Leconquet23@alamoureux Quai DrellachLeconquet23@alamoureux Quai Drellach
©Leconquet23@alamoureux Quai Drellach|Alexandre Lamoureux

Le Conquet

Een havenstad aan het einde van de wereld

La Petite Cité de Caractère®  van Conquet is het boegbeeld van Bretagne en zeer de moeite waard! Havenstad met prachtig maritiem en architecturaal erfgoed, omgeven door groen en diverse natuurlijke habitats. Door de steegjes slenteren, langs prachtige historische panden, genieten van alle boten die tussen Molène en Ouessant varen, de horizon bewonderen en profiteren van een rijk cultureel aanbod.

Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!

Le Conquet ontdekken

Le Conquet werd opgericht door monniken die in het centrum van Lochrist gevestigd waren en de stad ligt tegenwoordig tussen zee en land. Vanaf de middeleeuwen werd de haven al veel gebruikt dankzij zijn strategische ligging. De versterkte huizen zoals Maison des Seigneurs herinneren eraan dat de stad heel wat invallen heeft moeten doorstaan.  In de 16e eeuw ontwikkelt de kustvaart de handelshaven en worden de eerste elegante redershuizen gebouwd. Scheepsbouw, productie van jodium en het begin van zwemmen in zee in de 19e eeuw zorgen voor het verschijnen van mooie herenhuizen. Tegenwoordig is Le Conquet nog steeds een traditionele vissershaven, een jachthaven en een toegang tot Molène en Ouessant. Hier bevindt zich tevens het hoofdkantoor voor het Parc Naturel Marin d’Iroise.

Diverse natuurlijke habitats

Le Conquet leeft volgens het ritme van de getijden, tot op de bodem van de ria waar de loopbrug van Croaë overheen loopt. Als je op de brug staat, zit je op de eerste rij om te kunnen genieten van een natuurlijk spektakel met de zee aan de ene kant, de schorren en de dennenbossen aan de andere kant. Vanuit het centrum leidt de loopbrug je naar het rotsachtige schiereiland van Kermorvan. En voor een panoramisch uitzicht van 360° loop je naar de vuurtoren die 20 meter hoog is, voordat je afdaalt naar het grote strand les Blancs Sablons. Coulisselandschap, heide, rotsen, duinen en zelfs eilanden zoals Kemenez en Béniguet … de diverse zeelandschappen komen hier samen.

Je zit hier op de eerste rij voor een natuurlijk spektakel met de zee aan de ene kant, de schorren en de dennenbossen aan de andere kant

Wist je dat…

Een tram voor de eilanden

Van 1903 tot 1932 was het mogelijk in Brest de tram te nemen om naar het station van Le Conquet te gaan om daar vervolgens de boot te pakken naar Molène of Ouessant. Het traject in de elektrische tram duurde iets meer dan een uur. In 1932 werd de tram helaas ingewisseld voor de auto…

Een stad tussen kunst, zee en natuur

Door de straatjes lopen die starten op de kade van Drellac’h is teruggaan in de tijd en een rijk architecturaal erfgoed ontdekken. Talloze redershuizen van mooi zandsteem en een netwerk aan gewelfde kelders getuigen van de rijkdom die de handel in wijn en zout in de 16e en 17e eeuw met zich meebracht. De stad heeft ook allerlei geheime tuinen die achter hoge muren tegen de zee en de wind worden beschermd. De herenhuizen zoals Maison Tissier wat nu het stadhuis is of het kasteel van Cosquies in neogotische stijl zijn zeker ook een bezoekje waard. Het modernere Hôtel Sainte-Barbe verrast door de strakke lijnen van het beton op de rotsen, uitkijkend over de Iroise Zee.  En ten slotte, in de stad wordt het hele jaar door een rijk cultureel programma georganiseerd waaronder een optocht met de fanfare, wandelingen in de natuur, rondleidingen, muzikale woensdagen en natuurlijk de beroemde beurs “La Mer en Livres”.

Om niet te missen

 • Het schiereiland van Kermorvan en de vuurtoren
 • De loopbrug van Croaë
 • De vissershaven en het vertrekpunt voor de eilanden Molène en Ouessant.
 • Het strand Les Bas-Sablons
 • De pier van Les Renards
 • La Maison des Seigneurs
 • Het centrum van Bourg
 • De wasplaats van Drellac’h
 • De kerk Sainte-Croix
 • De kapel Dom Michel
 • Het centrum van Lochrist
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten