© Emmanuel Berthier
Saint Gildas en de kapellen van de BlavetTussen duurzaam toerisme en heilige fonteinen
Bekijk de video

Saint Gildas en de kapellen van de Blavet

Het landschap van de vallei van Pontivy is van noord tot zuid weelderig groen en lieflijk. Maar het zijn vooral de vele kapellen en fonteinen die een bezoek waard zijn. Breng een bezoek aan deze vallei en bewonder de talrijke heilige en indrukwekkende bezienswaardigheden.

Tussen duurzaam toerisme en heilige fonteinen

Het leuke riviertje de Blavet ontspringt in de Côtes d’Armor en slingert naar het zuiden om te eindigen in de baai van Lorient. Het riviertje graaft zich in een heuvelachtig terrein en tekent tussen de heidevelden en bossen een lieflijk landschap. Een weelderig groene omgeving waar kapellen en heilige fonteinen zich hebben genesteld. Onder de prachtige monumenten die absoluut de moeite waard zijn, zul je ongetwijfeld betoverd worden door een ongewone heilige plek in Bieuzy-les-Eaux. Een kapel gebouwd onder een reusachtige rotsblok.

Uitgehouwen in de rots

Grenzend aan de Blavet lijkt de kapel van Saint-Gildas vast te zitten in de greep van deze enorme rots. Je zult zeker verrast worden door deze in de rots uitgehouwen kluizenaarskapel. Volgens de legende vestigden Saint Gildas en de heilige Bieuzy zich in de 6e eeuw in deze natuurgrot. Omgevormd tot een kapel werd deze plek vervolgens het centrum van de Prieuré de la Roche-sur-Blavet. De kapel werd de eerste keer gebouwd in de 15e eeuw en herbouwd in 1837. Absoluut een plek die een bezoek waard is!

Heilige bronnen

Omdat de Kelten medische deugden toeschreven aan het water, hebben zij altijd grote eerbied gehad voor de bronnen. Een kapel staat meestal in de buurt van een bron. Neem de tijd om de kapel Saint-Nicodème te bezoeken. Te midden van bosjes is haar opengewerkte spits kenmerkend voor de flamboyante late gotische stijl. Verderop vind je in de kapel Saint-Nicolas-des-Eaux prachtige schilderingen.

Wist je dit?

De hedendaagse kunst brengt de kapellen tot leven

Elke zomer wordt in de vallei van Blavet tijdens het Festival Art dans les Chapelles (Kunst in de kapellen), in kapellen en kleine kerken uit de 15e en 16e eeuw het werk van hedendaagse kunstenaars geëxposeerd. Een zeer geslaagde mix van oud en nieuw.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties