chteau-des-pres2-noe-c.jpg
©Chateau des Peres|Noé C. photography
Ontdek grote en kleine kunst in de straten van RennesEen geïnspireerde en inspirerende tocht door de "Portes de Bretagne"
Vakantie-idee

Ontdek grote en kleine kunst in de straten van Rennes

Street art, moderne kunst, en zelfs levenskunst. Ga in de straten van Rennes en de karakterstadjes in de omgeving op jacht naar waardevolle ontdekkingen en creatieve verrassingen.

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Van Rennes, barstensvol creatieve energie, tot de stoere kastelen van Vitré en Châteaugiron: een van begin tot eind inspirerende route, met cultureel erfgoed en monumenten, dynamische kunstenaars en levensgenieters. Neem de tijd om door de hoofdstad van Bretagne te dwalen, waar je verrast wordt door allerlei uitingen van street art. Kijk naar eeuwen geschiedenis, maar geniet evengoed van hedendaagse kunst in imposante middeleeuwse bouwwerken. Ga naar de markt, pak een terrasje, glimlach en vooral: waardeer!

Rennes, op het spoor van kunst en street art

Veilig aangekomen in de hoofdstad van Bretagne? Neem de tijd om door de straten te dwalen, op zoek naar de kunst die hier overal te vinden is.
Je moet er alleen wel oog voor hebben! Je vindt kunst op onverwachte plekken, bij openbare gebouwen, in tuinen, op pleinen en zelfs in ondergrondse parkeergarages. Dat afgehakte hoofd bijvoorbeeld in de buurt van het stadhuis… Je vindt het bij de fontein van Claudio Parmiggiani. En die bepaald niet conventionele badende vrouwen op de Place de Bretagne? Dat zijn de Griekse godinnen van Gérard Collin-Thiébaut.
Maar ook street art vind je overal in Rennes. Je kunt allerlei creaties zien op muren, bruggen en langs de oevers van de Vilaine. Graffiti, collages, stenciltechniek en stickers, elke kunstvorm mag er hier zijn. Ga op zoek naar de Robot van Blu, de Aliens van Space Invader… Mis ook de reusachtige stokstaartjes van War! niet, de “Banksy van Rennes”.

 

  • De FRAC in Rennes herbergt een van de grootste moderne-kunstcollecties van Frankrijk. Je komt er via een woud van granieten pilaren, een creatie van Aurélie Nemours.
  • Wil je heerlijk en ‘arty’ eten, dan moet je bij Bretone zijn, met een unieke sfeer, gevestigd in de voormalige woning van mozaïekkunstenaar Odorico.

Levenskunst op de markt van Rennes en middeleeuwse sferen in Vitré

Net doen als een echte Rennais? Dan ga je op zaterdagochtend naar de markt, de Marché des Lices. Daar vind je bijvoorbeeld bonen uit Paimpol (cocos), aardbeien uit Plougastel, artisjokken uit de Léon en lokale kippen, de coucous de Rennes. Boodschappenmand meenemen dus! Rond de twee Halles Martenot mag je zonder schaamte bezwijken voor de verleiding van galette-saucisse, een instituut hier!
’s Middags kun je een kijkje nemen in Vitré, een charmante, een Ville d’Art et d’Histoire, stad van (kunst)historisch belang. De oude straatjes, vakwerkhuizen, huizen met aan de voorkant een overdekte ruimte, het middeleeuwse kasteel… ze nemen je mee, eeuwen terug in de tijd.

  • Vitré gaat over een aantal eeuwen geschiedenis, in de context van een middeleeuws kasteel.
  • Van mei tot september kun je de Jardins des Arts bezoeken in Châteaubourg. Wandel ontspannen rond en bekijk de monumentale kunstwerken die verspreid liggen in het schitterende park van Ar Milin’.

Moderne kunst in Châteaugiron et monumentale sculpturen bij Château des Pères

Breng ’s ochtends een bezoek aan het karakteristieke plaatsje Châteaugiron, ook wel het duizendjarige stadje genoemd. Bezoek het imposante kasteel. De slotgracht, de imposante 13de- eeuwse donjon en de Tour de l’Horloge herinneren aan de militaire bestemming van het gebouw.
Neem een kijkje in de oude kasteelkapel, die tegenwoordig onderdak biedt aan Les 3 Cha, een centrum voor moderne kunst. Kunstenaars worden uitgenodigd om hier ter plekke te werken, geïnspireerd door het gebouw zelf en de spirituele uitstraling van deze plek. Het resultaat is altijd verrassend.
Sluit dit kunstonderdeel af met een bezoek aan het Château des Pères. Verspreid over het 31 ha grote park zijn allerlei monumentale sculpturen opgesteld. Zowel kunstenaars van naam als opkomende talenten tekenden voor de stenen, bronzen, stalen en houten kunstwerken. Je kunt ze allemaal bekijken als je de 2 km lange route volgt, langs sparrenbossen en waterpartijen. Betoverend!

  • Met z’n allen aanschuiven en genieten van creatieve kookkunst, dat kan in Le Re-Père, gemoedelijk en ongecompliceerd; of kiezen voor de gedurfde kookkunst van La Table des Pères, geïnspireerd door de groentetuin van het Château: een feest voor de smaak!
  • Verblijf een paar dagen in L’EssenCiel, met het gevoel van een veilig nest… Een hemelse ervaring in dit verrassende hotel dat gebouwd is als een boom. Om helemaal weg te zijn!

Wat het leuk maakt

  • Stap binnen bij de vooraanstaande musea van Rennes: Frac, Musée des Beaux-arts, Couvent des Jacobins… maar vergeet ook de vele galeries en ateliers niet die in de stad te vinden zijn.
  • Je hebt al je zintuigen nodig als je de Marché des Lices in Rennes bezoekt, met kleurrijke marktkramen vol van de beste producten van Bretonse bodem. Genoeg inspiratie om van je bord een fraai kunstwerk te maken.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten