van-2786078-1920.jpg
Met een camper door Midden-BretagneRoadtrip en buitensporten
Vakantie-idee

Met een camper door Midden-Bretagne

Geniet van de vrijheid en verken Argoat, Centraal-Bretagne. Stop in ieder geval bij het Fôret de Quénécan, bij het Lac de Guerlédan en langs het Kanaal van Nantes naar Brest: volop genieten, volop beleving!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Vrijheid, weidse ruimte en een snufje avontuur… Laat je verleiden door het hippe “Van Life”: deze korte vakantie in Argoat sluit helemaal aan bij de camper-manier van leven! Het is heerlijk om zelf je route uit te zetten door het binnenland van Bretagne, omringd door een rijke en goed bewaarde natuur. Van de beboste lanen van het bosgebied van Quénécan, via de oevers van het grootste meer van Bretagne tot de omgeving van het Kanaal van Nantes naar Brest. Verruil af en toe het stuur voor een paar stevige wandelschoenen, een mountainbike of misschien zelfs een kano, om er nog meer van te genieten!

In het Forêt de Quénécan

We gaan op weg! Neem plaats achter het stuur van je omgebouwde bus en ga richting het Fôret de Quénécan. Het gebied heeft de bijnaam “Klein-Zwitserland”, en bestaat uit eiken- en beukenaanplant, dennen en taxus, hulstbosjes en varentapijten. Een dicht begroeid, groen paradijs, dat zijn magie dankt aan zijn goed bewaarde natuurlijke karakter.
Stop bij Les Forges des Salles, waar de 18de- en 19de-eeuwse ijzerindustrie nog goed zichtbaar is. Je kunt ook op zoek gaan naar een paar wonderlijke megalieten die in het bos verborgen zijn: de Breuil du Chêne en de Menhir du Breuil.
Vervolg je tocht, naar de cisterciënzerabdij Bon Repos: romantische gerestaureerde ruïnes die fraai uitkomen tegen de achtergrond van bos en water. In deze moderne tijd kun je gebruik maken van Augmented Reality om er een goed beeld van te krijgen. Daarnaast zijn er steeds wisselende exposities van moderne kunst.

  • Langs de Anse de Sordan ligt restaurant Merlin les Pieds dans l’Eau, met een uitstekende streekkeuken.
  • Op weg naar het bos, moet je even stoppen in Pontivy, met zijn bonte verzameling van historische huizen, van houten vakwerkhuizen en kleine herenhuizen uit de renaissance tot gevels uit de tijd van Napoleon.

Een “all terrain”-tocht rond het Lac de Guerlédan

Fietsen of wandelen, dat zijn de beste manieren om de omgeving van het Lac de Guerlédan, het grootste meer van Bretagne, te verkennen. Het meer is ontstaan door de aanleg van een indrukwekkende stuwdam met waterkrachtcentrale.
Langs de hele lengte van het meer lopen paden; soms vlak langs het water, soms moet je even klimmen naar de stenige toppen van de omringende heuvels. Maar je moeite wordt beloond met prachtige uitzichten over een weids landschap. Hier mengt het blauw van het diepe water met het groen van de bossen op de heuvels en het geel van de gaspeldoorn… Meer dan schitterend!
De weg vinden is hier geen probleem. Als je wandelt, kun je gewoon de rood-witte markering van GR 341 volgen. Mountainbikers kunnen verschillende routes van 15 tot 55 km volgen, die beschikbaar zijn bij het mountainbikecentrum in Mur-de-Bretagne. Je kunt ook kiezen voor een tocht met gids, van een uur of een halve dag.

  • Houd je van watersport? Bij Beau Rivage kun je je hart ophalen. Dit is een van de grootste stranden van het meer en je kunt er waterski’s huren, waterfietsen, kano’s enz.
  • Het Lac de Guerlédan is geschikt voor allerlei sporten, van een rustige wandeling tot een stevige trailrun met je vrienden: voor iedereen en voor elk niveau is er wel iets!

Leve de watersportmogelijkheden van het Kanaal van Nantes naar Brest

Na een stevig ontbijt ga je naar watersportcentrum Créhaher in Glomel. Vandaag ga je kennismaken met het Kanaal van Nantes naar Brest, maar dan vanuit een boot!
Daar is wel een korte coaching voor nodig, want tussen Saint-Péran en La Pie, een afstand van 4 km, is het hoogteverschil zo groot dat er 15 sluizen nodig zijn om het water te reguleren. Om die hindernissen te overbruggen is er maar één oplossing: de glijbaan!
Ben je er klaar voor? Pak de peddels maar! Aan boord van je raft of kajak geniet je van de rust die je toe krijgt als je over het kanaal vaart. Maar al heel snel krijg je een, twee, drie sluizen in het vizier… een trap van sluizen die je moet afdalen via glijbanen die zo smal zijn dat je kano er net in past. Even heen en weer, ogen dicht en hop… daar ga je! Sensatie verzekerd!

!

  • Is het water niet iets voor jou? Bij recreatiecentrum Créhaher zijn ook mountainbikes en e-bikes te huur. Leuk om over de jaagpaden langs het kanaal te fietsen.
  • Het hoogste punt van het Kanaal van Nantes naar Brest, de doorgraving bij Glomel, herinnert eraan dat het kanaal gedeeltelijk aangelegd is door gevangenen uit Brest. Negen jaar duurde het om de doorsnijding door het harde gesteente te graven.

Wat het leuk maakt

  • Neem de tijd om vanaf een van de rotspunten boven het Lac de Guerlédan te genieten van dit landschap van water en bos. Rustgevend, en tegelijk geeft het je nieuwe energie!
  • Roeien over het kanaal van Nantes naar Brest en op een leuke manier de sluizen passeren die zijn aangelegd om de waterscheiding tussen de Blavet en de Aulne te kunnen passeren.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten