Vue sur les rochers de PlougrescantVue sur les rochers de Plougrescant
©Vue sur les rochers de Plougrescant|LAMOUREUX Alexandre

Plougrescant

Nieuwe ongewone vormen

Alles heeft hier een buitengewone dimensie! Minuscule eilandjes en havens, poppenhuizen gekoppeld aan granieten reuzen, uitgestrekte horizons, eilandengroepen zo ver als het oog strekt … Een doolhof van paden voert je door deze plek met een sterke verbondenheid met de natuur.

Ontdekken Plougrescant

Bij de middeleeuwse stad Tréguier verdwaalt stroomafwaarts de Jaudy in een riviermonding bezaaid met eilandjes. De linkeroever grenst aan het schiereiland Plougrescant. Het land rukt langzaam op richting Kanaal, in een lappendeken van akkers, heide en bossen, afgewisseld met geweldige granieten schoorstenen die hun houvast lijken te verliezen. De hele omgeving neigt hier trouwens naar bijzonder ongewone vormen. Op de kapel Saint-Gonéry staat een loden spits die merkwaardig schuin hangt.

Een en al verrassingen

Vanaf Pors-Scarff slalomt het pad langs de kust tussen granieten torso’s (op ruïnes lijkende blokken die de erosie hebben weerstaan) en struiken zeekool. Op deze ruige kust staat de rots van Napoleon, herkenbaar aan zijn kruin in de vorm van de bekende hoed. Verderop langs de roze en grijze zandplaten lijkt het of andere uitzinnige rotsmassa’s door een gril van de aarde omhoog zijn gestuwd. Bij de Gouffre spat de zee woest uiteen in een diepe gleuf, tussen een wirwar van kliffen. Porz-Hir is veel braver en biedt beschutting aan huizen die tegen de rots aanleunen of daar een eenheid mee vormen, wat onvergetelijke beelden oplevert. Heb je trouwens Castel Meur al gezien, dat kleine huisje met witte luiken, ingebed in graniet? Op de Pointe du Château, aan het uiteinde van het schiereiland, kijk je uit over de grillige kustlijn en een lappendeken van eilanden.

Wist Je Dit?

Hoe een bezienswaardigheid te behouden?

Het iconische Castel Meur mag niet meer voor commerciële doeleinden worden gebruikt en de toegang is verboden. Deze maatregelen beschermen deze plek en … de stenen die de toeristen als souvenir meenamen waardoor de getijden nog destructiever werden.

Tijd om te zwemmen

Op het schiereiland is op het strand weinig ruimte voor een badhanddoek. Om prettig te zonnebaden met uitzicht op een natuurlijke kust kun je beter in Buguélés stoppen of in Port-Blanc, een kleine vissershaven met een groot duinstrand.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten