Plouha - Plage de Port Moguer et port de Gwin Zegal, mouillage sur pieux de boisPlouha - Plage de Port Moguer et port de Gwin Zegal, mouillage sur pieux de bois
©Plouha - Plage de Port Moguer et port de Gwin Zegal, mouillage sur pieux de bois|L'oeil de Paco

De kliffen van Plouha

Hoge rotsen en historische stranden

Ten noorden van  Saint-Quay-Portrieux vind je de hoogste kliffen van Bretagne. De Pointe de Plouha is met 104 meter de hoogste punt van de rotsachtige kustlijn van 14 km en herbergt verborgen baaien, broedplaatsen voor vogels, een oude haven en een kapel met angstaanjagende fresco’s.

Ontdekken De kliffen van Plouha

Na het strand de Palus, dat je opwacht met een schitterende halve maan van zand, kun je je weg vervolgen via de GR34, het voormalige pad van de douaniers dat ten noorden van de Pointe de Plouha loopt. Hier heb je een adembenemend uitzicht over de baai van Saint-Brieuc. In de schemering kun je genieten van het licht van de vuurtoren.

Strategische positie

Aan het einde van de punt Beg Hastel, Bretons voor “top van het kasteel”, ontdek  je de restanten van een bunker die gebouwd is om een kleine ankerplaats te beschermen. Tegenover deze punt ligt het eilandje Mauve, dat een broedplaats is geworden voor zeevogels als meeuwen, aalscholvers en enkele scholeksters. In het verleden zijn deze baaien en inhammen getuige geweest van smokkelaarsactiviteiten. Ontdek deze voormalige ankerplaats! Als je langs de kust verder gaat in noordelijke richting, kom je bij het pittoreske strand Gwin Zegal dat bezaaid is met boomstammen die uit het water opduiken. Deze ankerplaats dateert uit de 5e eeuw en is in zijn soort een van de oudste ankerplaatsen. De ankerplaats wordt nog steeds gebruikt: de boten worden hier met behulp van touwen en kettingen aan boomstammen vastgemaakt.

Wapenfeiten

De verderop gelegen baai Anse Cochat, omgedoopt tot Plage Bonaparte, heeft een essentiële rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze baai heeft in Frankrijk de status gekregen van zeer belangrijke plek in het kader van het Verzet. Tijdens acht verschillende acties uitgevoerd tussen januari en augustus 1944 zijn 135 vliegers en Engelse, Canadese en Amerikaanse overheidsfunctionarissen vanaf dit strand in het geheim met de boot naar het Verenigd Koninkrijk geëvacueerd.

Wist Je Dit?

Een heroïsche vader met een beroemde dochter

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de luitenant-ter-zee eerste klas David Birkin, de vader van de actrice Jane Birkin, de leiding gehad over de boten voor de evacuatie vanaf de Plage Bonaparte.

Chapelle de la Mort

Kermaria-an-Iskuit, waar elke woensdag een levendige markt plaatsvindt, bevindt zich in het binnenland, ten westen van het dorp Plouha. Deze kapel uit de 13e eeuw is beroemd om haar fresco’s uit de 15e eeuw met afbeeldingen van een ‘danse macabre’. 47 taferelen, variërend van bisschoppen tot de dood zelf, herinneren ons eraan dat niemand aan de dood kan ontsnappen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten