1-lac-de-guerldan-e-berthier.jpg
© Emmanuel Berthier
Het meer van Guerlédan en het Kanaal van Nantes naar Brest Een zee van zoet water!
Bekijk de video

Het meer van Guerlédan en het Kanaal van Nantes naar Brest

Tussen Mûr-de-Bretagne en de Abdij Bon Repos, strekt het meer van Guerlédan haar beboste oevers uit midden in de Argoat. Dit prachtige meer, gevormd door de bouw van een hydro-elektrische stuwdam, ligt tussen de bossen van Quénécan. Een paradijs voor de liefhebbers van ecotoerisme!

Een zee van zoet water!

Het grootste meer van Bretagne

Dit enorme kunstmatige meer van 400 hectare en 52 m3, gevormd door de wateren van Blavet, strekt zich uit over 12 km. Hij is gebouwd om de dam van Guerlédan van water te voorzien en beslaat sinds 930 een oude lei-vallei. De bouw van het meer heeft geleid tot de verdwijning van de sluizen langs het Kanaal van Nantes tot Brest. De rivier is sindsdien verdeeld in twee delen. Met zijn met bomen omzoomde kreken, wandelpaden en vergezichten is het een van de mooiste plekken van het binnenland van Bretagne.

Tal van activiteiten voor frisse lucht

Op de oevers, stranden en watersportcentra zijn er uitstekende vertrekpunten voor kajak- en zeiltochten op het meer en om te fietsen of te waterskiën. Vissers die geluk hebben, komen terug met snoek of snoekbaars.

Een pad voert rond het meer. Het duurt twee volle dagen om helemaal rond het meer te lopen. Een mooie, soms sportieve wandeling die leidt naar leisteenrichels en naar de overdekte wandelgangen van de Landes de Liscuits. Een ander pad loopt door de Gorges de Daouls, een smalle, ruige vallei vol rotshellingen. In het bos vind je tal van gemarkeerde ruiter- en mountainbikepaden.

Een trendy bezoek

Tussen 1923 en 1930 werd er voor de bouw van de dam enorm veel werk verzet. Dit monument met een hoogte van 45 meter en 206 meter breed produceert 25 M KwU per jaar. Tijdens een rondleiding wordt de werking toegelicht. Op de sluis biedt een rotonde een schitterend uitzicht over het meer.

De smederijen wordt nieuw leven ingeblazen

Genesteld in een vallei bevond zich in het dorpje Forges-des-Salles een van de oudste metallurgische fabrieken van Bretagne. Sinds de activiteiten in 1880 zijn gestopt, zijn het uitbetalingskantoor, de kantine en de timmerwerkplaats opnieuw ingericht volgens hun oorspronkelijke functie.

De Abdij Bon-Repos in de spotlights

Deze cisterciënzer abdij die in 1184 is opgericht, is majestueus gebleven. Vrijwilligers brengen de indrukwekkende overblijfselen terug in hun oorspronkelijke glorieuze stijl. In de zomer krijgt de architectuur alle aandacht met een klank- en lichtspel.

Wist je dit?

Een gezonken dorp?

Sinds 1951 wordt het meer om de tien jaar drooggelegd en verschijnt er een verbazingwekkend landschap: op de bodem van het meer duikt het voormalige dorp van de leisteenwerkers tevoorschijn, met zijn huizen, tuinen en sluizen.

Officiële website van Toerisme Bretagne