BénodetBénodet
©Bénodet|LAMOUREUX Alexandre

Van Bénodet via Sainte-Marie naar Île-Tudy

Een indrukwekkend mooi gebied tussen twee rivieren

Welkom op dit stukje kust langs de zuidelijke punt van Finistère! Hier, tussen het Pays Fouesnantais en het Pays Bigouden, monden de Odet en de Rivière de Pont-l’Abbé uit in zee. Tussen die beide in ligt een prachtig gebied met drie bijzonder charmante badplaatsen: Bénodet, Sainte-Marine en Île-Tudy. Dé plek om heerlijk tochten te maken en te genieten van de rust.

Ontdekken Van Bénodet via Sainte-Marie naar Île-Tudy

Twee vuurtorens, vier zandstranden, een lagune met kristalhelder water, unieke landschappen met een kustrivier, de oceaan en magische vergezichten: Bénodet is echt de parel van zuidelijk Finistère. De plek waar je een wandeling over de boulevard maakt, met natuurlijk een verplichte stop bij de ijswinkel. Dan langs de schitterend ontworpen witte villa L’Alhambra naar het thalassocentrum of naar de kade voor een boottocht over de « mooiste rivier van Frankrijk » en naar de vlakbij gelegen Glénan-archipel. Van de Pont de Cornouaille, de brug over de Odet, tot de duinen van Mousterlin: het is hier heerlijk!

Sainte-Marine: een roze huis…

Steek die majestueuze Pont de Cornouaille over of stap op de pont, de « P’tit Bac », die in het seizoen elk half uur fietsers en voetgangers naar de overkant van de Odet brengt: in 5 minuten ben je op de andere oever, in Sainte-Marine. Je zou dit stukje paradijs, met zijn rotsige inhammen en dennenbosjes, graag voor jezelf houden! Net als wij, moet je wel vallen voor de charme van het kleine kerkje, de Abri du Marin met zijn roze muren en voor de sfeer van la dolce vita, die hier in de zilte lucht hangt. En na een stop op een van de terrasjes aan het water, ga je op pad naar de Rue du Phare en de Pointe de Combrit, met schitterende vergezichten over het water.

Wist Je Dit?

Kappen van meer dan 30 centimeter!

De Bretonse kap, een bekend symbool van Bretagne. Maar wist je dat het opdoen van deze gesteven kap meer dan een half uur kost? Tussen 1880 en de jaren 1950, toen ze uit het straatbeeld verdween, bleef de kap doorgroeien en bereikte ze zelfs 32 cm. Tegenwoordig wordt de kap gedragen tijdens folkloristische feesten.

Tudy: een eiland tussen het water en de hemel

Iets meer westelijk zie je vanaf het kustpad of vanaf de pont Île-Tudy. Eigenlijk is het een schiereiland, sinds er een dijk ligt die het beschermt tegen het water van de oceaan. De visfabrieken uit de tijd dat hier op sardines gevist werd, zijn er nog, nu omgebouwd tot vakantiecentrum en watersportcentrum, en ook de kade is er nog, een levendige, fijne plek. Wandel op je gemak door de straatjes met de lage huizen, waar je af en toe een blik op de zee en de vuurtoren, de Phare de la Perdrix, krijgt. Rivier en oceaan, stille plekjes en uitgestrekte stranden, alles ademt hier zorgeloosheid. Relaxen of watersporten, je zou toch verliefd worden op deze plek? Het kan haast niet missen!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten