Treburden_velo_port.jpg
©Hello Travelers

Fietspaden herkennen in Bretagne

De fietsroutes door Bretagne maken gebruik van verschillende soorten wegen, afhankelijk van het soort gebruik. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken.

De verschillende wegen

  • De Voies vertes, de groene wegen, ideaal voor gezinnen met kinderen

De voies vertes zijn speciaal aangelegd en bedoeld voor niet-gemotoriseerd verkeer, zoals fietsers, skaters, wandelaars, minder validen en ook ruiters (als het wegdek zich daarvoor leent). Meestal zijn ze aangelegd op oude spoorwegtracés of langs jaagpaden langs de waterwegen van Bretagne.

  • Fietsroutes langs wegen die je deelt met o.a. automobilisten

De routes lopen langs rustige wegen met weinig verkeer; deze wegen worden ook gebruikt door automobilisten. Houd daar dus rekening mee.

  • Tijdelijke fietsroutes

Deze tijdelijke routes bieden een doorgaand en goed gemarkeerd alternatief zolang de definitieve route nog niet klaar is.

  • Verbindingsroutes

Soms zijn er routes aanwezig om fietsers veilig naar een toeristische bezienswaardigheid, een stad, een treinstation e.d. te brengen.

 

Bewegwijzering

De bewegwijzering is uitgezet voor beide richtingen

De 9 fietsroutes en de Bretonsevoies vertes zijn bewegwijzerd in twee richtingen. Het gebruikte materiaal voldoet aan de officiële normen voor fietsverkeer en bestaat uit:

  • een paaltje dat in de grond verankerd is;
  • daaraan bevestigd zijn een of meerdere bordjes die de richting aangeven, de plaatsnamen en de afstanden in kilometers;
  • daarboven is een schildje bevestigd, met daarop de gegevens van de route(s).

Het logo “Véloroutes de Bretagne” of “Voies vertes de Bretagne” wordt altijd weergegeven.
Naast dit logo is het nummer van de route te zien (1 – 9), met een code die aangeeft met wat voor soort route je te maken hebt:

  • Europese routes: de EV1 (La Vélodyssée) en de EV4 (La Vélomaritime);
  • Franse (nationale) routes: de V42 (Saint-Malo – Arzal) en de V45 (Roscoff – Nantes);
  • regionale routes: de V3, V6, V7, V8 en V9.

 

Europese langeafstandsfietsroutes

De Europese fietsroutes die deel uitmaken van het netwerk EuroVélo hebben een herkenbaar en universeel nummer, dat gekoppeld is aan het logo van de route.

Het logo van de EV1, de Vélodyssée, is heel gemakkelijk te herkennen: het leidt je langs de hele route, van noord naar zuid, maar ook in omgekeerde richting. Hetzelfde principe is gehanteerd voor de EV4, de Vélomaritime.

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten