chatelaudren-e-berthier-petit-echo-mode-1.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Châtelaudren

Een sfeervol stadje, waar mode hoog scoort

Châtelaudren ligt in het dal van de Leff, op de grens van het kustgebied en het binnenland. Graniet, water en metaal zijn de belangrijkste elementen in dit plaatsje, dat behoort tot de Petites Cités de Caractère. Het stadje is van historisch belang, de waterrecreatie speelt er een belangrijke rol en het bezit een uitzonderlijk industrieel erfgoed.

Ontdekken Châtelaudren

Châtelaudren is gebouwd tegen de oevers van de Leff en ligt tussen Guingamp en Saint-Brieuc. Hoewel het stadje het tegenwoordig zonder citadel moet doen, bestaat er nog een heel aantal elementen uit zijn rijke geschiedenis, toen het op een kruispunt van handelsroutes lag. De kapel Notre Dame du Tertre ligt op een verhoging en heeft prachtig beschilderde lambriseringen. Een forse granieten trap voert naar het terras van het kasteel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de leien daken. Veel huizen dateren uit de 17de en 18de eeuw en hebben bijzondere dakvensters van natuursteen. Rond de kerk Saint-Magloire zijn de straatjes smal en de huizen klein. Rond de kleine pleintjes liggen huizen met puntige, gewelfde daken.

Water, water en nog eens…

In het lager gelegen deel wordt het beeld bepaald door de rivier. In de afgelopen eeuwen is de loop van de Leff gereguleerd en zijn er allerlei systemen bedacht, om de stad te beschermen, om de raderen van de watermolens te laten draaien en om wasplaatsen en turbines van water te voorzien. Op de ene plek kabbelt de rivier rustig voort, even verder stort het water met geweld naar beneden om vervolgens in een meer tot rust te komen. Midden in de stad ligt een waterpartij, een verfrissende plek voor wie van buitenactiviteiten houdt. Rond het meer zie je wandelaars, trekkers met rugzakken en watertoeristen, terwijl het meer bevolkt wordt door allerlei bootjes. Vissers azen op karper, zeelt en snoek.

Wist Je Dit?

Een “Quartier Latin” op z’n Bretons…

Ooit was een bezoekende Parijzenaar zo onder de indruk van de bedrijvigheid rond de ruim 60 winkeltjes in de straatjes rond de kathedraal, dat hij dit deel van het stadje de bijnaam « Quartier Latin » gaf, naar de drukke wijk in Parijs. Deze naam wordt nog steeds gebruikt.

Le Petit Echo de la Mode

Ook dankzij dit meer was Châteaulaudren tussen 1920 en 1983 de tweede Franse modehoofdstad! De beschikbare waterkracht was voor tijdschrift Le Petit Echo de la Mode reden om hier zijn drukkerij te vestigen. Op het hoogtepunt werkten hier zo’n 250 mensen aan de uitgaven van het blad. Ook de grote patroonbladen werden hier ontworpen en gedrukt. Vandaag behoort deze industriële architectuur tot het mooiste erfgoed van de 20ste eeuw. Geklonken metaal, gietijzeren machines, baksteen… ze vormen een prachtig decor in een stadje waar kunst en toerisme een belangrijke rol spelen.

Wat je echt niet mag missen

  • Huis « Soubise », een voormalig adellijk onderkomen met een 18e-eeuwse gevel
  • De oude drukkerij van Le Petit Echo de la Mode
  • Notre-Dame du Tertre, een kerk uit de 14e eeuw
  • Saint-Magloire, een 18e-eeuwse kerk
  • Het Quartier Latin, een oude volksbuurt rond de kerk
  • Fraaie gevels (18e eeuw) rond de Place de la République
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten