La vallée des saintsLa vallée des saints
©La vallée des saints|BOËLLE Yvon

La Vallée des Saints

Een project waarin gisteren en morgen, werkelijkheid en legende elkaar ontmoeten

De Vallée des Saints (Vallei der Heiligen) is zo bijzonder, omdat het zowel een historische plek is, verbonden met vele legendes, als een plaats waar enorme sculpturen verrijzen. In het heuvellandschap van de streek Poher ligt een feodale motte en staan een 16e-eeuwse kapel en tientallen beelden van Bretonse heiligen.

Ontdekken La Vallée des Saints

Op de hellingen van de heuvel wordt de aandacht getrokken door immens grote beelden. Wat is de achtergrond van dit kunstproject dat een verbinding lijkt te leggen met de megalietencultuur? Het is een project voor de eeuwigheid, een fascinerend verhaal in steen, op initiatief van Philippe Abjean. Als eerbetoon aan de heiligen die aan de wieg stonden van Bretagne en aan de volksdevotie gewijd aan deze heiligen, bedacht hij dit project, dat uiteindelijk 1000 granieten beelden zal omvatten van 3 à 4 meter hoog. Een soort Carnac van de 21ste eeuw!

Een avontuur voor kunstenaars en kijkers

Op dit moment staan er zo’n 190 beelden; ze verbeelden de monniken die vanuit Ierland, Wales en Cornwall naar Bretagne kwamen om het te bekeren. Ieder jaar komen er nieuwe beelden bij, gemaakt door verschillende beeldhouwers, die de herinnering aan deze monniken levend moeten houden. Over een halve eeuw moeten het er 1000 zijn. Tugdual, Hernin, Gildas, Brieuc, Malo… zij zijn de eerste heiligen van wie het beeld de legendarische geschiedenis van Bretagne mag illustreren. Tijdens rondleidingen geven gidsen toelichting bij de beelden. Net als bezoekers, geldschieters en kunstenaars zijn ze enthousiast over dit fantastische project, dat steeds bezoekers aantrekt, o.a. door wandelingen, markten en vertellingen die eromheen georganiseerd worden.

Wist Je Dit?

Wie betaalt de beelden?

Iedereen kan een gift voor het project doneren. Zo wordt voor ieder beeld de benodigde € 13.000 bijeen gebracht. Binnen Bretagne is dit het project met het grootste netwerk van geldschieters onder particulieren, bedrijven en verenigingen. Wie een gift doet, heeft overigens de mogelijkheid zijn « eigen » heilige te kiezen.

Een bijzonder decor

Behalve de beelden is er meer dat indruk maakt en de fantasie prikkelt. In de « Vallei der heiligen » ligt ook een Keltische bron, waarvan het water zieke dieren zou genezen. Vlak bij de bron staat een charmante kapel. Midden tussen de beelden ligt een verhoging in het landschap, de feodale motte met ringgrachten die uitkijkt over het omringende landschap. Ze vormen het bewijs dat de heuvel ooit een strategisch uitkijk- en verdedigingspunt was. Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht tot de Monts d’Arrée en het Forêt de Freáu.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten