Oisillons de la MouetteOisillons de la Mouette
©Les sept-îles - Oisillons de la Mouette|Jacqueline Piriou

Les Sept-Iles

Mooie ontmoetingen aan de horizon

Voor de prachtige Roze Granietkust doemen in zee deeltjes van het continent op. Met een motorboot kun je binnentreden in het sprookjesachtige koninkrijk van de zeevogels. Een onophoudelijk ballet van vleugels en een fanfare van gekwetter vergezellen je op deze boottocht tussen veren en schuim.

Ontdekken Les Sept-Iles

Op zeven kilometer van de roze rotsen van Ploumanac’h verdelen de Sept-Iles (« zeven eilanden ») haar granieten chaotische rotsen over Rouzic, Les Costans, Malban, Bono, Ile aux Moines, Ile Plate en Les Cerfs. 40 hectare die bij vloed boven water uitkomen. De mens heeft deze dorre gebieden verlaten, met uitzondering van 2 vuurtorenwachters die elkaar om de 15 dagen aflossen. Op het grootste eiland, Ile aux Moines, kwamen de Franciscanen in de 14e en 15e eeuw in alle eenzaamheid bidden. Tegenwoordig is de archipel een vogelparadijs.

Houd op zee het hoofd omhoog!

De vogelwereld heeft het geluk gehad dat de archipel in 1912 de status van Beschermd Natuurgebied kreeg en in 1976 die van Natuurreservaat. Een beschermd gebied voor vogels voordat zij aan hun lange overtocht beginnen naar warmere oorden! Boten brengen je vanaf Trestraou (Perros-Guirec) naar dit fascinerende universum. Op het programma staat een bezoek aan Ile aux Moines, een onvergetelijk uitzicht op de roze Granietkust en de verhalen van de enthousiaste gidsen. Dit alles in het gezelschap van zeekoeten, aalscholvers, alken, drieteenmeeuwen en bruine, zilveren of zeemeeuwen. Bovenaan staan echter de vriendelijke papegaaiduikers, bijgenaamd “zeepapegaaien” en de jan van gent. Met een beetje geluk zie je zelfs de snorharen van de grijze zeehond.

Wist Je Dit?

Een andere naam voor de zeven eilanden?

In het Bretons heet de Archipel des Sept-Iles « Ar Gentiles ». Een voorbestemde naam die “Les Gentilles” betekent (de goeien).

De jan van gent

Het eiland Rouzic biedt een verrassende aanblik met haar noordelijke witte punt. Dit wordt verklaard door de hoge dichtheid van de enige Franse kolonie Jan-van-genten. 17.000 koppels met een wit verenkleed en een gele kop strekken hier hun poten uit. Deze slanke vogels met een vleugelbreedte van bijna 2 meter, zijn indrukwekkend. Hun duik van 30 meter is fascinerend.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten