randonnee-a-velo-sur-l-ev4-emmanuel-berthier.jpg
©La Velomaritime, Plage de la Guimorais|BERTHIER Emmanuel / EV4

De mooiste fietsroutes van Bretagne

Wil je vakantie vieren in de natuur en al fietsend het landschap ontdekken? In Bretagne liggen 8 langeafstandsfietsroutes voor je klaar. Ze volgen fietspaden en voies vertes (rustige wegen).  In totaal zijn er bijna 2000 km aan gemarkeerde routes. Jaagpaden, voormalige spoorlijnen, kleine weggetjes… Ideaal om lekker buiten te zijn en de regio te doorkruisen met een minimum aan inspanning! Fiets langs rivieren en kanalen, geniet van het landschap van de Golf van Morbihan, doorkruis de Monts d’Arrée en de Montagnes Noires… Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden!

1. De Vélodyssée®, van Roscoff naar Nantes

Freewheelen langs het Kanaal van Nantes naar Brest

De Vélodyssée® is het Franse gedeelte van de EuroVelo 1, een route die loopt van Roscoff naar Hendaye. Het deel dat door Bretagne loopt is 400 km lang en volgt gedeeltelijk het Kanaal van Nantes naar Brest: een route die je niet mag missen als je wilt kunnen zeggen dat je door Bretagne gefietst hebt! Voies vertes, sluizen met een schitterende bloemenweelde, jaagpaden: je fietst door de ongerepte natuur richting het zuidwesten, van de streek rond Saint-Pol-de-Léon naar Nantes, de stad waar vroeger de hertogen van Bretagne zetelden. En onderweg zie je afwisselende landschappen en bijzonder pittoreske stadjes!

 

Bekijk de route


2. Van Saint-Malo naar Redon

200 km door het zuiden van Bretagne met zijn idyllische kanalen

Een plezierige verrassing, deze voie verte die het Kanaal verbindt met de Atlantische Oceaan! De route langs rustige wegen volgt het Canal d’Ille-et-Rance en de rivier de Vilaine en doet vier beroemde Bretonse steden aan die deel uitmaken van het netwerk van Villes d’Art et d’Histoire (steden van (kunst)historisch belang): Saint-Malo, Dinan, Rennes en Redon.

 

Bekijk de route

3. Van Saint-Malo naar Questembert

Ruim 200 km door het binnenland van Bretagne

Van Saint-Malo tot Evran, gelegen aan het Canal d’Ille-et-Rance, volgt deze route de langeafstandsroute van Saint-Malo naar Redon. Vanaf Evran volgt deze slingerende voie verte de rand van het legendarische Forêt de Brocéliande en brengt je via Ploërmel, de vroegere zetel van de hertogen van Bretagne, naar Questembert.

 

Bekijk de route

 


5. Van Roscoff naar Nantes

Meer dan 400 km sportief fietsplezier, vlak langs de Bretonse kust

Voor wandelaars is er de GR® 34, het Douanepad of Sentier des Douaniers. Bretagne ontwikkelt nu een tegenhanger voor fietsers, een langeafstandsfietsroute langs de kust. De toekomstige fietsroute volgt de kustlijn van Nantes tot Roscoff, vlak of iets minder vlak langs stranden, baaien en inhammen en brengt je in havenstadjes en op fraaie stranden. Een aantal mooie tochten ligt al klaar: in het Pays des Abers, langs de Baai van Audierne, in het Pays Bigouden, op het schiereiland Quiberon en langs de Golf van Morbihan. Niet missen dus, zo’n tocht met de frisse zeewind door je haren!

Bekijk de route


6. Van Carhaix naar Saint-Méen-le-Grand

120 km ontdekkingstocht van oost naar west door het Bretonse binnenland

De fietsroute start vanaf de rand van de Monts d’Arrée en laat je kennismaken met de Argoat, het binnenland van Bretagne. Langs route 6 zie je regelmatig de meest charmante dorpjes opduiken. Een plezierige en welkome rustplek vind je altijd langs het 12 km lange Lac de Guerlédan; vervolgens kom je in de geboorteplaats van Louison Bobet, een Bretonse wielerkampioen die zijn triomfen vierde in de jaren vijftig.

Bekijk de route


7. Van Roscoff naar Concarneau

150 km door de natuur van de Finistère, van het Kanaal naar de Atlantische Oceaan

Route 7 volgt de Vélodyssée® tot aan Port-de-Carhaix. Daarna gaat hij zijn eigen weg, door de Montagnes Noires naar de beroemde haven- en badplaats Concarneau. Onderweg doet de groene route, de voie verte, ook Gourin aan, waar eind juli het festival gevierd wordt van de traditionele Bretonse crêpe. Guiscriff is heerlijk landelijk, met een museum, een café, een expositie en een natuurcamping.

Bekijk de route


8. Van Saint-Brieuc naar Lorient

Een route van bijna 200 km van noord naar zuid door Bretagne

Route 8 voert je langs rustige weggetjes door het Bretonse platteland, van de Baai van Saint-Brieuc naar Lorient. Onderweg kom je langs de Rigole d’Hilvern, een vredig kanaal met majestueuze beuken en kastanjes aan weerszijden. Op korte afstand van het water liggen Saint-Thélo en Le Quillio, twee plaatsjes die de sporen dragen van hun rijke industriële verleden, toen er fijne linnen stoffen geweven werden. Daarna volgt route 8 tussen Pontivy en Lorient het jaagpad langs de Blavet, die zich loom een weg zoekt door het groene heuvellandschap.

Bekijk de route


9. La Régalante, Van Mont-Saint-Michel naar Nantes

 

275 km door de Marches de Bretagne en door de geschiedenis 

Normandië, Bretagne en Loire-Atlantique: hier wacht een uitgestrekt gebied met erfgoed dat springlevend is! La Régalante loopt door een gebied dat vroeger aangeduid werd als de ‘Marches de Bretagne’. Er liggen maar liefst 4 erfgoedsteden (Fougères, Vitré, Châteaubriant en Nantes) en niet te vergeten de Mont Saint-Michel. Je vindt er kastelen, middeleeuwse vestingen, markten, vakwerkhuizen, maar ook de echte verbinding met de uitbundige natuur.

Bekijk de route

Handig om te weten

De route zal in de toekomst aansluiten op 3 andere Franse en internationale langeafstandsfietsroutes: de EV4 – de Vélomaritime® in het noorden; de EV1 – de Vélodyssée® en de EV6 – de Véloroute des Fleuves in het zuiden. Het traject Fougères-Vitré is al klaar en kan door fietsers gebruikt worden.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten