Welke fijnproever kent de heerlijke aardbei van Plougastel niet? Ontdek deze prachtige plek in de haven van Brest, met zijn schitterende kruisbeelden, kapellen en de abdij van Daoulas. Je zult verrast zijn door het microklimaat van het schiereiland en van de vruchtbare grond waar deze streek haar vriendelijke bijnaam “jardin de Brest” (tuin van Brest) aan te danken heeft.
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Ontdekken Van het schiereiland Plougastel-Daoulas tot Logonna-Daoulas
Tot de waardevolle monumenten van het schiereiland behoort het kruisbeeld uit de 17e eeuw, dat waarschijnlijk een van de meest bekende bezienswaardigheden is. Het kruisbeeld is opgericht nadat de streek getroffen werd door een pestepidemie. Hoeveel figuren tel je? In totaal zijn 181 beeldjes uitgehouwen in de Kersanton-steen (grijs graniet). De beeldjes hebben veel geluk gehad! Nadat ze tijdens de bombardementen van 1944 waren beschadigd, kreeg een Amerikaanse soldaat het goede idee om ze weg te halen en in de pastorie onder te brengen. Daarna volgde een restauratie van enkele jaren.
Inspiratie uit andere landen
Als je in de buurt bent, moet je zeker een bezoek brengen aan de abdij van Daoulas. Dit voormalige klooster dat tot de 16e eeuw werd geleid door de kanunniken van de Orde van Saint-Justin, bezit nog mooie getuigenissen van de Middeleeuwen. Je kunt er met name de abdij bezoeken en het Romaanse klooster uit de 12e eeuw. Tegenwoordig worden in de abdij en in het schitterende park tentoonstellingen gehouden rond het thema van de wereldbeschavingen.
Zoek na een wandeling door de straatjes van Daoulas de zee op! Het kustpad loopt onder de zeedennen door, langs inhammen en rotsige kliffen, met in de diepte kristalhelder water… In de zomer kun je bij La Paillotte een paddle of een kajak huren: zo ontdek je de rede op een heel andere manier!
Wist Je Dit?
De Bretonse vrouwen dragen alle kleuren
Vaak wordt gedacht dat Bretonse vrouwen altijd donkere kleuren dragen. Dat is niet helemaal waar. De doordeweekse klederdracht was weliswaar zwart, maar op feestdagen aarzelden de dames niet om allerlei kleuren te dragen. Bijvoorbeeld een paarse rok met een groen schort en een blauw-oranje lijfje.
Dank u wel, mijnheer Frézier
Deze streek heeft haar bekendheid te danken aan de aardbei. Maar wist je dat de aardbei oorspronkelijk uit Zuid-Amerika kwam? Iemand uit Savoye, genaamd Amédée-François Frézier, ontdekte de aardbei in de 18e eeuw en bracht hem naar Frankrijk. De Bretons gaven zich snel gewonnen, teelden de aardbei en exporteerden hem al in de late 19e eeuw. Tegenwoordig is de aardbei onlosmakelijk verbonden met de stad.