DoëlanDoëlan
©Doëlan|Emmanuel Berthier

Doëlan

Een haven als op een ansichtkaart

Dit is wat je noemt een “modelhaven”! Een zeejuweeltje in een sieradendoosje van valleien en boomgaarden. Alles lijkt hier op een droom: frisse vissersbootjes, stenen huisjes en lieflijk witte, aan de oevers op terrassen gebouwde huizen, gestreepte vuurtorens …

Ontdekken Doëlan

Tussen de oesterparken van Belon en het vreedzame Laït wisselen baaien met gouden zandstranden, kleine beschutte havens en meesterlijke kliffen, elkaar af. Het knusse haventje van Doëlan ligt kronkelend aan een smalle en diepe riviermonding, een gastvrij toevluchtsoord voor vissers en watersporters. Van de belangrijke visserij- en handelsactiviteiten waar de kaden van tintelden in de 19e eeuw, is de kustvisserij overgebleven die door trouwe ambachtslieden wordt uitgeoefend.

Een palet van genoegens

Rijd niet te hard richting Doëlan! De kronkelende landweggetjes die naar de haven leiden, onthullen prachtige vergezichten. Een lange golfbreker beschermt de ankerplaatsen tegen de grillen van de volle zee. Op de linkeroever rijst een witte vuurtoren uit boven de geplaveide helling. Een roze huis wijst naar de plek waar vroeger de conservenfabriek Capitaine Cook stond. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar heeft zich teruggetrokken naar Clohars-Carnoët. Achter het blauw/oranje bootje van de SNSM (reddingsbrigade) worden de vissersbootjes gewiegd door de getijden. Als je aan het einde van de middag naar de rechteroever gaat, kun je je diner uitzoeken in de vis- en schelpdierenbakken die gelost worden in een voortdurende drukte. Een overhangende weg loopt onder schattige huisjes door tot de trechtermonding, waar ze naar de andere oever oversteekt.

Wist Je Dit?

Waar vind je de juiste uitrusting?

Bovenaan een trap in Doëlan wacht je een maritieme winkel. Ideaal om een echte Bretonse trui, krabbennet of vishaken voor de zeebaars te vinden.

Van de haven naar de stranden

Vanaf Doëlan loopt een pad tussen zand en rotsen tot aan Pouldu. Deze badplaats heeft drie stranden waar de badgasten van kunnen genieten. In Kérou worden surflessen gegeven. In Bellangenêt worden groot en klein door fijne zandstranden welkom geheten. Les Grands Sables ligt heerlijk beschut tegen de wind. Le Pouldu heeft ook een eigen haven, verankerd in de trechtermonding van de Laïta. Een mooie plek (met terrassen) om bij de duinen van de Morhiban de overgang van eb naar vloed mee te maken.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten