golfe-du-morbihan-ronan-gladu.jpg
©GLADU Ronan
De Golf van MorbihanEen magische binnenzee

De Golf van Morbihan

“Mor bihan” is Bretons voor “kleine zee”. Het is moeilijk te zeggen of hier de oceaan het land is binnengedrongen of andersom. Blinkend licht, met gulle hand uitgestrooide eilanden en eilandjes, vrolijke huizen langs de kust… dat is de Golf van Morbihan, de parel van zuidelijk Bretagne.

Een van de mooiste baaien ter wereld

Behalve de overbekende eilanden Île aux Moines en Île d’Arz, waar je met een veerboot makkelijk naar toe kunt vanaf Vannes en Port Blanc, ligt er nog een veertigtal eilandjes in dit unieke gebied: Boëdic, Les Logoden, Irus, Ilur, La Jument, Gavrinis, Radenec… De Golf van Morbihan strekt zich uit over zo’n 40 km2 tussen Vannes en Auray in het noorden en Arzon en Sarzeau in het zuiden. Waar je ook kijkt, elke granieten rotspunt die boven de golven uitsteekt, is een lust voor het oog. Het steeds veranderende licht blijft fotografen boeien. Nergens anders vind je zoveel verschillende tinten blauw en groen. Laat je meenemen door de charmes van dit gebied: het vogelreservaat in de moerassen van Séné, het schiereiland Rhuys, de meanderende Auray, de doorgang naar de oceaan bij Port Navalo, de megaliet van Gavrinis en de Passage de la Jument (waar een van de sterkste getijdenstromingen van Europa kolkt). Neem een kijkje bij de oesterkwekers in dit gebied en geniet van de veelheid aan haventjes en ankerplaatsen, waar traditionele schepen liggen als de sinagot en de guépard. Van Conleau tot Arradon, van de Pointe de Kerners tot die van Bernon, van Port Navalo tot Locmariaquer, ieder landschap hier is onvergetelijk.

Ontdek de eilanden

De GR® 34, een langeafstandspad dat langs de kust van Auray naar Vannes loopt, is ideaal om het intergetijdengebied beter te leren kennen, een bezoek te brengen aan havens als Le Bono, Arradon en Conleau, en in één blik te zien hoe ongelooflijk nauw zee en land hier met elkaar verbonden zijn. Rond de Golf van Morbihan ligt zo’n 100 km aan gemarkeerde routes. Je kunt een dagtocht maken naar verschillende eilanden: het Île aux Moines, het woestere Île d’Arz, maar ook het Île Berder, waar je bij laag water naar toe kunt lopen. Watersportactiviteiten vind je in allerlei soorten rond de baai van Kergonan: kleine of traditionele zeilboten, kajaks en nog veel meer. De eilanden zijn ideaal te verkennen op de fiets of de mountainbike. “La Littorale”, een groene weg over het schiereiland Rhuys, brengt je ook naar de zoutmoerassen of naar de zee. Deze route heeft maar weinig hoogteverschil, wat plezierig kan zijn voor ongeoefende benen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten