petit-garcon-la-boutique-derennes-yannick.jpg
©Yannick Derennes

Wat neem je mee uit Bretagne?

Vijf lekkere souvenirs om mee terug te nemen van je vakantie in Bretagne

1. De Kouign-amann

Van dit gebak met zijn unieke smaak, gemaakt van evenveel suiker als boter, slaat niet alleen de weegschaal door, ook het hart slaat ervan op hol! De kouign-amann bestaat uit bladerdeeg met een mooie, gekarameliseerde korst. Dit gebak komt oorspronkelijk uit de stad Douarnenez. Wil je de thuisblijvers laten kennismaken met de kouign-amann, koop dan liever een ambachtelijk exemplaar in plaats van een voorverpakt product. Wil je helemaal zeker zijn van de kwaliteit, koop er dan een bij de winnaars van de wedstrijd voor de beste kouign-amann in Bretagne die jaarlijks wordt georganiseerd door de Fédération régionale des pâtissiers. Dat wordt gegarandeerd smullen!


2. De fleur de sel van Bretagne

De fleur de sel, door de Fransen ook wel liefkozend de ‘nectar van het moeras’ genoemd, is een natuurlijk product dat op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. Dit ‘witte goud’ wordt in de zomer gewonnen aan de oppervlakte van de zoutmoerassen bij Guérande. De fleur de sel is rijk aan sporenelementen en magnesium en bestaat uit helderwitte of roze kristallen. Het wordt over het algemeen gebruikt als tafelzout om de smaak van een gerecht te versterken. De fleur de selde Guérande is zeer populair bij chef-koks en fijnproevers en wordt beschermd door een BGA (beschermde geografische aanduiding).

3. Cider

In Bretagne is cider natuurlijk de drank bij uitstek! Deze typisch Bretonse drank wordt gemaakt van appels en is een must bij crêpes en boekweitgalettes. Cider kan droog of zoet zijn en elke soort is kenmerkend voor de streek waar hij wordt geproduceerd. En altijd betekent cider een waar feest voor je smaakpapillen. Als je cider wilt kopen, kun je het beste naar een van de vele ciderproducenten gaan. Daar kun je ook de geheimen van cider en de productie ervan ontdekken.

4. Karamel met gezouten boter

Het kan onmogelijk anders of iedereen bezwijkt voor deze Bretonse lekkernij! Karamel met gezouten boter doet de harten van alle fijnproevers smelten, of je het nu eet op een crêpe, op kraakvers brood of als topping op ijs. Je kunt het recept tegenwoordig onder veel verschillende namen vinden, maar altijd komt er boter en een snufje zout aan te pas. Wil je weten hoe de karamel met gezouten boter wordt gemaakt? In de buurt van de stad Lorient kun je naar Le Monde de Carabreizh, een speelse en kleurrijke wereld waar kinderen op een leuke manier de recepten van de karamel in al zijn vormen kunnen ontdekken.


5. Visconserven

Trakteer jezelf op het allerbeste van de zee. Makkelijk om overal mee naartoe te nemen! Sardines in olie, krabpastei, sint-jakobsschelpen, makreel of vissoepen… Conservenfabrieken bieden een breed scala aan zilte smaken waar je van kunt genieten bij een aperitief of tijdens een picknick. Het gebruik van eersteklas vis en schaal- en schelpdieren en een zorgvuldige, handmatige verwerking zijn de waarden die voor de belangrijkste Bretonse producenten van conserven onlosmakelijk met hun werk verbonden zijn. Breng een bezoekje aan zo’n bedrijf en je komt alles te weten over de productietechnieken. Sardineblikjes zijn overigens vaak versierd met mooie illustraties en door sommigen worden ze verzameld vanwege hun originele ontwerp.

Meer informatie: La Belle-Îloise, Conserverie Kerbriant, Maison Courtin

Wist je dit?

Het succes van de 'Bretonse cola'

Ook in Bretagne weten ze hoe je koolzuurhoudende dranken maakt. Bretonse frisdrank is dan ook erg populair. Zo vervangt de Breizh Cola geleidelijk aan zijn Amerikaanse neef in restaurants, op de terrassen van cafés of tijdens Bretonse festivals. Deze cola, die voor het eerst gemaakt werd in 2002 in de Morbihan, is de eerste regionale cola die zoveel succes heeft.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten