Port Tudy - GroixPort Tudy - Groix
©Port Tudy - Groix|Simon Bourcier

Île de Groix

Vrolijk en vriendelijk

Na een overtocht van drie kwartier kom je aan in Groisillon, klaar om de steile fietspaden te trotseren, van gegrilde sardines te genieten en mee te zingen in een van de gezellige cafés. In een dorp met lage huizen of in een baai met helder water zul je ongetwijfeld het spreekwoord kunnen bevestigen: « Qui voit Groix, voit sa joie » (Wie Groix ontdekt vindt zijn geluk).

Ontdekken Île de Groix

Op 6,5 kilometer van Lorient strekt Groix zich uit over 8 bij 3 kilometer. Het ruige en woeste westen verschilt van het vriendelijke oosten met zijn stranden en bossen. Het eiland is voor geologen een natuurwonder. Zij vergapen zich aan de 60 soorten mineralen, waaronder de zeer zeldzame blauwe glauconiet. De megalieten zijn het bewijs van een zeer oude menselijke beschaving. Maar het zijn de zeelieden van de Indische Compagnie en de tonijnvissers die het eiland welvaart en karakter hebben gebracht.

Een tonijn op de toren

In het begin van de 20e eeuw was Groix de belangrijkste tonijnhaven van Frankrijk. 200 tweemasters overspoelden de kades. Tonijn is zo ingebakken in de cultuur dat een ijzeren vis als windwijzer dient op de kerktoren. In het ecomuseum, gevestigd in een voormalige conservenfabriek, wordt veel aandacht besteed aan tonijnvisserij, traditionele activiteiten, woonomstandigheden, geologie, natuurlijke omgeving … Ofwel een uitnodiging om nog veel meer te ontdekken!

Van de hel naar het paradijs

Klim op je fiets en ontdek na Port-Tudy de schattige havens en schitterende plekken die je opwachten. In Le Méné en Kerlard zie je de karakteristieke lage huizen, met gepleisterde muren. Port-Lay wordt door miniatuurdijken omarmd. De Pointe de Pen-Men bevindt zich met zijn vierkante vuurtoren op de meest ruige kust. Via paden die met gaspeldoorn en heide worden opgevrolijkt, bereik je de Trou de l’Enfer, waar de zee in een doorboorde klif brult. Het veel vriendelijker haventje Locmaria gaat over in kronkelige straatjes met leuke huizen en mooie fonteinen.

Wist Je Dit?

Een strand dat zich verplaatst?

Groix wil zichzelf blijven vernieuwen. Naast haar leisteen met verrassende nuances, heeft ze ook nog een strand dat beweegt. Het strand Grands-Sables verplaatst zich elk jaar 10 meter.

Kies je strand uit

Waar wil je stoppen? Baaien, stranden en watervallen wedijveren in schoonheid met elkaar. Het schitterende strand Grands-Sables is het enige in zee stekende strand van Europa. Het fijne zandstrand, met kleurnuances van granaat tot wit, steekt vooruit in het heldere water. Voor de Pointe de Chats vind je het prachtige, dieprode strand Sables-Rouges. Hier wordt de kust ruiger. Poulziorec, gelegen aan het einde van een steil pad, is echter een rustige lagune. Zoals gezegd, het paradijs!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten