Saint-Aignan - Lac de GuerlédanSaint-Aignan - Lac de Guerlédan
©Saint-Aignan - Lac de Guerlédan |Emmanuel Berthier

Het meer van Guerlédan en het Kanaal van Nantes naar Brest

Een zee van zoet water!

Tussen Mûr-de-Bretagne en de Abdij Bon Repos, strekt het meer van Guerlédan haar beboste oevers uit midden in de Argoat. Dit prachtige meer, gevormd door de bouw van een hydro-elektrische stuwdam, ligt tussen de bossen van Quénécan. Een paradijs voor de liefhebbers van ecotoerisme!

Ontdekken Het meer van Guerlédan en het Kanaal van Nantes naar Brest

Dit enorme kunstmatige meer van 400 hectare en 52 m3, gevormd door de wateren van Blavet, strekt zich uit over 12 km. Hij is gebouwd om de dam van Guerlédan van water te voorzien en beslaat sinds 930 een oude lei-vallei. De bouw van het meer heeft geleid tot de verdwijning van de sluizen langs het Kanaal van Nantes tot Brest. De rivier is sindsdien verdeeld in twee delen. Met zijn met bomen omzoomde kreken, wandelpaden en vergezichten is het een van de mooiste plekken van het binnenland van Bretagne.

Tal van activiteiten voor frisse lucht

Op de oevers, stranden en watersportcentra zijn er uitstekende vertrekpunten voor kajak- en zeiltochten op het meer en om te fietsen of te waterskiën. Vissers die geluk hebben, komen terug met snoek of snoekbaars.Een pad voert rond het meer. Het duurt twee volle dagen om helemaal rond het meer te lopen. Een mooie, soms sportieve wandeling die leidt naar leisteenrichels en naar de overdekte wandelgangen van de Landes de Liscuits. Een ander pad loopt door de Gorges de Daouls, een smalle, ruige vallei vol rotshellingen. In het bos vind je tal van gemarkeerde ruiter- en mountainbikepaden.

Wist Je Dit?

Bon-Repos in de schijnwerpers

De cisterciënzer abdij Bon-Repos uit 1184 heeft niets van zijn grootsheid verloren, want vrijwilligers geven de indrukwekkende ruïnes hun luister terug. In augustus is er een groots licht- en geluidspel, waarin geschiedenis en architectuur centraal staan. Een betoverende, twee uur durende show!

De geheimen van een mooi soort energie en fraai inkijkje in de ijzerindustrie

De Barrage du Lac, bij het Meer van Guerlédan, is gebouwd tussen 1923 en 1930, een echte titanenklus! Dit monument in de Blavet is 45 m hoog en 206 m lang en produceert jaarlijks 20 GWh. Het belvédère boven de dam biedt een schitterend uitzicht over het water. In een dal dicht bij het meer ligt het gehucht Les Forges des Salles, bestaand uit 40 gebouwen. Het is een van de oudste ijzerindustriecomplexen van Frankrijk. In 1880 stopte de productie, maar tegenwoordig is in de school, het betaalkantoor, de eetzaal en de timmerwerkplaats te zien hoe het er vroeger aan toe ging. Indrukwekkend!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten