logonna-daoulas-sentier-cotier-a-lamoureux.jpg
©Alexandre Lamoureux

Van het schiereiland Plougastel-Daoulas tot Logonna-Daoulas

Welkom in de rede van Brest!

Welke fijnproever kent de heerlijke aardbei van Plougastel niet? Ontdek deze prachtige plek in de haven van Brest, met zijn schitterende kruisbeelden, kapellen en de abdij van Daoulas. Je zult verrast zijn door het microklimaat van het schiereiland en van de vruchtbare grond waar deze streek haar vriendelijke bijnaam “jardin de Brest” (tuin van Brest) aan te danken heeft.

Ontdekken Van het schiereiland Plougastel-Daoulas tot Logonna-Daoulas

Tot de waardevolle monumenten van het schiereiland behoort het kruisbeeld uit de 17e eeuw, dat waarschijnlijk een van de meest bekende bezienswaardigheden is. Het kruisbeeld is opgericht nadat de streek getroffen werd door een pestepidemie. Hoeveel figuren tel je? In totaal zijn 181 beeldjes uitgehouwen in de Kersanton-steen (grijs graniet). De beeldjes hebben veel geluk gehad! Nadat ze tijdens de bombardementen van 1944 waren beschadigd, kreeg een Amerikaanse soldaat het goede idee om ze weg te halen en in de pastorie onder te brengen. Daarna volgde een restauratie van enkele jaren.

Daoulas, inspiratie uit verre oorden

Profiteer van je verblijf in de omgeving om de abdij van Daoulas te bezoeken. Dit voormalige klooster werd tot de 16e eeuw beheerd door de kanunniken van de Augustijnerorde en bezit mooie getuigenissen uit de Middeleeuwen, zoals de abdijkerk en de Romaanse kloostergang uit de 12e eeuw. Neem de tijd om door de prachtige Jardin des Simples te slenteren, met het label Jardin remarquable. Hier worden meer dan 300 geneeskrachtige planten uit de hele wereld geteeld. In de abdij worden ook tentoonstellingen gehouden op het thema samenlevingen wereldwijd.

De toegang tot de rede van Brest

Zoek na een wandeling door de straatjes van Daoulas de zee op! Het kustpad loopt onder de zeedennen door, langs inhammen en rotsige kliffen, met in de diepte kristalhelder water… In de zomer kun je bij La Paillotte een paddle of een kajak huren: zo ontdek je de rede op een heel andere manier!

Wist Je Dit?

De Bretonse vrouwen dragen alle kleuren

Vaak wordt gedacht dat Bretonse vrouwen altijd donkere kleuren dragen. Dat is niet helemaal waar. De doordeweekse klederdracht was weliswaar zwart, maar op feestdagen aarzelden de dames niet om allerlei kleuren te dragen. Bijvoorbeeld een paarse rok met een groen schort en een blauw-oranje lijfje.

Dank u wel, mijnheer Frézier

Deze streek heeft haar bekendheid te danken aan de aardbei. Maar wist je dat de aardbei oorspronkelijk uit Zuid-Amerika kwam? Iemand uit Savoye, genaamd Amédée-François Frézier, ontdekte de aardbei in de 18e eeuw en bracht hem naar Frankrijk. De Bretons gaven zich snel gewonnen, teelden de aardbei en exporteerden hem al in de late 19e eeuw. Tegenwoordig is de aardbei onlosmakelijk verbonden met de stad. En als je liefhebber van hartige hapjes bent, kun je op het schiereiland je hart ophalen aan oesters en andere zeevruchten. Een tiental oesterkwekers kweken deze producten met respect voor het schelpdier en de familietradities. Proeverijen en wandelingen door het oesterpark zijn ook must-do’s op het schiereiland.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten