1-binic-e-berthier.jpg
©Emmanuel Berthier

Binic – Etables-sur-mer

Een kleine havenplaats met heel veel charme

Liefkozend wordt Binic wel « het schoonheidsvlekje van het departement Côtes d’Armor » genoemd. De haven, de kaden en de zandstranden zijn onderling verbonden door de GR 34, die de scherp ingesneden kustlijn volgt en die je de ene keer een beeld geeft van de zeevisserij en je even verder laat meegenieten van het strandvertier.

Ontdekken Binic – Etables-sur-mer

Binic, in de Middeleeuwen een klein dorp, groeide uit tot een van de grootste vissershavens van Frankrijk. Dat was onder meer te danken aan de expedities naar Newfoundland. De prachtige 18e-eeuwse redershuizen langs de Jean Bart-kade, gebouwd van graniet en schist getuigen van die bloeitijd. In de 20ste eeuw werd Binic vooral een plezierige aanlegplaats voor de pleziervaart en een gezellige badplaats. De schepen liggen veilig achter de 350 m lange pier, die door de inwoners van Binic ‘la grande muraille’ (de grote muur) genoemd wordt.

Ontspannen op het strand

Even voorbij de pier begint het Plage de l’avant-port, het strand bij de buitenhaven, een echt familiestrand. Het heeft een plezierige sfeer, met zijn mooie rotsen, dennen en groene houten badhokjes. In de stad ligt een tweede strand. Het zwembad met zeewater, de promenade en de villa’s die er staan, laten er geen twijfel over bestaan: Binic is een echte badplaats. In een meer natuurlijke omgeving ligt het Plage du corps de garde, aan de voet van de Pointe de la Rognouse. Aan de voet van Les Godelins, een wijk vlakbij zee, ligt het gelijknamige strand, dat bij laagwater verrassend breed is. Met zijn badhuisjes en ‘rotonde’ , een halfcirkelvormig bouwwerk, heeft het een onmiskenbare charme. Het Plage du Moulin is de juiste plek voor een dagje strand met het hele gezin. Het is uitstekend toegankelijk, er zijn parkeerplaatsen en sanitaire voorzieningen, er is schaduw en het strand loopt langzaam af: geschikt dus voor jong en oud.

Een weg met uitzicht over de baai

De GR 34, oftwel het Sentier des douaniers, loopt door de badplaats en  vervolgens naar het strand. De route geeft prachtige panorama’s op het strand en de baai van Saint-Brieuc. Aan het einde van de winter geeft eerst de mimosa kleur aan de bermen, dan de gaspeldoorn en tot slot de heide. De geuren van zee en heide drukken hun stempel op je wandeling. Als je liever fietst, kun je gebruik maken van een groot aantal gemarkeerde mountainbikeroutes, door het binnenland, het bos en naar de meertjes van Lantic.

Wist Je Dit?

Een historische markt

De markt van Binic staat in een lange traditie: al in de 16e eeuw werd er op de kaden markt gehouden en werden er producten van land, zee, handel en scheepsbenodigdheden verhandeld. Dat was vooral praktisch voor de bevoorrading van schepen die uitvoeren.

Museum, markt, feestavonden…

Bezoek het Musée d’art et traditions populaires (volkskunst en -tradities) en wandel door de geschiedenis, ontdek de cultuur en het boeren- en zeemansleven van de 19e eeuw en bewonder de vele oude gebruiksvoorwerpen. En over wandelen gesproken, als je ouderwets bereide boter, cider of boekweit wilt proeven, moet je eens over de markt lopen: een van de grootste markten van de regio wordt op dinsdag en zondag in Etables en op donderdag langs de haven van Binic gehouden. In de zomer staan er zo’n 200 kramen langs de kaden en in het voetgangersgebied. Daarnaast worden er ook ‘s avonds talrijke activiteiten georganiseerd: terrassen, concerten, vuurwerkshows, het Festival de la Morue en Fête, het Binic Folks Blues Festival enz. En nu maar kiezen…

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten