van Morbihan. Dat is een van de “musts” van deze route, die je op volle zee brengt, naar het eiland Groix, naar Saint-Goustan aan de rivier de Auray, naar de meanders van Ría d’Étel naar de met keien geplaveide straatjes van Rochefort-en-Terre. Zes dagen, over land en zee.

Zet koers naar Groix, een waar schateiland

Vanaf de afvaartsteiger van Lorient zet je koers naar Groix. Zodra je aankomt, merk je dat het leven hier een onmiskenbare rust ademt.
In Port-Tudy kun je je al vermaken als de veerboot aankomt: mensen die van boord gaan, materiaal dat gelost wordt. Loop vervolgens naar het plaatsje zelf, met prachtige redershuizen met vrolijke gekleurde gevels. De ochtend is een mooi moment om naar de markthallen te gaan, met stalletjes vol zeeoor, mosselen, verse vis… Daar krijg je wel trek van.
Ga daarna op pad om de schatten van Groix te ontdekken, het schitterende Plage des Sables Rouges met zijn granaatrode kleuren, of het naar de zee toe uitlopende, woeste Plage des Grands Sables. Ongerepte landtongen begroeid met heide, verborgen haventjes en inhammen, kapellen en charmante dorpjes zijn de ingrediënten van je ontdekkingstocht.
Ben je verdwaald? Geen probleem. Vraag gewoon de weg aan de inwoners van het eiland. De gastvrijheid van de eilanders berust niet op verhaaltjes!

 • De rede van Lorient tussen Groix en Hennebont biedt uitstekende watersportmogelijkheden, met zes havens die zo charmant zijn als je je maar wensen kunt.
 • Met 40 km aan fietspaden is de fiets het beste vervoermiddel op Groix. Je kunt ook kiezen voor een elektrische auto.

Een tocht met uitzicht op de Ría d’Étel

Vandaag staat een mooie tocht langs de Ría d’Étel op het programma. Het Sentier de Blignac is gemarkeerd met gele tekens en start bij de Pont-Lorois in Belz. Als je onder de brug door loopt, let dan op de kracht van de getijden, als het water in deze zeearm stijgt en daalt. Zeer indrukwekkend!
Over 4 km lengte laat de Ría d’Étel zijn prachtig gevarieerde landschappen zien met onder andere eilandjes, lagunes, moerassen en oesterbanken. Let onderweg op de sternen en reigers die hier hun leefgebied hebben. Deze goed begaanbare route brengt je bij de Moulin du Sach, een oude getijdenmolen. Loop vervolgens langs de Étang de Bignac om weer terug te keren naar je vertrekpunt.
Neem daarna de tijd om op je gemak langs de kaden van de Étel te wandelen. Van hieruit heb je het beste uitzicht op het bekende scheepswrakken van Magoüer. Dit scheepskerkhof is een stille getuige van het verleden, toen de Étel een haven voor tonijnvissers was. Een ontroerend gezicht…

 • De Ria d’Étel vormt een kleine, kronkelende binnenzee met een twintigtal eilandjes. De plek dankt zijn aantrekkelijkheid aan de prachtige natuur en aan het licht dat met het wisselend getij steeds verandert.
 • Het eilandje Saint-Cado is een “must” in de Ria d’Étel. Vanaf de stenen brug heb je een schitterend uitzicht op het beroemde huis met de blauwe luiken van Nichtarguer. Houd je camera maar in de aanslag!

Op de fiets naar Saint-Pierre-Quiberon, met zijn dorpjes en havens

Een rondje langs de Baai van Quiberon mag niet op het programma ontbreken! Stap op de fiets in Plouharnel en neem “La Littorale”, een Voie Verte. Je rijdt in de schaduw van de scheefgewaaide zeedennen van het bos van Quiberon tot aan het nauw van Penthièvre, bij het begin van het schiereiland.
Na een tussenstop op de markt van Saint-Pierre-Quiberon ga je richting Port Orange. Zoek een plekje op een van de terrassen aan de zee en geniet van de heerlijke sfeer die heerst in deze badplaat.
Heb je zin in een middagje strand? De stranden langs de baai, van Kerhostin tot Le Rohu, zijn ideaal voor strandplezier en watersport. Je kunt ook doorrijden naar de megalietenrijen van Kerbougnec. Vijf rijen met zo’n twintig menhirs die hun geheimen vastbesloten bewaren.
Aan het eind van de dag ga je richting Portivy. Deze oude vissershaven aan de westkust is een ideale plek om naar zonsondergang te kijken.

 • Sainte-Barbe, Ty Hoche, La Guérite, Le Mentor of Mané Guen: als je van de oceaan houdt, is het heerlijk om een lange wandeling te maken over een van deze stranden.
 • Als je voor de terugweg je benen wilt sparen, kun je kiezen voor een ritje met de “Tire-Bouchon”, een regionale trein die van eind juni tot eind augustus rijdt tussen Auray en Quiberon.

Terug in de tijd in Saint-Goustan

Door Zuid-Bretagne rijden betekent teruggaan in de tijd. ’s Morgens kun je de wijk Saint-Goustan verkennen, een middeleeuws juweeltje dat verscholen ligt langs de rivier de Auray. Je komt deze oude handelshaven binnen via een stenen brug uit de 13de eeuw. Het is heerlijk om langs de kaden te slenteren, de plek waar Benjamin Franklin op een dag in 1776 aan land stapte.
Wat hogerop loop je door steegjes met vakwerkhuizen. Houd je van snuffelen, let dan goed op, want in een aantal van deze huizen zijn brocantes en kunstenaars gevestigd: wellicht kun je daar je slag slaan.
Gebruik de middag voor een kennismaking met de traditionele zeilvaart. Met de Indomptable, een gerestaureerde kokkelvisser, kun je een boottocht van een halve dag maken over de rivier de Auray. Je kunt ook een dagtocht maken met de Unity of Lynn; die biedt een combinatie van varen en eten. Klaar om de zeilen te hijsen?

 • De geplaveide straatjes laten het middeleeuws karakter van Saint-Goustan zien, maar ook de maritieme geschiedenis van deze plaats, die in de tijd van de zeilvaart een belangrijke haven was.
 • De rivier de Auray, die stroomt van Port-Navalo naar Saint-Goustan, kronkelt door een groen landschap waarin schitterende huizen verscholen liggen, die je alleen ziet vanaf het water.

De Golf van Morbihan, centrum van de oesterteelt

Houd je van oesters? We gaan richting de Golf van Morbihan en de oester is hier dé grote vedette!
De eerste tussenstop is de haven van Arradon. Wandel over de loopsteigers en geniet van het uitzicht op het Île aux Moines, Logoden en Holavre. Volg het kustpad en maak een rondje over de landtong van Arradon.
Neem op de terugweg de tijd om te kijken bij werkplek van Yvonnick Jégat. Bij mooi weer biedt deze oesterkweker rondleidingen met proeverij. Het hele jaar door kun je hier verse oesters kopen.
In Sarzeau ligt de haven van Le Logéo, een bijzonder charmante plek. Boten die droogliggen, kleine bootjes die liggen te drogen in de zon… een heerlijke plek! Profiteer ervan en zoek een terrasje voor je verder gaat naar de Pointes de Bénance, de Bréhuidic en de Ruault, allemaal in het centrum van de oesterteelt op het schiereiland Rhuys. Advies: stop bij een van de kwekers om verse oesters en zeevruchten te eten. Want hier zijn ze het best!

 • Onze adressen: Les Huîtres Jégat in Arradon, de Viviers du Logéo en de Viviers du Ruault in Sarzeau
 • Alles over oesters uit de Golf

Rochefort-en-Terre, het meest geliefde dorp van de Fransen

Bloemen in de zomer, prachtige verlichting rond Kerst… In welk seizoen je ook komt, het is een regelrecht plezier om door Rochefort-en-Terre te wandelen, dat in 2016 door de Fransen verkozen werd tot hun meest geliefde dorp.
Wil je de grote massa’s mijden, kom dan ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag. Dwaal door de straatjes, langs vakwerkhuizen en gebouwen uit de gotiek en de renaissance. In de oude huizen zijn nu kunstenaars en ambachtslui gevestigd. Wie weet vind je hier een mooi sieraad, een leren tas of… noga!
Het kan niet missen, of je passeert de Place du Puits, een aardig pleintje. Met bloemenbalkons en prachtig vakwerk kan het zo op een ansichtkaart.
Om je bezoek aan Rochefort helemaal af te maken, moet je nog wel naar het Naïa Museum. Je ziet er vreemde figuren van metaal, die het midden houden tussen insecten en machines. Een fantastische en fascinerende omgeving.

 • De Auberge du Moulin Neuf is de beste plek om te genieten van een schitterend uitzicht over het meer, maar ook om in het restaurant of aan de bar iets te doen aan een opkomend honger- of dorstgevoel. De kaart met cocktails, bieren en sterke dranken is indrukwekkend!
 • Vanaf de Place Saint-Michel heb je een uitzonderlijk mooi uitzicht over de omringende heuvels. De steen van deze heuvels leverde vroeger het bouwmateriaal voor de stad.

Wat het leuk maakt

 • Een kop koffie drinken bij de “Greks”, de koffiepotten: de Bretonse bijnaam voor de inwoners van Groix. Want koffie is hier op het eiland een echt instituut!
 • Varen over de rivier de Auray, langs de beboste oevers, en het gevoel hebben dat je het binnenland van Bretagne binnenvaart.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten