Lorient - La BaseLorient - La Base
©Lorient - La Base |VERNEUIL Teddy - LEZBROZ

Lorient

De stad met de 6 havens

Lorient, het kloppend hart van de Compagnie des Indes, is altijd een stad van heldenfeiten geweest. De geschiedenis van de stad? Die is overal terug te vinden, in zijn architectuur, zijn havens, een onverbrekelijke, levende band met de zee. Deze atypische, feestelijke stad, een combinatie van de open zee, levenskunst, cultuur en unieke adresjes, is absoluut een bezoek waard!

Lorient verkennen

Lorient, alleen de naam al is een uitnodiging tot verre reizen! De stad ontstaat onder Lodewijk XIV, in een geur van koffie en kruiden. De Compagnie des Indes is de goede fee van deze gloednieuwe stad in de Morbihan, die zich ontwikkelt rond de zeehandel met Azië en de import van exotische voedingsmiddelen. Al vier eeuwen lang zijn de ogen van de stad op de oceaan gezicht, met de rede aan de horizon en een centrum dat rechtstreeks in contact staat met de jachthaven.

Een ziel in elke haven

Deze middelgrote stad jongleert met haar militaire en maritieme erfgoed en de stempel die zeevisserij op de stad gedrukt heeft. De havens vertellen de geschiedenis van de stad: handel in Kergoise, visserij bij de Pointe de Kéroman … Lorient is een moderne visserijstad, de 2e vissershaven van Frankrijk. Elke ochtend is het druk op de visafslag op de kades. De glanzend verse vis en zeevruchten worden meteen naar de Melville-markthal in het centrum van de stad vervoerd. De specialiteit van de haven is schelvis, zelfs het voetbalelftal is hiernaar vernoemd!

Vanuit La Base naar open zee

Keroman, dat is ook de wijk Lorient La Base met zijn pontons. Deze militaire basis uit de Tweede wereldoorlog is met zwier heringericht, net als de bunkers. Terwijl de skippers druk zijn bij de Course au Large, bezoeken we de onderzeeër  sous-marin Flore, en de Cité de la Voile Eric Tabarly, waar alle generaties gefascineerd de wereld van de zeevaart leren kennen. Een perfecte spot om te luieren op het terras of de wind door je haren te laten waaien aan de kabelbaan! In de straatjes straalt de architectuur een fifties-sfeer uit. Grafische gebouwen in technicolor buurten met art-decohuizen en herenhuizen.

 

Trendy Lorient

Koken, cultuur, shopping … Sinds een paar maanden wordt het lijstje met goede adresjes alleen maar langer. Een culinair theater in volle ontwikkeling, een oasis voor veganisten, van voorstanders van nulafval of voor kreeft met patat, een street art-galerij in de openlucht, een concert in een voormalige bunker, unieke locaties (we zijn dol op Fracas, café-boekhandel-pottenbakkersatelier en Dynamo, cantine & vélo) …  … Hier ruikt het naar durf en delen! Alternatieve, uitstootvrije vervoermiddelen voeren de boventoon: alles is heel goed te doen op de fiets en de bus wordt hier een boot.

“Durf en delen, dat is het motto hier! “

Wist je dat…

De batobus, dat is pas slim !

Doe net of je in Lorient thuishoort en pak een boot-bus: ze zijn onderdeel van de stedelijke buslijnen. Vaar de rede door, leg aan bij de citadel van Port-Louis, in Gâvres, in Locmiquélic. Je kunt zelfs je fiets meenemen aan boord!

En de stranden …?

De stad heeft je al overtuigd. En de stranden? No problem. Lamor-Plage, op 5 minuten aan de rede, heeft een unieke Rivièrasfeer. Deze spot met uitzicht op Groix, is bijzonder populair onder allerlei boarders en voor eindeloos borrelen. Voordat je naar le Fort-Bloqué en zijn kleine fort gaat, waar je bij laagwater omheen kunt lopen, stop je even in de haven van Lomener. OK, het is misschien niet handig om je onze favorieten te onthullen, maar je moet echt even naar het strand plage du Petit Pérello… voordat je de beginnende en ervaren surfers op de stranden van Guidel bewondert. De Bas Pouldu onthult een wisselend decor. Beboste oevers, zandbanken en rivier ontmoeten de getijden van de oceaan. Voeten in het water, neus in de wind, genieten!

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Lorient?

Met een overstap in Parijs, kun je in 3 uur en 20 minuten vanaf Amsterdam naar Lorient vliegen. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam naar Parijs. Vervolgens reis je met de TGV (hogesnelheidstrein) in 3 uur van station Paris-Montparnasse naar Lorient (11 treinen per dag). Vanaf een groot aantal Franse steden rijden de bussen van  Flixbus of BlaBlaBus naar Lorient. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 10 uur en 45 minuten, via Parijs en Rennes.

Reizen door Lorient en de regio

Je kunt Lorient eenvoudig te voet verkennen, vanaf het station in de vorm van een schip. Maar je kunt ook de fiets nemen, dankzij het fietsnetwerk Vélo An Oriant. De buslijnen in Lorient brengen je naar de buitenwijken en de stranden in het zuiden van Bretagne en omvatten ook de ‘batobus’-lijnen naar Locmiquélic, Port-Louis en Gâvres. Even naar de eilanden Groix of Belle-Ile-en-Mer (alleen in de zomer)? Je vindt hier en hier alle inlichtingen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten