Dol-de-BretagneDol-de-Bretagne
©Dol-de-Bretagne|LAMOUREUX Alexandre

Dol-de-Bretagne en de Mont-Dol

Voormalige religieuze hoofdstad met middeleeuwse charme

Gelegen bij de toegangspoort van Bretagne presenteert de vroegere bisschoppelijke stad Dol, benoemd tot « Petite cité de caractère » (karakteristiek stadje), haar architectonische schatten aan de bezoeker. De kathedraal Saint-Samson, een juweel van Bretonse gotiek, middeleeuwse huizen … Rijke architecturale getuigenissen, maar ook een schitterend uitzicht vanaf de Mont-Dol over de hele baai van de Mont-Saint-Michel.

Ontdekken Dol-de-Bretagne en de Mont-Dol

Wist je dat Dol, in de 9e eeuw de religieuze hoofdstad van koning Nominoë, nog tot de 19e eeuw een bisschoppelijke stad was? De kathedraal Saint-Samson, een van de belangrijkste monumenten van de Bretonse gotiek, weerspiegelt het rijke spirituele verleden en is zeker een bezoek waard. Stop niet bij haar massieve gevel, want binnen is het een en al elegantie en luchtigheid. Als je meer wilt weten, zal de « Cathédraloscope » je ter plaatse alles vertellen over de bouw van de kathedralen in Europa.

Een reis door de middeleeuwen

Behalve de kathedraal zul je ook gefascineerd raken door de woningen aan de Grande-Rue-des-Stuarts. Kijk omhoog om de prachtige huizen met veranda’s en pilaren te bewonderen. Het huis van de Petits Palets dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste huizen van Bretagne!

Wist Je Dit?

Mammoeten, beren en neushoorns

In de 19e eeuw hebben opgravingen een belangrijke paleolithische afzetting blootgelegd. Overblijfselen van tientallen dieren, waaronder mammoeten, neushoorns en zelfs beren!

Een berg aan legende

De Mont-Dol ligt op drie kilometer van de stad. Deze granieten rots van 65 meter heeft veel legendes geïnspireerd. Er wordt gezegd dat Saint-Michel en de duivel hier met elkaar hebben gevochten. De klauwen en de zetel van de duivel, maar ook de afdruk van Saint-Michel, zichtbaar op de rots, getuigen van deze legendarische strijd. Het echte spektakel is hier echter het uitzicht over de baai, van Cancale tot aan Granville en de Mont-Saint-Michel.

Wat je echt niet mag missen

  • Monumenten uit de 12e tot 18e eeuw
  • De Grande Rue des Stuarts
  • De kathedraal Saint-Samson
  • De Promenade Jules-Revert, ook Promenade des Remparts genoemd, een park onder de stadsmuur die gebouwd is in de 13e eeuw en versterkt in de 14e en 15 eeuw
  • De dubbele put van de kathedraal
  • De menhir van Champ Dolent
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten