© Emmanuel Berthier
Binic ‑ Etables‑sur‑mer Een kleine havenplaats met heel veel charme
Bekijk de video

Binic – Etables‑sur‑mer

Liefkozend wordt Binic wel “het schoonheidsvlekje van het departement Côtes d’Armor” genoemd. De haven, de kaden en de zandstranden zijn onderling verbonden door de GR 34, die de scherp ingesneden kustlijn volgt en die je de ene keer een beeld geeft van de zeevisserij en je even verder laat meegenieten van het strandvertier.

Een kleine havenplaats met heel veel charme

Een haven als een plaatje!

Binic, in de Middeleeuwen een klein dorp, groeide uit tot een van de grootste vissershavens van Frankrijk. Dat was onder meer te danken aan de expedities naar Newfoundland. De prachtige 18e-eeuwse redershuizen langs de Jean Bart-kade, gebouwd van graniet en schist getuigen van die bloeitijd. In de 20ste eeuw werd Binic vooral een plezierige aanlegplaats voor de pleziervaart en een gezellige badplaats. De schepen liggen veilig achter de 350 m lange pier, die door de inwoners van Binic ‘la grande muraille’ (de grote muur) genoemd wordt.

Ontspannen op het strand

Even voorbij de pier begint het Plage de l’avant-port, het strand bij de buitenhaven, een echt familiestrand. Het heeft een plezierige sfeer, met zijn mooie rotsen, dennen en groene houten badhokjes. In de stad ligt een tweede strand. Het zwembad met zeewater, de promenade en de villa’s die er staan, laten er geen twijfel over bestaan: Binic is een echte badplaats. In een meer natuurlijke omgeving ligt het Plage du corps de garde, aan de voet van de Pointe de la Rognouse.

Een weg met uitzicht over de baai

De GR 34, oftwel het Sentier des douaniers, loopt door de badplaats en  vervolgens naar het strand. De route geeft prachtige panorama’s op het strand en de baai van Saint-Brieuc. Aan het einde van de winter geeft eerst de mimosa kleur aan de bermen, dan de gaspeldoorn en tot slot de heide. De geuren van zee en heide drukken hun stempel op je wandeling. Als je liever fietst, kun je gebruik maken van een groot aantal gemarkeerde mountainbikeroutes, door het binnenland, het bos en naar de meertjes van Lantic.

Vissen naar verhalen…

Het museum van Binic neemt je mee op een wandeling door de tijd. Uit de bijna 1000 voorwerpen die tentoongesteld worden (o.a. klederdracht, kanten mutsen, werktuigen) wordt duidelijk hoe sterk de bewoners altijd met hun natuurlijke omgeving verbonden zijn geweest. Scheepsinstrumentarium herinnert aan de reizen van de vissers naar Newfoundland. Een aantal goed verzorgde presentaties laat je kennismaken met traditionele activiteiten als de bereiding van boter en cider en de verbouw van vlas en boekweit.

Iets meer dan alleen een kade

De goede dingen van het leven vind je hier altijd! Op donderdag wordt in Binic een van de grootste markten van de regio gehouden. 200 marktkooplui nemen bezit van de kaden en het voetgangersgebied. ’s Avonds zijn er weer andere dingen te beleven. Je kunt bijvoorbeeld een terrasje pakken en genieten van concerten en vuurwerk. Het Fête de la Morue, het kabeljauwfeest, en het Binic Folks Blues Festival vormen de hoogtepunten van al dat moois.

Wist je dit?

Een historische markt

De markt van Binic staat in een lange traditie: al in de 16e eeuw werd er op de kaden markt gehouden en werden er producten van land, zee, handel en scheepsbenodigdheden verhandeld. Dat was vooral praktisch voor de bevoorrading van schepen die uitvoeren.

Officiële website van Toerisme Bretagne