balade-en-bateau-sur-le-blavet-emmanuel-berthier2-v2.jpg
©Balade en bateau sur la riviere le Blavet|Emmanuel Berthier
Met de kinderen varen over rivieren en kanalen Boottochten over rivier of kanaal voor het hele gezin

Met de kinderen varen over rivieren en kanalen

Ook in het Bretonse binnenland is het water nooit ver weg. Het kanaal van Nantes naar Brest, het dal van de Blavet, het Canal d’Ille-et-Rance, de Vilaine: deze vier waterwegen samen hebben al bijna 600 km aan vaarroutes, dus wat houd je tegen om met de kinderen het water op te gaan?

De natuur ontdekken

Een libelle, het diepe blauw van een ijsvogel, het gekwaak van kikkers, kringen op het water… In en langs het water krioelt het van leven, een ontdekking waar kinderen van genieten. Met de allerkleinsten kun je een tochtje langs de oevers maken: je bent heerlijk buiten, je kunt een picknick improviseren of een samen gaan vissen… Als je met de kinderen plaatsen met een bijzondere natuur wilt ontdekken, kun je naar het Île aux Pies met zijn hoge rotsen van graniet, naar het natuurreservaat Lan Bern et Magoar waar Highland pony’s rondlopen, of naar het Lac de Guerlédan, het grootste meer van Bretagne.

 

Uitstapjes waarbij je je spieren gebruikt: pak je peddels!

Zijn je kinderen al wat groter en niet bij het water weg te slaan? Dan moet je richting de Glissières de Glomel, glijbanen naast de sluizen waar je acrobatische toeren kunt uithalen met een kajak die niet kan zinken. Het Stade d’eau vive bij Inzinzac-Lochrist heeft een buitenwaterparcours waar iedereen terecht kan, met een voor Frankrijk unieke lift voor kajaks. Het centrum biedt ook wandeltochten aan. Doe je het liever iets rustiger aan? Dan kun je denken aan waterfietsen of een excursie op het water met gids.

Parc d’eau vive d’Inzinzac-Lochrist

Het kanaal voor jonge Einsteins

Hoe werkt een sluis eigenlijk? Waarom wordt dit water een “getijdenrivier” genoemd? Wat is een marinier, een binnenvaartschipper? Als je kinderen nieuwsgierig zijn en je zelf niet alle antwoorden weet, kom dan naar de sluiswachtershuizen die ingericht zijn als informatiecentra waar je allerlei informatie vindt over de wereld van de binnenvaart. In het Maison de la Rance, het Maison du Canal d’Ille-et-Rance, het Musée de la Batellerie in Redon en de informatiecentra van de rivier de Aulne en de zijrivier de Hyères kun je terecht voor een leuk en leerzaam bezoek. Dankzij workshops, maquettes en het onvermoeibaar enthousiasme van de gidsen weet je straks werkelijk alles over dit onderwerp!

Maison de la Rance     Maison du Canal d’Ille et Rance

Binnenvaartschippers: neem het roer in handen!

Een boot op het water… Wil je het water eens van een andere kant beleven, kies dan voor een riviercruise. Met een snelheid van maar 8 km/u geniet je op je gemak van de tocht, en heb je de tijd om de activiteiten op en rond het water mee te maken. Wil je zelf een of meer dagen het roer in handen houden en sluizen passeren? Dan kun je op veel plekken een boot huren waarmee je met de kinderen het water!

Riviercruises

Wist je dit?

Er valt van alles te beleven rond het water...

Het hele jaar door worden er op en rond het water activiteiten georganiseerd. Reuzenpicknick, maritieme evenementen, traditionele bootgevechten en andere feesten vormen leuke uitjes voor gezinnen met kinderen. Pak je agenda er meteen maar bij!

Evenementen in de buurt van het water

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten