Saint-Gelven_Canal-de-Nante-a-Brest_Gregory-Mignard.jpg
©Grégory Mignard

Kanaal van Nantes naar Brest

Het kanaal van Nantes naar Brest doorsnijdt Bretagne van Nantes, de Cité des Ducs, tot Noord-Finistère. Het kanaal voert van sluis naar sluis, door een schitterende natuur, langs karakteristieke stadjes, kleine havens en indrukwekkende kastelen… Dring door tot in het hart van Bretagne!

Een waterweg als een parelketting

Langs dit hele blauwe lint, 360 km lang, kom je met je boot langs op de kop af 236 sluizen. Dit kanaal werd dat met indrukwekkend technisch meesterschap aangelegd en slingert zich door de mooiste dalen van Bretagne: door het dal van de Erdre, de Aulne, de Vilaine, de Oust en de Blavet. Het kanaal passeert erfgoedstadjes (Petites Cités de Caractère®), eeuwenoude kloosters, met Bon-Repos op nummer één, middeleeuwse burchten, met Josselin als schitterend voorbeeld. Goed getrainde fietsers leggen de kronkelende route in een week af. Wie dit groene paradijs op een rustig tempo wil verkennen, heeft de keuze uit tal van accommodaties onderweg: hotels, groepsaccommodaties en B&B’s.

Fietsen langs het kanaal van Nantes naar Brest

Afstand: 390 km – Duur: 1 week

Fietsen langs het kanaal is de ideale eerste kennismaking met een meerdaagse fietstocht. En ondertussen geniet je van de sfeer van het Bretonse binnenland. Je hoeft in ieder geval weinig te klimmen… Bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. Van Nantes tot Châteaulin, waar het jaagpad ophoudt, is de route beschaduwd. Er is weinig wind en overal zie je bloemen, tot aan de ramen van de sluiswachtershuizen toe. Motoren horen je hier niet. De vlaktes, riviermondingen en dalen die je doorkruist, zijn groen, je krijgt uitzichten op heuvels en baaien in de verte waar je stil van wordt. Wat zeg je? Je vervelen? Daar heb je de tijd niet eens voor! Het kanaal kronkelt als een behendige paling door zeer uiteenlopende landschappen; je passeert charmante halteplaatsen als Malestroit, Josselin, Rohan of Pontivy, om maar een paar opvallend mooie te noemen. Soms verandert de achtergrond vrij abrupt van landelijk naar veel woester. Deftige kastelen, meren – waaronder het grootste van Bretagne, het Lac de Guerlédan – oude huizen en gebouwen van schist of graniet vormen samen een ongeëvenaard mooi decor! De bevoorrechte mensen die van dit moois mogen genieten, bootjesmensen, wandelaars, vissers… groeten elkaar, wisselen een paar woorden, kijken naar wat de ander aan het doen is. Dat gaat vanzelf, en zo ontdek je weer wat de dingen zijn die er werkelijk toe doen.

Bekijk de route

Kies voor de “one-wayservice”

Om te voorkomen dat je de hele weg terug ook moet afleggen, bieden gespecialiseerde fietsverhuurders de mogelijkheid een fiets te huren bij je startpunt en die in te leveren bij het eindpunt. Je reist comfortabel terug met de trein en haalt eventueel je auto weer op. Tsja, als de “Wanderlust” je eenmaal in zijn greep heeft… *Let op: alleen mogelijk in de richting Brest-Nantes voor Canal Loisirs.

Op de fiets    Canal Loisirs

Riviercruise over het kanaal van Nantes naar Brest

Van noord naar zuid door Bretagne varen, dat kan. Je kunt ook van Nantes naar Brest varen, maar dan moet je wat improviseren! Op het deel van Nantes naar Pontivy is er geen enkel probleem als je een boot huurt. Dat kan echter niet op het traject van Pontivy naar Carhaix. Maar geen nood, je maakt daar gewoon de overstap naar de Blavet, die je kunt volgen tot aan de zee bij Lorient! Als je met je eigen boot vaart, kun je wel varen op het deel van het kanaal dat in het departement Finistère ligt. Je start dan in Port-Launay en vaart naar Carhaix.

Zelf varen? Niets is simpeler!

Heb je nog nooit gevaren? Dat hoeft je niet tegen te houden! Van begin april tot eind oktober kun je een plezierjacht zonder vaarbewijs, een elektrische boot of een Pénichette huren waarmee je veilig het water op kunt: voor je vertrekt, brengt de verhuurder je voldoende kennis bij. Je haalt de trossen in en kunt een weekend, een week of langer het water op (verhuurpunten in Saint-Martin-sur-Oust, Glénac, Redon, Sucé-sur-Erdre).

Varen over de kanalen en rivieren van Bretagne

Een paar mogelijke routes

Een weekend:

  • Van Glénac naar Malestroit – 55 km – 11 uur varen – 10 sluizen
  • Van Messac naar La Gacilly, via Redon, Île-aux-Pies, La Gacilly en weer terug – 18 uur varen – 120 km – 6 sluizen

 4 à 5 dagen:

  • van Glénac naar Josselin – 105 km – 23 uur varen – 30 sluizen

 Een week:

  • Van Guipry-Messac naar Nantes, via Redon, La Roche-Bernard, Guenrouët, Blain, Nort-sur-Erdre, Sucé-sur-Erdre, Nantes en weer terug: 280 km – 44 uur varen – 36 sluizen
  • Van het kanaal van Nantes naar Brest naar het Canal d’Ille-et-Rance: Saint-Martin-sur-Oust, Île-aux-Pies, Redon, Langon, Messac, Le Boël/Pont Réan, Rennes, Melesse – 140 km – 27 sluizen

 

Peddelen maar, en blijf op koers!

Als je houdt van kanoën, kajakken of suppen, kun je overal langs het kanaal terecht. Tussen Saint-Péran en La Pie bijvoorbeeld, in het departement Côtes d’Armor, zijn er allerlei mogelijkheden voor spannende en actieve tochtjes met kano of kajak! Er zijn glijbanen aangelegd waarlangs je met je kano of kajak de sluizen kunt omzeilen: zo wordt een tochtje extra leuk!

Idee voor een tocht per kano of kajak door het departement Finistère!

Je begint de tocht in Châteauneuf-du-Faou; plan een rustpauze in Pont-Coblant. Vandaar zet je koers naar Châteaulin. In het Observatoire aquatique, midden in de stad, kun je op een geweldige manier kennismaken met het natuurlijk erfgoed en met trekkende vissoorten. Zalm, fint, zeeprik… Maar let op, want elke soort heeft zijn eigen paaiseizoen!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten