Le Faouët, la chapelle Sainte-BarbeLe Faouët, la chapelle Sainte-Barbe
©Le Faouët, la chapelle Sainte-Barbe|Emmanuel Berthier

Le Faouët

Het groene westen

Le Faouët, gelegen in een zeer heuvelachtig gebied, beschikt over een overvloed aan bekoorlijke plekken die stuk voor stuk de belofte van mooie wandelingen inhouden. Wie verwacht hier, op de grens van de Cornouaille met de Morbihan, prachtige markthallen te vinden, een van de mooiste oksalen van Frankrijk en schitterende gotische kapellen …?

Ontdekken Le Faouët

Op 40 km van Lorient heeft Le Faouët (Beukenbos in het Bretons) zich genesteld in een heuvelachtig landschap. Het coulisselandschap, bijna verblind door het goud van de bremstruiken, wordt geaccentueerd door de Ellé, een rivier rijk aan zalm en forellen. De Bouteville´s waren de eerste leenheren van de stad. In de 15e eeuw verrijkten zij de streek met een uitgebreid erfgoed , religieus en non-religieus, dat de grondslag vormde van de tegenwoordige routes. Rondom de Hallen hebben eerst de Goulaine´s en later de baronnen Du Fresnay ervoor gezorgd dat de stad een plaats van betekenis werd. Tegenwoordig zorgen de toeristische activiteiten voor haar status van betekenis!

Ideale marktplaatsen

Je kunt ze onmogelijk over het hoofd zien. Majesteitelijk verrijzen ze op het centrale plein: de Hallen uit de 16e eeuw. Ze bestrijken een oppervlakte van maar liefst 1000 m2! Het grote leistenen dak wordt gedragen door een schitterend skelet van eikenhout en grenen. Het geheel is voorzien van een achthoekige bolvormige koepel. Twee keer per maand zet de markt de levendige traditie voort van weleer.
Vlakbij de markt herbergt het Ursulinenklooster uit de 17e eeuw tegenwoordig een museum waar aandacht wordt besteed aan de kunstenaars die in Bretagne hebben gewoond.

Wist Je Dit?

Wie was Marion du Faouët?

Zij was de Bretonse Robin Hood! Met haar lakeien beroofde Marie Tromel, bijgenaamd Marion du Faouët, onder Lodewijk XV de rijken en verdeelde zij een deel van de buit onder de allerarmsten.

Architectonische wonderen

De kapel Saint-Barbe, gebouwd tussen 1489 en 1512, hangt op de helling van een weelderig ravijn. Een monumentale dubbele trap uit de 18e eeuw verschaft toegang tot de kapel. Deze kapel is gesticht door de adellijke heer Toulbodou, die een verschrikkelijk onweer overleefde door tot de heilige Barbe te bidden. De kapel, gebouwd in flamboyante gotische stijl, is voorzien van waterspuwers, prachtige glas-in-lood-ramen en herbergt ook ex-voto’s of offerbeelden. Een pad leidt naar de fontein waar meisjes een speld in gooien om een echtgenoot te vinden. Boven de kapel mag je het kinderlijke genoegen beleven om de klok te luiden bij het huis van de bewaker.
Op 1 km van het centrum is de kapel Saint-Fiacre een schitterend voorbeeld van de flamboyante gotische bouwstijl. De kapel dankt zijn bekendheid aan het schitterende oksaal van geverfd hout, een van de oudste oksalen van Bretagne. Het prachtige houtsnijwerk beeldt aan de ene kant de macht van het kwaad uit en aan de andere kant de zaligheid van de kerk.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten