kayak-sur-la-rance-emmanuel-berthier.jpg
©A Langrolay-sur-Rance, promenade en Kayak au bord de la plage du Roue sur la Rance.|BERTHIER Emmanuel
Van Dinard naar Mont-Saint-Michel, lekker in de buitenluchtEen korte vakantie met zee en groen aan de Côte d’Émeraude
Vakantie-idee

Van Dinard naar Mont-Saint-Michel, lekker in de buitenlucht

Fietsen over het platteland van de Baai van Mont-Saint-Michel, wandelen langs de legendarische GR®34, van het ene historische stadje naar het volgende suppen of kanoën over de Rance… 4 actieve dagen, om te genieten van de weidsheid én de knusheid van de Côte d’Émeraude.

Voor dit idee moet je
4 dagen

In het kort

Dol-de-Bretagne is het basiskamp voor 4 dagen van sportieve buitenactiviteiten langs de Côte d’Émeraude. Vergeet de auto! Met de Mont-Saint-Michel als achtergrond, fiets je vrij als een vogeltje naar het middeleeuwse Dinan, aan de oever van de Rance. En naar Dinard, een elegante badplaats met de charme van de belle époque. En niet te vergeten naar het kapersnest Saint-Malo, met zijn unieke silhouet en zijn schitterende uitzichtpunten.

 

Aan de voet van de kathedraal

Je gaat met de trein naar Dol-de-Bretagne. Vlak bij het station ligt je accommodatie, het vrolijke, kleurrijke Edd Hostel. Het is tegelijk jeugdherberg en boetiekhotel. De tweepersoonskamers zijn even comfortabel als een hotelkamer; daarnaast zijn er ook slaapzalen. Het hostel heeft een design inrichting, met bij elkaar gezochte meubels, en er is onbeperkt koffie en wifi. De sfeer is gemoedelijk en ontspannen. Ook fijn zijn de tuin en het overdekte terras.

Voor het diner is er nog tijd voor een wandeling door de binnenstad, op 5 minuten loopafstand. Het middeleeuwse Dol-de-Bretagne is een Petite cité de caractère®. Je vindt er een zeer belangrijk voorbeeld van Bretonse gotiek, de nooit afgemaakte kathedraal, en fraaie vakwerkhuizen. Wil je er ‘s avonds nog op uit, maak dan een wandeling bij maanlicht naar de Menhir du Champ Dolent, op 20 minuten lopen.

 • De Cathédraloscope is een informatiecentrum gewijd aan kathedralen en de mensen die ze gebouwd hebben.
 • De Menhir du Champ Dolent is de grootste van het departement Île-et-Vilaine. Hij bestaat uit één stuk graniet en is 9,3 m hoog.

Uitzicht op de Mont-Saint-Michel

 

Ben je klaar voor een hele dag in de buitenlucht? Stap op je eigen fiets of de fiets die gehuurd hebt bij de fietsenwinkel naast het hostel en zoek de Voie Verte op. Stop bij de Mont-Dol, laat je fiets beneden staan, en klim naar de top van de rots (65 m). Je krijgt een schitterend uitzicht over de baai, van Cancale tot Granville.

Fiets weer verder door de velden, de wind door je haren, langs een vlakke, duidelijk bewegwijzerde weg, tot je bij de zee komt. Laat je verleiden tot een bord oesters, regelrecht van de oesterkweker, bij de Dégustation Tonneau in Le Vivier-sur-Mer. Vervolgens ga je richting sportcentrum Avel, dat er vlak naast ligt. Daar stap je aan boord van een zeilwagen. In elk jaargetijde zijn de lange, verlaten stranden van de baai een schitterende plek voor dit soort activiteiten – en in de verte zie je steeds Mont-Saint-Michel, “La Merveille”! Wat een gevoel van vrijheid krijg je hier!

 • Kokkels, tapijtschelpen, alikruiken… De Baai van Mont-Saint-Michel is een paradijs voor strandvissers.
 • Bij La Ferme de Lydie kun je ontdekken hoe angorageiten gehouden worden en hoe mohairwol gemaakt wordt.

Op de vestingwerken van Saint-Malo

Vanaf Dol-de-Bretagne ben je met de regionale trein TER in 16 minuten in Saint-Malo. Neem de tijd om te genieten van het uitzicht vanaf de muren, om door de straten van de vesting te dwalen en de sfeer van het vroegere kapersnest in je op te nemen. Pak een terrasje en kijk rond in de vele leuke winkels en stap dan op de veerpont die je naar Dinard brengt, aan de andere kant van de riviermonding.

Deze chique badplaats uit het begin van de 20e eeuw is ook vandaag nog beroemd vanwege de mooie stranden en fraaie villa’s. Na een picknick op het strand of een lunch op een terras ga je weer naar Saint-Malo waar je de GR®34 oppikt, het Douanierspad. Tijdens de prachtige wandeling van ongeveer 2,5 uur volg je de steeds kust, en ondertussen bewonder je het vriendelijke landschap van de oevers van de Rance en de rotsige Kanaalkust. De laatste trein naar Dol-de-Bretagne vertrekt om 20.30 uit Saint-Malo.

 • In de stuwdam in de Rance is een getijdencentrale gebouwd; je kunt die bezoeken, met of zonder gids.
 • “L’Etoile du Roy” is een replica van een kapersfregat uit 1745.

Dinan vanaf de Rance

De laatste dag ga je richting Dinan, een schitterend staaltje van middeleeuwse bouwkunst, gelegen aan de oevers van de Rance. Met de trein ben je er in 30 minuten. Loop over de drie km lange vestingwerken die de stad omsluiten, bekijk het kasteel uit de 14de eeuw en de eerbiedwaardige oude vakwerkhuizen met hun uitstekende gevels. Loop dan naar beneden, naar de jachthaven met zijn gezellige terrassen en steek de Vieux Pont over. Een wandelroute volgt het jaagpad tot aan de abdij van Léhon, een half uur lopen. Neem daar de kano of paddle in ontvangst die je vooraf bij de kajakclub gehuurd hebt. Al peddelend ontdek je deze kustrivier op een heel andere manier, en je ziet sluizen en vissershuisjes. Daarna keer je weer terug naar je uitgangspunt Dol-de-Bretagne. En al die tijd heb je geen auto nodig gehad!

 • Om de twee jaar wordt in Dinan het Fête des Remparts georganiseerd en brengen ridders in vol ornaat de geschiedenis weer tot leven.
 • De Tour de l’Horloge (43 m hoog) is gebouwd in de 14e eeuw. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Aanraders

 • Verse mosselen eten op het strand tegenover Mont-Saint-Michel
 • Een tocht in een kajak of strandzeilen, om eens op een andere manier sportief bezig te zijn

Accommodatie

Edd Hostel opende in februari 2018. Het geeft een nieuwe invulling aan het begrip van de internationale jeugdherberg, met gevoel voor gastvrijheid, comfort en kleur. Na veel omzwervingen over de hele wereld, bedacht Emile God hoe het hostel van zijn dromen eruit moest zien: gericht op uitwisseling en slow tourism. De accommodatie, een tussenvorm tussen hotel en jeugdherberg, ligt net achter het TGV-station van Dol-de-Bretagne. Er zijn tweepersoonskamers met mezzanine en een eigen badkamer, maar ook gemengde slaapzalen en slaapzalen voor vrouwen, met 4 – 7 bedden.

Achter de houten gevel zijn een gemeenschapsruimte en een bagageruimte te vinden. Verder is er een terras en is er wifi. Genoeg om de jonge gasten uit binnen- en buitenland tevreden te stellen.

Zonder auto naar je accommodatie

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Dol-de-Bretagne

Na aankomst op het station van Dol-de-Bretagne:

 • Loop naar Edd Hostel: neem de uitgang Rue Pierre Semard en je vindt het hostel op 20 m afstand.
 • Om je reis vanaf je vertrekpunt en ook de ritten Dol de Bretagne – Saint Malo te plannen en een plaats te reserveren, kun je terecht op https://www.oui.sncf/
 • BreizGo is een handig hulpmiddel als je met het openbaar vervoer door Bretagne reist. Met deze app kun je je reis plannen en de mogelijkheden van alle vervoersvormen bekijken: https://www.mobibreizh.bzh/en/

 

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Alle ondernemers die betrokken zijn bij “Bretagne zonder auto” (En Bretagne sans ma voiture) zetten zich in voor Duurzame Ontwikkeling.

Dat betekent dat ze:

 • actief bijdragen aan de lokale economie;
 • een verantwoord inkoopbeleid voeren;
 • hun personeel opleiden op het gebied van duurzame ontwikkeling:
 • op een verantwoorde manier met afval omgaa;
 • hun energie- en waterverbruik terugdringen;
 • hun gasten en bezoekers kunnen helpen bij vragen over duurzaam vervoer.

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten