Port de Cancale vue du largePort de Cancale vue du large
©Port de Cancale vue du large|Alexandre Lamoureux

Cancale

De parel van de Côte d’Emeraude

Het mooie haventje is een streling voor zowel het oog als voor de smaakpapillen: Cancale, sinds lang beroemd om haar oesters en schelpdieren, heeft een prijs gewonnen als bijzonder smaakvolle stad. Een onbetwistbare troef zijn de zilte heerlijkheden die genuttigd kunnen worden met uitzicht op de schitterende Mont Saint-Michel, gelegen midden in de baai.

Ontdekken Cancale

Het sfeervolle stadje Cancale staat bekend om haar heerlijke oesters. De Romeinen aten er al oesters en vanuit dit havenstadje werden ook de oesters geleverd aan het Franse hof. In de 19e eeuw werden de zeelieden uit Cancale de zogenaamde « Terra-Neuva’s » (New Foundlanders) en lieten zij hun echtgenotes het stadje besturen. In die tijd is de openhartigheid van de vrouwen van Cancale ontstaan, vooral in de haven van La Houle en in de pittoreske “achteraf straatjes” die tegen de klif aanleunen. De stad “van boven” was meer het domein van de reders.

Tientallen heerlijke momenten!

Het komen en gaan van boten, het werk van de oesterkwekers en het ritme van het getij zorgen voor de levendigheid van de haven en de kades. Bij eb wordt het landschap over 336 ha bepaald door de kriskras liggende oesterbedden. Vroeger werd de oester met een schrobnet gevangen, tegenwoordig worden ze gekweekt. De baai van de Mont Saint-Michel is rijk aan plankton en dat geeft de oesters hun typische smaak. Je kunt dit zelf ervaren op de kade bij de oestermarkt, waar je een heerlijk bord kunt delen. Of je gaat naar één van de kraampjes langs de kade. De sfeer van vroeger is er nooit verloren gegaan, bij het ene wordt de romp van een boot gebruikt als kassa, bij het andere word je bediend terwijl je op een ruw houten krukje zit … maar je wordt overal even hartelijk ontvangen!

Wist Je Dit?

Boten in een kapel?

De kapel van de Verger, gelegen op het diepste punt van een zanderige baai, is de thuishaven voor de ex-voto’s van zeemansvrouwen. Een verrassende vloot scheepsmodellen is aan touwen opgehangen.

Wandelen rond Cancale

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Cancale. Het dorpje ligt op de GR34, een wandelroute die langs de gehele Bretonse kust loopt. Op dit « Douanepad », boven de haven van La Houle is het een opeenvolging van schitterende uitzichten. De punt van de Crolles biedt een uniek uitzicht op de Mont Saint-Michel en haar baai. In de zinderende getijden lijkt de Mont een fabelachtige luchtspiegeling. Vanaf de punt van de Hock heb je uitzicht op de rots van Cancale en de parken. De wandeling naar Pointe du Grouin, op een paar kilometer afstand van Cancale, is een must. Je loopt 7 kilometer langs baaien en verborgen aanlegplaatsen, en komt onderweg langs vele beschutte strandjes voor een frisse duik. De Pointe du Grouin zelf is een uitgestrekte rots die afloopt in de zee. De ongerepte natuur en uitzichten zijn hier prachtig. Bij mooi weer zie je vanaf deze punt Cap Fréhel en de Mont Saint-Michel. Vooral bij zonsondergang is dit the place to be.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten