1-saint-brieuc-port-du-lgu-christian-musat.jpg
©Musat – iStockphoto
Saint-BrieucDe ronding van de baai, een van nature mooie plek
Bekijk de video

Saint-Brieuc

De Baai van Saint-Brieuc, met de Pointe du Roselier als uitkijkpunt, ligt uitnodigend op de grens van land en zee. De haven van Le Légué is een goed startpunt voor een wandeling door het oude stadscentrum. Rond de stad liggen kliffen, duinen en heidegebieden. Met ieder hun eigen charme verleiden ze liefhebbers van natuur, watersport én gezelligheid.

Monumenten in graniet en vakwerk

Rond de versterkte kathedraal in het oude stadscentrum staan schitterende huizen van natuursteen en vakwerkhuizen, de een nog betoverender dan de ander. Le Ribault heeft de naam het oudste huis van de stad te zijn. Al sinds de 15de eeuw staat die fraaie gevel daar, aan een geplaveide straat. Andere vakwerkhuizen, uit de 15de tot 17de eeuw, zijn te vinden aan de Place Louis Guilloux. Dwalend door de smalle straatjes stuit je op verrassingen: Art déco en zijn moderne tegenhanger: gevels met fraaie mozaïeken van Odororico uit de jaren 1930, of hele gevels bedekt met street art. Wie de deftige redershuizen wil zien en een blik wil werpen op Le Grand Léjon, een fraai oud zeilschip, moet naar de Port du Légué, de “toegang” naar de baai.

Een weg boven het water

Lopend over de kaden, krijg je zin om de zee te zien. Het langeafstandspad Sentier des Douaniers (GR®34) geeft uitzicht op de zee en op een gevarieerd en authentiek landschap. Het is een in alle opzichten inspirerende wandeling over de kliffen, van de Pointe du Bec de Vir bij Tréveneuc, via La Béchue bij Pordic tot de Pointe des Guettes bij Hillion. Een kalme, vredige sfeer heerst in de duinen van Bon Abri, rond de inham van Martin-Plage en op het Plage des Rosaires, waar het turquoise water het land ontmoet.

Actieve, spannende plekken

In de baai kun je op het water lopen, dat wil zeggen: als het eb is en het water zich meer dan 7 km terugtrekt. Dan komt een stuk nat strand vrij waar het krioelt van leven, uiterst geschikt om te gaan strandvissen. Een boeiende omgeving, waar je bij de Pointe des Guettes opeens een woud aan palen uit het water ziet rijzen. Dat zijn ‘bouchots’, palen waaraan hele trossen oesters hangen. In deze rustige omgeving met zilte weiden, rotsen en zandstranden leeft een karakteristieke flora en fauna. In het natuurreservaat, het grootste van Bretagne, zijn 112 soorten vogels te zien. Op een uitspringend stuk kust, bij Hillion, vind je het Maison de la Baie, waar informatie te vinden is over de natuurlijk rijkdommen van dit gebied.

Land in zicht!

Wandel- en mountainbikepaden brengen je in een heel ander decor wanneer je de kust verlaat en landinwaarts gaat. Door de schaduwrijke Vallée de Vau Maudec voert een wandelpad naar de zee. Het groen van het mos, het blauw van de zee, de geuren van het bos en de zilte zeebries zorgen voor een veelheid aan indrukken. Op het platteland, vlak bij Quintin, een Petite Cité de Caractère®, is een wandeling uitgezet die naar het kasteel van Noé Sèche voert (Circuit de la Vallée des Peupliers). Een andere wandeling, le Circuit de la Lande de Lanfains, biedt prachtige vergezichten. Fiets je graag?
Er ligt 250 km aan fietsroutes, onderdeel van de Vélomaritime®.

Gezellig eten met schelpdieren in de hoofdrol

Na een uitstapje, een zwempartij of een stevige wandeling ben je ongetwijfeld toe aan een hapje eten. Daarvoor kun je uitstekend terecht in Saint-Brieuc, met zijn vele mooie terrassen en goede eetgelegenheden. Sterrenchefs, talentvolle koks en crêperies maken graag en veel gebruik van streekproducten. De Sint-jakobsschelp, de parel van de Baai, hoort zeker tot de favorieten van deze regio. Genoeg heerlijkheden om te ontdekken en om met anderen te delen!

Wist je dit?

Er is van alles te doen in Saint-Brieuc!

Elk jaar rond Pinksteren al sinds 1983 wordt hier elk jaar het Art Rock-festival gehouden, een verrassend en meeslepend feest met grote namen, rijzende sterren en internationale ontdekkingen. Maar er is niet alleen muziek: gelijktijdig zorgt collectief Rock’n Toques voor gastronomische evenementen op straat.

Info & reserveren

VVV-kantoren Saint-Brieuc


Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Brieuc?

Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Vervolgens reis je met de LGV (hogesnelheidstrein) in slechts 2 uur en 15 minuten van Paris-Montparnasse naar Saint-Brieuc. Op vrijdagavond duurt de reis nog korter (2 uur 6 minuten) omdat de trein dan niet in Rennes stopt. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 9,5 uur naar Saint-Brieuc, via Amiens en Le Havre. Bij het busstation van Saint-Brieuc stoppen de langeafstandsbussen van Isilines, Flixbus en Ouibus.

 

Vervoer in Saint-Brieuc en omgeving

Saint-Brieuc heeft een uitstekend busnetwerk, de TUB, dat je door de hele agglomeratie brengt. In de zomer rijden er shuttlebussen Breizhgo naar de stranden, naar de badplaatsen Binic-Etables-sur-Mer, Saint-Quay-Portrieux en naar Quintin (geklasseerd als ‘Petite cité de caractère’, een karakteristiek stadje). Als je nog meer wilt zien van het departement Côtes d’Armor, brengen ze je ook gerieflijk naar Paimpol of naar Cap Fréhel.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten