© Emmanuel Berthier
Kanaal van Nantes naar Brest De charme van het Bretonse binnenland langs het water

Kanaal van Nantes naar Brest

Het Kanaal van Nantes naar Brest loopt dwars door Bretagne, van de oude zetel van de hertogen naar de zo bekende havenstad. Van sluis naar sluis, dwars door ongerepte natuur, brengt het kanaal je naar kleine, karakteristieke stadjes en pittoreske kastelen. Leuk met de kinderen!

Een en al rust, ideaal voor buitenactiviteiten

Het kanaal van Nantes naar Brest vormt een 360 km lang lint van water. Al varend passeer je niet minder dan 236 sluizen. Met staaltjes van technisch vernuft wordt het water in goede banen geleid, langs de route die voert door de mooiste rivierdalen van Bretagne, die van Erdre, Vilaine, Oust, Blavet en Aulne. Het kanaal doorkruist karakteristieke stadjes (zoals Malestroit en Rohan bijvoorbeeld), passeert eeuwenoude abdijen (Bon Repos) en middeleeuwse vestingen (Josselin). De meest sportieve watersporters kunnen het bochtige traject in een week afleggen. Maar waarom zou je niet de tijd nemen, aanleggen als je zin hebt en overnachten in een van de vele hotels, groepsaccommodaties of B&B’s die langs de route te vinden zijn.

De Blavet, natuur en ontdekking

Een variant op het traject van het kanaal van Nantes naar Brest is de Blavet, die ontspringt bij Pontivy in de Morbihan, en vervolgens al meanderend naar de kust bij Lorient stroomt. Een paradijs voor sportvissers – vooral Saint-Nicolas-des-Eaux is bij hen bijzonder in trek. De oevers van de Blavet zijn de woonplaats van vele soorten vogels: je ziet ze in de schaduw van oude eiken en zeedennen. In dit groene rivierdal is genoeg ruimte voor de ongerepte natuur. Tijdens je uitstapjes heb je alle gelegenheid om kapelletjes te bekijken, rijk versierde calvariën of goed bewaarde landhuizen.

Van het Kanaal naar de Oceaan: de mooiste route van Saint-Malo naar de Atlantische Oceaan

De havens van Dinan en Arzal liggen 220 km uit elkaar, maar worden verbonden door een rustige vaarweg: eerst een riviermonding, dan een kanaal en een rivier. Deze vroeger zo belangrijke handelsroute tussen het Kanaal en de Atlantische Oceaan is tegenwoordig vooral van belang voor het toerisme. Fietsers en wandelaars maken graag gebruik van de rustige jaagpaden. Je passeert schitterende dorpjes, zoals Saint-Suliac en Léhon, boven je rijzen oude middeleeuwse forten op, zoals die in Dinan of Rieux, en je kunt een kijkje nemen in de haven van een karakteristiek stadje als La Roche-Bernard. En tot slot zijn er de sluizentrap van Hédé, de kloof bij Les Corbinières en de hoge rotswanden, die op allerlei plekken extra reliëf geven aan dit schitterende landschap.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties