Saint-Jacques_cuisine.jpg
©Yannick Derennes

De sint-jakobsschelp

Goed voor de lijn, rijk van smaak en een bron van omega 3-vetzuren en mineralen, dat is de sint-jakobsschelp met zijn verfijnde, niet te overtreffen smaak. Je mag deze schelp overigens niet verwarren met de pétoncle, een kleinere mantelschelp.

Saint-Jacques_cuisine.jpg
©Yannick Derennes

Waar wordt op sint-jakobsschelpen gevist?

Jaarlijks wordt er meer dan 6.500 ton aan sint-jakobsschelpen gevist in de Baai van Saint-Brieuc, bij Erquy, Saint-Quay-Portrieux en Loguivy-de-la-Mer. De schelpen leven op 5 tot 40 m diepte op de zandige zeebodem, waar ze worden opgevist door speciale vissersboten, die coquilliers genoemd worden. In het departement Côtes d’Armor worden de producenten sinds 1988 vertegenwoordigd door de Confrérie de la coquille Saint-Jacques, die ook zorgt voor de promotie van de “koningin van de baai”.

Wat is de beste tijd om sint-jakobsschelpen te eten?

Het seizoen duurt van 1 oktober tot 15 mei. De visserij, en ook de periode waarin gevist mag worden, is aan strenge regels gebonden. Het is verboden om schelpen van minder dan 11 cm op te vissen. En je hoeft in de schelpen uit de Baai van Saint-Brieuc niet te zoeken naar koraal, dat zul je er niet vinden.

Ieder jaar in april vieren Erquy, Paimpol en Saint-Quay-Portrieux elk op zijn beurt de sint-jakobsschelp gedurende een groot tweedaags feest. Op het menu staan: boottochten, straattheater, optochten van confréries en natuurlijk proeverijen!

Fête de la coquille Saint-Jacques

Adressen om te onthouden

  • In Saint-Brieuc bereidt chef-kok Mathieu Aumont van restaurant Aux Pesked “Coquilles Saint-Jacques de roche en coquille”, een recept met gezouten boter, biologische tuinkruiden en Franse kaviaar
  • In Restaurant Chez Brume in Rennes wordt vis geserveerd die op dat moment beschikbaar is, een seizoensgebonden aanbod dus. Sint-jakobsschelpen staan er daarom op de kaart van oktober tot en met april!
Technique : comment ouvrir une Saint-Jacques ?
Technique : comment ouvrir une Saint-Jacques ?
Technique : comment ouvrir une Saint-Jacques ?

Hoe maak je ze klaar?

Voor je de voortreffelijke sint-jakobsschelpen op tafel kunt zetten, moeten de schelpen geopend worden, en moet de noot van de schelp losgemaakt en schoongemaakt worden. Bekijk deze video, die laat zien hoe je een sint-jakobsschelp bereidt.

Je eet ze rauw of gekookt, als carpaccio, uit de pan of als tapas van de plancha. Le Fumoir de Saint-Cast verkoopt licht gerookte sint-jakobsschelpen. Heel bijzonder!

Wist je dit?

Een schelp met symboolwaarde

De sint-jakobsschelp is het symbool geworden voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De pelgrims raapten deze schelpen op de stranden van Galicië en namen ze mee als bewijs dat ze de lange tocht volbracht hadden.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten