Port de Saint-BrieucPort de Saint-Brieuc
©Port de Saint-Brieuc|Musat – iStockphoto

Saint-Brieuc

Midden in een baai, natuurlijk mooi

Saint-Brieuc is kleurrijk en heeft vele gezichten. Groen zoals de drie valleien en de paden die er langs lopen, blauw zoals de oceaan en goudgeel zoals de stranden, gemengd met de duizenden kleuren van de Art Déco en Street Art… Een prachtig patchwork dat constant in beweging is. Welkom in de stad waar de wind altijd door je haren waait.

Saint-Brieuc ontdekken

Vakwerkhuizen rond de kathedraal Saint-Guillaume, statig graniet van de viaducten en de panden van de reders, overal Art Déco en Street Art: het stedelijk erfgoed van Saint-Brieuc is een lust voor het oog! De graffiti artiesten van het festival Just Do Paint zagen de stad als hun schilderdoek en hebben tientallen muurschilderingen gemaakt. Loop van place Haut-du-Chai naar rue Saint-Goueno om er een aantal te zien. Een succesvolle combinatie met de Art Déco stijl van de panden, de mozaïeken van Odorico en van de kapel chapelle de la Maison Saint-Yves: van grond tot plafond bedekt met geometrische vormen in okergeel en roze en overweldigend modern!

Een stad waar je uit je schelp wilt kruipen!

Tijd voor een tussendoortje? Gezellige terrassen, overheerlijke adresjes, je bent op de goede plek om een glaasje te drinken of een lokale lekkernij te proeven, coquille Saint-Jacques zijn hierbij nummer één. Shoppen in concept store Chez Simonne, een rondje lopen over de markt (er zijn elke week 2 enorme markten en als je er toch bent, proef dan een galette-saucisse, een worst gerold in een pannenkoek!) en uitgaan in Le Fût Chantant, Bonjour Minuit en La Passerelle. Gezelligheid in overvloed!

En in het midden stromen drie rivieren

De jachthaven van Légué met de kades die grenzen aan de zee en de baai is ook zeker de moeite waard. De haven getuigt van het rijke maritieme verleden en is tegenwoordig ook dé bestemming voor shoppers en lekkerbekken met talloze winkels, platenzaken, bars en restaurants. Leuk voor een wandeling of een rondje hardlopen! Vanuit het centrum kom je bij de haven via het groene pad, 3 km in de natuur van la vallée du Gouédic, het “Central Park” van Saint-Brieuc. Want Saint-Brieuc is ook de stad waar 3 valleien (Douvenant, Gouët en Gouédic) aan de zee grenzen. 3 kleine groene harten in de stad. En vergeet niet Villa Rohannec’h te bezoeken voor een prachtig uitzicht over de haven en de baai.

“De kapel La Maison Saint-Yves? “Van grond tot plafond bedekt met geometrische vormen in okergeel en roze en overweldigend modern!”

Wist je dat…

Art Rock: muziek en gastronomie in de open lucht

Art Rock trekt elk jaar met Pinksteren een zeer groot publiek. Dit festival werkt samen met de groep Rock’n Toques, de street food branch van het festival zodat bezoekers goed eten tegen lage prijzen kan ontdekken. Tijdens elke editie werkt een sterrenkok samen met een artiest wat resulteert in een buitengewoon menu!

Slow tempo in het natuurreservaat

In Légué zit je goed als je het grootste natuurreservaat van Bretagne wilt bezoeken. Hier ligt de 5e baai in de wereld als het op eb en vloed aankomt. Tussen panoramische uitzichten, vogeltrek en kleine kreken is er prachtige fauna en flora te zien in een ongerept landschap dat op het ritme van de getijden steeds verandert. Ga onder begeleiding strandvissen of vogels observeren, er nesten hier meer dan honderd soorten, of bezoek een Bouchot-mosselkwekerij. En dan is het tijd om naar Hillion te gaan, naar Maison de la Baie, om niks te missen van deze prachtige omgeving.

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Brieuc ?

Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Vervolgens reis je met de LGV (hogesnelheidstrein) in slechts 2 uur en 15 minuten van Paris-Montparnasse naar Saint-Brieuc. Op vrijdagavond duurt de reis nog korter (2 uur 6 minuten) omdat de trein dan niet in Rennes stopt. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 9,5 uur naar Saint-Brieuc, via Amiens en Le Havre. Bij het busstation van Saint-Brieuc stoppen de langeafstandsbussen van Flixbus en BlaBlaBus.

Vervoer in Saint-Brieuc en omgeving

Fietsverhuur (geef de voorkeur aan een e-bike, het is heuvelachtig!) bij de winkel Rou’Libre, bij de uitgang van het station.
Saint-Brieuc heeft een uitstekend busnetwerk, de TUB, dat je door de hele agglomeratie brengt. In de zomer rijden er shuttlebussen Breizhgo naar de stranden, naar de badplaatsen Binic-Etables-sur-Mer, Saint-Quay-Portrieux en naar Quintin (geklasseerd als ‘Petite cité de caractère’, een karakteristiek stadje). Als je nog meer wilt zien van het departement Côtes d’Armor, brengen ze je ook gerieflijk naar Paimpol of naar Cap Fréhel.

In de omgeving

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten