NantesNantes
©Nantes|Franck Tomps

Nantes

Een voortdurend avontuur

Aan de oevers van de Loire kun je Anne de Bretagne begroeten in haar kasteel, shoppen in een historisch museum en op een gigantische olifant rijden voordat je een drankje neemt in een fabriek. Geloof je het niet? Bezoek de opmerkelijke stad Nantes!

Een verleidelijke stad

Gelegen in de riviermonding van de Loire op 55 km van de oceaan, aan de samenloop van de rivier en het zeewater ligt de welvarende stad Nantes. Dankzij haar ligging is Nantes een succesvolle handelsstad geworden. Het kasteel van de Ducs herinnert er aan dat Nantes de historische hoofdstad van Bretagne is. Tijdens haar hoogtijdagen was het de belangrijkste haven van Frankrijk en dat is op de kades te zien aan de gevels. Tegenwoordig is het een levendige metropool met een bruisende cultuur!

Vergeet de kades niet

Je gaat terug in de tijd als je aanlegt bij het eiland Feydeau … dat geen eiland meer is. In de 18e eeuw lieten welvarende handelaren hier herenhuizen bouwen. De gevels versierd met mascarons gloeien op bij de geringste zonnestraal. Zowel op het eiland als op de Quai de la Fossée worden de scheefstaande redershuizen gestabiliseerd door de heipalen.

 

Een Bretons fort en hertogelijk paleis

Anne de Bretagne heet je welkom bij de ingang van haar kasteel. Meteen na de ophaalbrug zie je de imposante vestingmuren die een opvallende tegenstelling vormen met de huizen in Renaissancestijl. Het Chateau des Ducs, dat in de 15e eeuw herbouwd is op de fundamenten van de oorspronkelijke vesting, is met de Grand Logis en de Grand Gouvernement, verfijnder van stijl. Vandaag de dag is hier het historisch museum van Nantes gevestigd. Je kunt een wandeling maken door de straatjes van Bouffay, gelegen rond de slotgrachten. In dit doolhof van geplaveide straatjes liggen het huis van de Change (wissel) uit de 15e eeuw, huizen uit de 16e eeuw in de Rue de la Juiverie en woningen uit de 18e eeuw.

Jules Verne, schrijver van ‘Around the World in 80 Days’, werd in 1828 in Nantes geboren.

Wist je dit?

De kunstroute van de Voyage à Nantes

De kunstroute van de Voyage à Nantes Van de oude koekjesfabriek van LU, die nu Lieu Unique heet en verschillende kunstvormen ontvangt, tot het het westelijke puntje van het Île de Nantes.. Voyage à Nantes nodigt je uit om je te laten leiden door een kunstwerk dat onverwacht opduikt op een straathoek, een opvallend stuk erfgoed.. Iedere zomer wordt het parcours vernieuwd en verrijkt en geeft het een nieuwe kijk op de stad. Laat je leiden door de groene lijn!

 

Ingenieuze machines

In de omgebouwde pakhuizen op het Ile de Nantes word je door een fantastische bestuarium meegevoerd in de wereld van de Breton Jules Verne(geboren in Nantes in 1828).
Je zult versteld staan als je op de rug van de 12 meter lange olifant stapt, de Galerie des Machines en de Carrousel des Mondes Marins bezoekt!

 

Een prachtige passage!

In de passage Pommeraye ben je opeens in de 19e eeuw! Deze overdekte passage is een van de mooiste passages van Frankrijk. De 3 verdiepingen bestaan uit glazen overkappingen, stenen zuilen en standbeelden, de sfeer is heerlijk ouderwets en toch levendig. Iets verderop vind je de uitbundige mozaïeken van de brasserie La Cigale, gelegen tegenover de opera Graslin.

Wat je echt niet mag missen

Het hele jaar door de must-see stops langs de Ligne Verte (groene lijn)

  • Meer dan 120 kunstwerken van de Voyage à Nantes
  • Het kasteel van de hertogen van Bretagne (13e-18e eeuw) en het historisch museum van Nantes
  • De kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul (15e-19e eeuw)
  • De Jardin des Plantes en het Musée d’Arts.
  • Ile Feydeau (18e eeuw), La Bourse, Place Royale, wijk Graslin, Passage Pommeraye
  • Het nieuwe Dobrée museum en zijn collecties die 500.000 jaar geschiedenis en 5 continenten bestrijken
  • Op het Ile de Nantes: het Parc des Chantiers (voormalige scheepswerven) met de Machines de l’Ile, de Hangar à bananes
  • De wijk Bas Chantenay, met zijn buitengewone tuin, de belvedère Kawamata, het Jules Verne museum, enz

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Nantes ?

Luchthaven Nantes-Atlantique is de belangrijkste internationale luchthaven in het westen van Frankrijk, met een groot aantal lijn- en lagekostenvluchten. Er zijn reguliere directe vluchten tussen Amsterdam en Nantes (1 uur 35 minuten). Shuttlebussen brengen je in 20 minuten van het vliegveld naar het centrum van Nantes.De Shuttlebussen naar de luchthaven is inbegrepen in de Nantes Pass. Boek en betaal je Nantes Pass online voordat je naar Nantes komt!
Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). Vervolgens kun je met de hogesnelheidstrein (TGV en TGV-inOui) in minder dan 2 uur van Parijs naar Nantes reizen (26 ritten per dag). Wil je goedkoop reizen, dan kun je kiezen voor goedkope OuiGo-treinen (lowcost TGV) of voor langeafstandsbussen van Eurolines, Flixbus, Blablacar-Bus en Megabus, die rijden vanuit een groot aantal Franse en Europese steden.
Met de auto ligt Nantes op 880 km vanaf Amsterdam, 350 km vanaf Bordeaux en 385 km vanaf Parijs.

Vervoer in Nantes en omgeving

U kunt profiteren van deze culturele buzz dankzij de Nantes Pass, die u toegang geeft tot de bezienswaardigheden, openbaar vervoer, cruises, vrijetijdsactiviteiten en proeverijen voor 24, 48, 72 of zelfs 7 dagen.

Als je met de auto komt, is het handig om gebruik te maken van een van de vele P+R-voorzieningen (parc-relais) aan de rand van de stad. Lopend, met de bus of de tram van Naolib network kun je dan naar de verschillende wijken van de stad. Je kunt ook gebruik maken van de fietstaxi van Happy Moov of zelfs de watertaxi van Navibus, die je over de Erdre en de Loire vervoert. Verder is er een systeem van deelauto’s: Marguerite.
Gemakkelijk je reis plannen kan met de ov-reisplanners van Destineo (Pays de Loire) en Mobibreizh.
Met de auto rijd je via gratis vierbaanswegen in ongeveer een uur naar Rennes of Vannes.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten