© Musat – iStockphoto
Saint‑BrieucDe ronding van de baai, een van nature mooie plek
Bekijk de video

Saint‑Brieuc

De Baai van Saint-Brieuc, met de Pointe du Roselier als uitkijkpunt, ligt uitnodigend op de grens van land en zee. De haven van Le Légué is een goed startpunt voor een wandeling door het oude stadscentrum. Rond de stad liggen kliffen, duinen en heidegebieden. Met ieder hun eigen charme verleiden ze liefhebbers van natuur, watersport én gezelligheid.

Monumenten in graniet en vakwerk

De vakwerkhuizen in het historische stadscentrum zijn al even aantrekkelijk als de stoere huizen gebouwd van graniet. Le Ribault heeft de naam het oudste huis van de stad te zijn. Al sinds de 15de eeuw staat die fraaie gevel daar, aan een geplaveide straat. Andere vakwerkhuizen, uit de 15de tot 17de eeuw, zijn te vinden aan de Place Louis Guilloux. Dwalend door de smalle straatjes stuit je op verrassingen zoals de gevels uit de jaren 1930, versierd met mozaïek van de hand van Isidore Odorico. Prachtige redershuizen vind je rond de Port du Légué, de ingang van de stad vanuit de haven.

Een weg boven het water

Loop je langs de kaden, dan krijg je vanzelf zin om de zee op te gaan, aan boord van de Grand Léjon bijvoorbeeld, of wandelend langs de kust de ruimte op te zoeken. Het langeafstandspad Sentier des Douaniers (GR®34) geeft uitzicht op de zee en op een gevarieerd en authentiek landschap. Het is een stevige wandeling, vooral bij uitzichtpunten op de kliffen van de Pointe de Pordic en de Pointe des Roseliers. Uiterst vredig is het in de duinen van Bon Abri, bij de Anse aux Moines of op het lange strand van Les Rosaires, bij het blauwgroene water.

Actieve, spannende plekken

In de baai kun je op het water lopen, dat wil zeggen: als het eb is en het water zich meer dan 7 km terugtrekt. Dan komt een stuk nat strand vrij waar het krioelt van leven, uiterst geschikt om te gaan strandvissen. Een boeiende omgeving, waar je bij de Pointe des Guettes opeens een woud aan palen uit het water ziet rijzen. Dat zijn ‘bouchots’, palen waaraan hele trossen oesters hangen. In deze rustige omgeving met zilte weiden, rotsen en zandstranden leeft een karakteristieke flora en fauna. In het natuurreservaat, het grootste van Bretagne, zijn 112 soorten vogels te zien. Op een uitspringend stuk kust, bij Hillion, vind je het Maison de la Baie, waar informatie te vinden is over de natuurlijk rijkdommen van dit gebied.

Land in zicht!

Wandel- en mountainbikepaden brengen je in een heel ander decor wanneer je de kust verlaat en landinwaarts gaat. Tussen de steile oevers van de Gouët ligt de Chaos du Gouët, een grillige rotsformatie van indrukwekkende blokken graniet. Volg het 4,5 km lange pad dat zich langs het water door het groen slingert. Door de schaduwrijke Vallée de Vau Maudec voert een wandelpad naar de zee. Het groen van het mos, het blauw van de zee, de geuren van het bos en de zilte zeebries zorgen voor een veelheid aan indrukken.

Gezellig eten met schelpdieren in de hoofdrol

Na een uitstapje, een zwempartij of een stevige wandeling ben je ongetwijfeld toe aan een hapje eten. Daarvoor kun je uitstekend terecht in Saint-Brieuc, met zijn vele mooie terrassen en goede eetgelegenheden. Sterrenchefs, talentvolle koks en crêperies maken graag en veel gebruik van streekproducten. De Sint-jakobsschelp, de parel van de Baai, hoort zeker tot de favorieten van deze regio. Genoeg heerlijkheden om te ontdekken en om met anderen te delen!

Wist je dit?

Er is van alles te doen in Saint-Brieuc!

Al sinds 1983 wordt hier elk jaar in mei het Art Rock-festival gehouden, een verrassend en meeslepend feest met grote namen, rijzende sterren en internationale ontdekkingen. Maar er is niet alleen muziek: gelijktijdig zorgt collectief Rock’n Toques voor gastronomische evenementen op straat.

Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Brieuc?

Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Vervolgens reis je met de LGV (hogesnelheidstrein) in slechts 2 uur en 15 minuten van Paris-Montparnasse naar Saint-Brieuc. Op vrijdagavond duurt de reis nog korter (2 uur 6 minuten) omdat de trein dan niet in Rennes stopt. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 9,5 uur naar Saint-Brieuc, via Amiens en Le Havre. Bij het busstation van Saint-Brieuc stoppen de langeafstandsbussen van Isilines, Flixbus en Ouibus.

 

Vervoer in Saint-Brieuc en omgeving

Saint-Brieuc heeft een uitstekend busnetwerk, de TUB, dat je door de hele agglomeratie brengt. In de zomer rijden er shuttlebussen naar de stranden, naar de badplaatsen Binic-Etables-sur-Mer, Saint-Quay-Portrieux en naar Quintin (geklasseerd als ‘Petite cité de caractère’, een karakteristiek stadje). Wil je meer zien van het departement Côtes d’Armor, dan kun je gebruik maken van de bussen van Tibus, die je comfortabel naar bijvoorbeeld Paimpol of Cap Fréhel brengen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties