GavrinisGavrinis
©Gavrinis|Alexandre Lamoureux

île de Gavrinis

Leg aan bij een prehistorisch eiland!

De reis naar de prehistorie begint bij Larmor-Baden, Port-Navalo of bij Locmariaquer, op het moment dat de boot het vasteland verlaat om naar het eiland Gavrinis te varen. Volgens experts kom je hier aan bij de mooiste megalithische plek ter wereld, die je nieuwsgierigheid zeker zal wekken … en een aantal geheimen zal prijsgeven.

Ontdekken île de Gavrinis

De Cairn van Gavrinis (op het eiland van Chèvre) is van een indrukwekkende omvang. Deze opeenstapeling van stenen en zand is 8 meter hoog en heeft een diameter van meer dan 50 meter. Door zijn afmetingen is dit het hoogste punt van de Golf van Morbihan. De Cairn beschermt een prachtige dolmen die een galerij vormt van 1,5 meter breed en 14 meter lang en eindigt in een grafkamer. De wanden bestaan uit 29 zorgvuldig samengestelde pilaren. 23 van deze stenen pilaren zijn versierd met mysterieuze afbeeldingen. Een meesterwerk!

Oogstrelende stenen

Geestdriftige gidsen leiden je, nog steeds door het licht verblind, bij de dolmen naar binnen. Vervolgens zie je de geheimzinnige esoterische tekens verschijnen. Je aandacht wordt vast getrokken door de concentrische cirkels, spiralen, bijlen, bogen en in steen gegraveerde slangen. In de grafkamer, afgedekt met een reusachtige deksteen van 4 meter, zijn figuren van mensen en dieren zichtbaar. Vroeger speelden zij een belangrijke rol in het volksgeloof. Raak deze afbeeldingen uit andere tijden alsjeblieft niet aan, veel van deze vriendschappelijke aanrakingen wissen de afbeeldingen op den duur uit.

Wist Je Dit?

Hoe verplaats je zulke stenen?

De omgevallen menhir van Locmariaquer weegt 280 ton en is over een afstand van tien kilometer verplaatst, en dat 45 eeuwen voor Christus. Welk magisch drankje hebben de dragers gedronken?

De uitdagingen van Obelix

Het fantastische monument van Gavrinis vertoont een zekere gelijkenis met dat van Locmariaquer, 4 kilometer verderop op het vasteland. De grafsteen zou zelfs afkomstig zijn van een grafzuil uit Locmariaquer. De beschadigingen en de afbeeldingen van hoorns op de grafsteen sluiten goed aan bij de steen van de Table des Marchands (de dolmen), waar figuren van herten in zijn gebeiteld. Maar hoe is de steen verplaatst? Dat is nog altijd een raadsel! Niet ver van de Table des Marchands bevindt zich de grootste menhir van de wereld. Deze menhir is gebroken en ligt in vier stukken op de grond. In zijn glorietijd was hij 20 tot 30m hoog! Het uithouwen, bewerken, vervoeren en oprichten van deze reusachtige steen getuigt van een nog steeds verbazingwekkende kracht en dapperheid.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten