Le port de MorlaixLe port de Morlaix
©Le port de Morlaix|LAMOUREUX Alexandre

Morlaix

Schitterende stad met fraaie huizen, brug en haven

Morlaix ligt deels in de Léon en deels in de Trégor, in een estuarium dat afgesloten wordt door de eerste heuvels van de Monts d’Arrée. Je kunt de stad, een Ville d’art et d’histoire (stad van (kunst)historisch belang), bekijken vanaf straatniveau, waar prachtige vakwerkhuizen met overhangende verdiepingen te zien zijn, of van bovenaf, vanaf het hoge viaduct.

Ontdekken Morlaix

Alleen hier in Morlaix zijn ze te vinden, deze huizen met houten binnengalerijen die de verschillende delen van het huis verbinden. Ze werden gebouwd in de 16e eeuw, door rijke linnenhandelaren. De drie verdiepingen zijn gebouwd rond een imposante schoorsteen en een centrale wenteltrap waarop de houten galerijen, de zogenoemde « ponts d’allée » aansluiten. Elke verdieping van deze vakwerkhuizen is steeds iets langer dan de onderliggende, zodat de gevels boven de nauwe straatjes rond de Place Allende naar elkaar toebuigen. Ze geven een goed beeld van de Renaissance in Bretagne. Als je er meer over wilt weten, ga dan naar het Maison de la Duchesse-Anne, in de Rue au Mur, of naar het Maison à Pondalez in de Grand Rue. Het Maison Penanault, waar het Bureau voor Toerisme in gevestigd is en een aantal zalen zijn gewijd aan het plaatselijke erfgoed, geeft er ook informatie over in een historisch decor.

Steile steegjes

Nog meer van het monumentale erfgoed van Morlaix vind je heuvelopwaarts. Smalle, steile steegjes, met af en toe een stenen trap, zijn te vinden aan de randen van de oude stad. Neem de tijd en klim op je eigen tempo naar boven; van daaruit heb je zicht op parkjes, oude winkels en werkplaatsen van vakwerk, wasplaatsen en op de resten van de vestingwerken van de ommuurde oude stad. Een kijk op de stad die wel een klim waard is!

Wandelen met uitzicht op de daken

Als je dan toch boven bent, kun je er maar beter van profiteren! De Venelle aux Prêtres leidt naar de eerste laag van het viaduct, het symbool van de stad. Vanaf deze brug, die als een stenen kroon boven de wirwar van grijze leien daken ligt, heb je een geweldig uitzicht over het havenkwartier met zijn klokkentorens. Het viaduct met zijn sterke bogen gemaakt van graniet afkomstig van Île-Grande, vormt een uitstekend herkenningspunt tijdens je ontdekkingstocht door de stad.

Wist Je Dit?

Hoe hoog is het viaduct?

Het brugdek van het viaduct dat het oude centrum van Morlaix overspant, is 292 m lang en ligt op 62 m hoogte. Het viaduct, dat voor de spoorlijn Parijs-Brest gebouwd werd, is al meer dan 150 jaar het embleem van de stad.

Langs de kaden liggen sporen uit een ander tijdperk

Het viaduct markeert duidelijk de scheidslijn tussen het erfgoed uit de 16e en 17e eeuw en dat uit de 19e eeuw. Rond de haven, ooit een belangrijke schakel in de zeehandel, staan gebouwen met strenge gevels, daterend van rond 1730. De « Manufacture des tabacs », de tabaksfabriek die vaak als ‘Manu’ aangeduid wordt, getuigt van de vroeg-industriële arbeiderscultuur van Morlaix, Een beetje van die opstandige cultuur is nog terug te vinden in de ruimtes waar kunstenaars werken en elkaar ontmoeten. Achter een toegangspoort of in een hoekje van de haven kun je zo maar op een prachtige fresco stuiten, op een expositie… of op een gezellig terras! Leuke dingen die de stad te bieden heeft en waarvan je zeker moet genieten, met een glas ambachtelijk gebrouwen bier bijvoorbeeld, voordat je de rest van de baai van Morlaix gaat verkennen.

Wat je echt niet mag missen

 • Het Maison à Pondalez
 • Het museum van Morlaix
 • Het Maison de la Duchesse Anne
 • Wandeling door de steegjes
 • Theater van het Pays de Morlaix
 • De haven
 • Kerk Saint-Mathieu
 • Een bijzonder beeld van de Heilige Maagd (dat geopend kan worden)
 • Kerk Saint-Melaine
 • Toegang tot de eerste verdieping van het Viaduc
 • Cour de la Manufacture
 • La Maison Penanault
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten