cafe-papeterie.png
©Monsieur Papier

Souvenirs, made in Bretagne

Neem een origineel Bretons cadeautje mee

Even nadenken over wat je koopt, dat is toch zelfs in de vakantie geen slecht idee? Een echt lokaal souvenir, dat is zonder twijfel een mooi cadeau! Een tijdloze gestreepte marinière, een onverwoestbare tas van zeildoek, of je toekomstige lievelingsmok: stel je wish list samen uit onze 100% Breizh shoppingideeën.

1. Kleding volgens de Breizh-fashion

Klassiek of meer hipster, in welke hoek je ook zit, gun jezelf de mooiste Bretonse kleding! De marinière, de gestreepte trui, is te vinden in vrijwel elke capsule wardrobe en je koopt hemt hem bij pioniers als Armor-Lux en Le Minor. Maar vergeet ook de bonker en de schipperstrui niet, items die het goed blijven doen, te krijgen bij Dalmard Marine. Geef je liever op een andere manier uiting aan je voorliefde voor Bretagne? Dan kun je kiezen voor een t-shirt van Breizh Club, van Galette Complète of van Breizh Angel. De liefde voor avontuur vind je ook in de kleding van Stered.


2. Bretagne op tafel

Iedereen in Bretagne kent uit zijn jeugd de mok met platte oren. De klassieke versie, te koop bij La Faïencerie de Pornic, is voorzien van je voornaam, de eigentijdse versie van Henriot-Quimperheeft een buitenkant met facetten. De keramiek van Nathalie Derouet uit Douarnenez is haast etherisch en staat op tafel in de beste Bretonse restaurants. De creaties van Valérie Leroux uit Concarneau worden gesierd door zeewier of grote, kleurige vissen: ze voegen een levendig accent toe aan je keuken!

 

3. Glasblazers houden de kunst levend

De combinatie van aarde en vuur; het Bretonse glaswerk is opnieuw erg populair en de creaties vliegen de deur uit. We zijn gevallen voor de prestigieuze creaties van de glasblazers van de Verreries de Bréhat. Het jonge team van glasblazerij Fluïd op Belle-Île maakt onder andere bijzondere glazen bollen; de collectie is verkrijgbaar in heel veel kleuren. Wil je zelf ook eens glasblazen? In de Rue du Jerzual in Dinan is Adrian Colin gevestigd, onderscheiden als « Meilleur Ouvrier de France ». Hij geeft een workshop waarin je verschillende technieken leert om met een brander het gesmolten glas vorm te geven.


4. Hippe tassen

Je herkent ze aan de cijfers op XXL-grootte en aan de witte stiksels: de tassen en accessoires van hergebruikt zeildoek zijn leuk voor zeilliefhebbers, maar net zo goed voor mensen die dol op mode of huisinrichting zijn. Dankzij ambachtelijk maak- en naaiwerk krijgen zeilen van bijvoorbeeld Optimistjes of catamarans een tweede leven. Omdat het materiaal zo sterk is, wordt het ook verwerkt tot poefs, strandstoelen en lampenkappen. Bij BO Carré in Fouesnant, Vent de Voyage in Saint-Malo en 727 Sailbags in Lorient vind je een grote keus aan artikelen met een sportief, chique of modern uiterlijk, die je bovendien herinneren aan de zee.

 

5. Echt Bretons: papier, textiel en accessoires

Traditionele Bretonse symbolen worden in een nieuw, fris jasje gestoken, aangevuld met een vleugje humor: superleuk! De stickers en magneten van A l’aise Breizh zijn van die echte hebbedingen, je plakt ze overal! Van de Pointe du Raz komt de naïef aandoende beestenverzameling van Monsieur Papier, gedrukt op allerlei papierwaren en op tote bags. De ansichtkaarten en mokken van La Loutre zijn een knipoog naar je meest geliefde Bretonse stad; een versie met slogans komt van Les Rêves de Caro. Bij Ty Coz viert de « Bigoud’n Chic »-look hoogtij, met linnengoed gedecoreerd met triskelions.


6. Bretons talent voor leer

Houd je ook zo van zo’n leren tas die er door de jaren heen steeds mooier en doorleefder wordt? Maroquinerie Renouard, al 5 generaties lang gevestigd in Plancoët, en Atelier Jaouën in Plérin horen tot de grote merken in lederwaren, met de paardensportwereld als een van hun zwaartepunten. Voor de veeleisende klant spreken de schoonheid van het volnerfleer en de uitstekende afwerking voor zichzelf. Leer en watersport: de horlogebandjes en opbergetuis voor horloges in leer en zeildoek Avel&Men laten zien dat hier een frisse wind waait.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten