Culinair uitstapje

Lokaal genieten op het schiereiland Guérande

Het hele jaar door

Vaar door de moerassen van Brière, slinger langs de zoutpannen van Guérande en ontdek bijzondere landschappen die ook nog eens heerlijke producten opleveren! Zet je smaakverwachting op scherp, met als een van de hoogtepunten van deze dag tussen zee en land een chique, maar ontspannen diner in La Baule.

Stadium
01 Stadium 01

11.00 uur – Proef de schone lucht van Brière

Je maakt een boottocht, puur natuur, door de moerassen van Brière. In deze boot, een soort punter met een platte bodem en typerend voor deze streek, glijd je geruisloos over het water. Met een vaarboom leidt de gids, speciaal opgeleid voor dit gebied, je via een wirwar van watertjes door deze bijzondere wereld. In het voorjaar zijn de oevers geel van de irissen. Zie je die reiger, die zich verschuilt in het riet, en de nesten van de zwarte ooievaar? Hoor je de blauwborst zingen? Het wemelt hier van leven!

Bekijk online de mogelijke data en tijden van de gidsen. Alleen op afspraak. Reserveren bij de informatiepunten van het OTI La Baule – schiereiland Guérande.

Lees ookRegionaal natuurpark Brière

02 Stadium 02

Lunch: Brière op het menu!

Proef gerechten die typisch zijn voor de Brière in de Auberge de Kerhinet, een ongecompliceerd restaurant in een gehucht met alleen rietgedekte huizen. Op het menu onder andere: kikker, paling en de lokale versie van cassoulet.
Prijzen : €€ – €€€

Wil je graag echt genieten? Gun jezelf een lunch in sterrenrestaurant La Mare aux Oiseaux; in zijn gerechten verwerkt chef-kok Eric Guérin het liefst lokale producten en producten uit de zee.
Prijzen : €€€€

Eten en drinken – tariefgroepen

Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€

 

03 Stadium 03

14.30 uur – Ontdek de fleur de sel van de Guérande

Van zee tot zout! Wil je een stevige introductie in het onderwerp, ga dan naar Pradel, tussen de zoutpannen van Guérande voor een rondleiding (Aperçu salé), aangeboden door Terre de Sel. Tijdens een bezoek van 45 minuten leidt een zoutzieder of natuurgids je rond langs de zoutpannen en legt uit hoe de zoutwinning in zijn werk gaat. Zo ontdek je hoe het water van de Atlantische Oceaan van bassin naar bassin geleid wordt, tot het bij het eindpunt komt, l’œillet. Daar kristalliseert het zout en kan het volgens traditionele technieken geoogst worden. Na de rondleiding kun je meedoen aan een proeverij van grof zout en fleur de sel. Vond je het lekker? Dan kun in de winkel een voorraadje inslaan!

Bekijk online de mogelijke data en tijden. Alleen op afspraak.

Terre de Sel

Lees ookGuérande en zijn zoutpannen

04 Stadium 04

18.30 uur – Wandelen door La Baule

Geniet van de elegante, ongedwongen sfeer van La Baule. Ontdek de villa’s uit de belle époque, stap eens een paar leuke winkels binnen, loop langs het heerlijke zandstrand… En iets wat je echt moet ervaren: slenteren langs de boulevard, terwijl je sabbelt op een niniche, de plaatselijke lolly!

Lees ookDe baai van La Baule

05 Stadium 05

20.00 uur – Locavoor dineren in La Baule

Bistro Le Billot, vlak bij de markthal, is een echt instituut in La Baule. Geniet er van heerlijke huisgemaakte gerechten, op basis van verse, lokale producten. Vis zo van de visafslag, gegrild of meer bewerkt vlees: de kaart is niet heel uitgebreid, maar volgt de seizoenen en het aanbod.
Prijzen : €€ – €€€

In een fraaie villa uit de roerige jaren twintig, in het Quartier des Oiseaux, vind je La Table de Saint-Christophe, met een geraffineerde, creatieve keuken met producten van zee en land en ook nog eens afkomstig uit de directe omgeving. Chef-kok Nathan Gourhand ziet het als zijn uitdaging om de beste producten uit de streek te vinden en te gebruiken. De wijnkaart bevat ook veel wijnen uit de Loire-streek.
Prijsen : €€€€

Eten en drinken – tariefgroepen

Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€

 


Aanvulling op het culinaire uitstapje

Onze shoppingtips

Ambachtelijke producten
Handgemaakte messen, vervaardigd in Atelier JHP in Saint-André-des-Eaux: je herkent ze aan hun heft van kienhout. Dit kostbare materiaal is afkomstig van gefossiliseerd eikenhout, dat op de bodem van de moerassen van Brière gevonden is.

Pâtisseries
De ster onder de patissiers-chocolatiers van La Baule is Christoph Roussel, die zijn reputatie zeker verdiend heeft. In La Baule, Pornichet en Guérande kun je zijn bijzondere chocolade kopen: klassieke producten waaraan hij zijn eigen draai heeft gegeven, maar natuurlijk ook macarons, zijn specialiteit!

Smelt bijvoorbeeld voor een Fondant baulois. Een zachte chocoladekoek met een fijne korst en een snufje karamel met zeezout, die nog lekkerder is als je hem even opwarmt. Het recept blijft geheim. Vestigingen in La Baule en Guérande.

Snoepgoed
La Confiserie Manuel– La Baule, dat is het heiligdom van de Niniche! De niniche is een zachte, gladde lolly met een houten stokje, op basis van karamel. Het grootste probleem is nog welke van de 20 smaken je gaat kiezen.

Lokale producten
Bij La Chaumière des saveurs et de l’artisanat in het plaatsje Kerhinet vind je producten die voor 100% uit de Brière komen, gemaakt door een twintigtal kunstenaars, beoefenaars van ambachten en lokale producenten: cider, zout, zeekraal, patés, keramiek, schilderijen, sieraden…

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten